Cât de moi, dense și sustenabile sunt așternuturile tale?
În ziua în care îți pregăteam acest material, iarna tocmai se întorsese în București. Afară vântul șuiera cam lugubru și fulgii de zăpadă se tot încăpățânau să se agite care încotro, așa că tare am fi rămas acasă. În așternuturi. Dar nu în orice fel de așternuturi, ci în unele din bumbac fin și dens, în care să lenevim comod. Da, despre așternuturi este povestea noastră de astăzi. Despre așternuturi premium #madeinRO, realizate din bumbac organic și certificat Fair Trade, pentru că Diana Carabarău, fondatoarea Folded & Co., și-a propus ca afacerea ei să aibă un impact nu doar la nivel estetic, ci și social.
O cunoaștem pe Diana de mai bine de 5 ani, de când făcea parte din echipa Impact Hub Bucharest. Totuși, dincolo de colaborarea noastră foarte lină, care o recomanda pe Diana drept event specialist, ce nu știam atunci era că Diana avea o mare pasiune pentru… textile pentru casă :). Așa că, după ce a plecat de la Impact Hub, a decis să se aventureze în necunoscutele antreprenoriatului. Diploma de A.S.E. începea să se facă din ce în ce mai utilă. Au urmat târguri de profil, conferințe și multă documentare despre industria textilelor, despre întregul proces de confecționare a lenjeriei, tipurile de bumbac, furnizori, producători și ce înseamnă Fair Trade. Dar ce înseamnă mai exact bumbac sustenabil, Fair Trade? Sursa și procesul de producție – acestea sunt coordonatele principale ale unui bumbac organic, sustenabil, Fair Trade. De pildă, Diana ne-a spus că bumbacul folosit de Folded & Co. provine din India, din plante nemodificate genetic, în sol netratat cu substanțe chimice sintetice. Cât despre modalitatea de producție a bumbacului, ea poartă certificarea Fair Trade pentru că bifează niște standarde esențiale: fermierii care produc materia primă sunt plătiți echitabil, lucrează în condiții de siguranță maximă, nu sunt forțați să muncească, iar copiii nu sunt folosiți ca mână de lucru. De altfel, povestea ne-a adus aminte de reportajul realizat în 2016 de Casa Jurnalistului despre condițiile chinuitoare de muncă dintr-o fabrică din Calafat care produce haine de lux pentru branduri cunoscute. Care sunt efectele bumbacului produs sustenabil? Firește că aceasta a fost întrebarea care ne-a interesat cu precădere, ca somnoroși dedicați 🙂 . Diana ne-a explicat că bumbacul din care sunt produse lenjeriile de pat Folded & Co. este antialergic și antibacterian. Ba mai mult, este sănătos și pentru fermieri, și pentru mediul înconjurător. Totodată, când a ales materialul, Diana a optat pentru unul cu densitate ridicată. Bumbacul din care sunt confecționate colecțiile de lenjerii Folded & Co. are o densitate de 300 fire pe cm2, ceea ce le face mai rezistente și mai moi. Trebuie să-ți spunem și că nouă ne-au plăcut mai ales pentru că modelele sunt minimaliste, ceea ce le ajută să se integreze ușor în stilul oricărei amenajări.
Dacă tot a venit vorba despre conceptul produsului, trebuie să-ți spunem mai multe și despre drumul lui. Mai precis, brandul e creat de Diana, așa cum ți-am zis, iar modelele sunt alese împreună cu fabrica indiană colaboratoare și sunt primite direct din India, fără intermediari. Ca urmare, prețul lenjeriilor nu este încărcat de adaosuri. Și încă un argument Fair Trade: fabrica din Calcutta își cumpără toată materia primă exclusiv de la micii fermieri de pe întreg teritoriul Indiei. Rezultatul: fermierii plătesc un preț corect pentru materia primă, își asigură un trăi decent și se creează astfel un circuit economic sustenabil. Ce urmează pentru Folded & Co.? Am ajuns la sfârșitul poveștii noastre sustenabile, dar nu și la finalul traseului Folded & Co. Diana ne-a spus că, dincolo de creșterea brand awarness-ului, plănuiește și lărgirea gamei de produse de pe magazinul online www.foldedandco.com și din anumite concept store-uri din București. Totuși, principalul obiectiv rămâne accentul pus pe importanța bumbacului organic, crescut și prelucrat în mod sustenabil.
Folded & Co. și mulți alți designeri români și colecțiile lor din materiale naturale (lemn, piele, argint, bumbac, in, lut etc.) vor fi la Made in RO #allNatural, pe 12 și 13 mai, la Impact HUB, Timpuri NOI (Splaiul Unirii nr. 165, Timpuri Noi Square, clădirea 2, etajul 1). Haide și tu! Toate detaliile despre târg, le găsești pe pagina event-ului AICI. Nu uita: Good design is natural! Fotografii: prin Folded & Co. |