Într-un apartament din București s-a dat drumul la joacă :) …
…dar stați pe loc, nu pentru toată lumea! 🙂 E rezervat proprietarilor și copiilor lor, care și-au dorit o casă fără piedici în calea creativității și libertății. Ce a rezultat este un spațiu deschis, care nu are nimic de ascuns și nici nu se ia foarte tare în serios. Este un proiect semnat de Kulcuș (arh. Anca Ionescu), în colaborare cu arh. Alexandra Nicolau. Gata de joacă? Cuplul de proprietari are tangențe cu industriile creative și primește des oaspeți de toate vârstele – în aceeași clădire locuiesc prieteni și membri ai familiei extinse -, deci brieful a inclus “un aer fresh și un stil scandinav, însă cald și comod”, așa cum ne-a explicat Anca.
Încă dinainte de amenajarea Kulcuș, apartamentul avea câteva elemente deja construite – printre care se numără și glasvandul dintre living și bucătărie, care ne-a plăcut mult! -, elemente păstrate de arhitecte și incluse în contextul designului. Corpul central al livingului joacă dublu rol – este funcțional și dinamizează spațiul “spărgând” spațiul open plan. În plus, în zona livingului, familia îl folosește ca suport pentru piesele multimedia, iar pe partea cealaltă, în zona de acces, pe post de cuier. Arhitectele și-au dorit un corp cât mai simplu, care să nu arate masiv și să nu aibă prinderi vizibile, așa că l-au trecut printr-o serie de modificări de material și de formă de la faza de proiect la coordonatele de acum. Oglinda din hol, de aceeași dimensiune ca elementul central, lărgește spațiul, aduce lumină în zona de acces și reflectă interiorul apartamentului încă de la intrare. Funcționează și ca un “bine ai venit, hai să-ți fac turul casei!” pentru că fură imagini din spațiu și te conduce înăuntru 🙂 . Rafturile metalice minimale de pe peretele opus glasvandului le continuă pe cele de pe corpul central și ne arată că nu e nevoie de mult pentru puțină creativitate 🙂 . În plus, așa cum ne-a spus Anca: “am ales să folosim rafturi metalice pentru a nu avea elemente masive, pentru a crea o senzație de susținere solidă prin elemente fine, jucăușe”. Joaca se continuă și în bucătărie și dining, printre corpurile de mobilier din MDF vopsit, Corian, plută și mesteacăn, unde și-a făcut loc o gașcă întreagă de…găinușe. Și apoi încă una!
Dacă nu ai copii prin preajmă și nici o pasiune pentru filmele de animație, probabil că “Frozen” îți sună doar iernatic. Ne referim, de fapt, la un blockbuster de animație a cărui acțiune se petrece într-o lume înghețată, cu personaje pe cât de amuzante, pe atât de cool și asumate. Și pentru că “locatarul” primului dormitor este fan Frozen, planul arhitectelor a fost să recreeze lumea din film:
Alături, în celălalt dormitor, tema nu a fost la fel de clară. Existau câteva coordonate – un dulap, un pat și un birou, dar inspirația echipei a venit doar când și-au amintit de desenele clasice din copilărie: căsuța stingheră, cu hornul strâmb.
Joaca e bună, dar uneori se mai și termină 🙂 La fel cum terminăm și noi traseul prin apartamentul ludic. Gata cu distracția! 🙂 Fotografii: Anatol Struna |