București: localuri cu design inclus care să-ți dea motive să ieși din casă chiar și când e friiig

Anul trecut ți-am povestit despre new Designist places in town prin aprilie, când eram deja bine înfipți în primăvară și soarele ne dădea târcoale. Anul ăsta descoperirile vin mai devreme și pentru că abia așteptăm vremea frumoasă, și pentru că Bucureștiul pare că nu pierde timpul atunci când vine vorba despre localuri cu design inclus. Așa că ne-am ales preferatele dintre cafenele și restaurante apărute mai recent în peisajul urban și ți le arătăm, ca să găsești motive să ieși din casă chiar și pe o vreme mohorâtă ca cea de azi 🙂 .

Ok, poate unele nu sunt breaking news, dar cum timpul nu ne este mai deloc prieten, la noi se regăsesc încă pe lista “De vizitat”. 🙂

Bite

Imaginarul scandinav “a mușcat” dintr-o casă cochetă de pe strada Mătăsari, la nr. 53, și a lansat “cel mai cald local nordic din București”, așa cum îl descrie propriul site: Bite :). Iar căldura vine și de la atmosfera cosy, și de la tapetul exotic, care pare un pic în afara geografiei stilistice la prima vedere, dar care dinamizează un pic simplitatea nordică a designului interior. Amenajarea este semnată de arhitectele Amina Aladhami și Berry Mihriban Ocalan.

Câțiva pași mai departe, adevăratul design scandinav iese la lumină pe de-a-ntregul: cărămidă aparentă, lemn, metal și mult alb. Ne-au plăcut tavanele înalte, care ne aduc aminte că suntem într-o casă din Bucureștiul vechi. Cât despre specialitățile gastro, la Bite găsești și influențe nordice, și condimente orientale, și ingrediente locale. “Ca meniu, Bite este un restaurant de peste tot, dar de găsit pe Mătăsari 53”, ne spun ei. Iar noi, după brunch-ul din imaginea de mai sus, aprobăm 🙂 .

Ah, și văzând imaginea de mai sus, abia așteptăm să încercăm meniul ăsta pentru brunch (sau altul!) pe terasă la primăvară! 🙂

Trofic

Despre prietenii de la Origo ți-am povestit adeseori: nu doar pentru că au una dintre cafenelele noastre preferate din București, ci și pentru că ni s-au alăturat la (deja!) patru ediții ale Made in RO – Târg de design românesc. De data asta, am pornit de la ei și am ajuns pe strada Actor Ion Brezoianu nr. 29A, unde Origo a deschis cu ceva timp în urmă Trofic, un local guvernat de “Naturally evolved food” pentru pauzele de cafea, așa cum le spune sloganul. Și designul este semnat de niște cunoștințe vechi – echipa LAMA Arhitectura –  care a avut la dispoziție doar 68 mp ca să contureze stilul cu influențe industriale al bistro-ului. Au făcut-o delimitând cele două zone – de servire și de bar – cu ajutorul pardoselii distincte (parchet vs. plăci ceramice). Plafonul cu grinzi de metal și rama metalică, de care sunt prinse corpurile de iluminat, accentuează mood-ul industrial.  Am fost încântați să vedem că bunătățile create “cu respect față de consumul prin gust” de la Trofic sunt așezate pe o colecție întreagă de vase coapte și pictate de ilustratoarea și designerul grafic Mădălina Andronic. Design worlds colliding 🙂 .

Cooperativa FRUFRU Amzei

După Cooperativa din Piața Victoriei, deschisă anul trecut, FRUFRU strikes again cu ingrediente simple și sucuri naturale, de data aceasta în Piața Amzei, pe Strada D. I. Mendeleev nr. 10. Este vorba despre un spațiu mai mic, de 80 mp, la fel de industrial și semnat tot de LAMA Arhitectura. Revin pereții reci de cărămidă, liniile simple și unghiurile drepte ale mobilierului, un fundal neutru pentru preparatele colorate.

Dialogue Social Hub

La doi pași de Piața Rosetti, pe Hristo Botev nr. 1, și-a găsit locul Dialogue Social Hub într-un spațiu care ne-a adus aminte de o bazilică bizantină cu tavan înalt și pardoseli de marmură, cupole și coloane robuste. Un alt fel de social hub, să spunem 🙂 . Barul cu iz oriental merită pus pe listă, plus corpurile de iluminat suple de deasupra barului.

Qreator by iQOS

Poate că iarna trecută, când îți petreceai serile în Piața Victoriei, nu i-ai dat prea multă atenție Vilei Oromolu de pe Bulevardul Aviatorilor nr. 8A, foarte aproape de stația de metrou. Dacă e așa, atunci trebuie să știi că la sfârșitul anului trecut s-a deschis acolo Qreator, hub creativ, spațiu de evenimente și bar care și-a propus să folosească multitudinea de încăperi a vilei ca un agregator pentru oamenii cu pasiuni diverse.

Camera de dans și film

Mda, știm, nu sună foarte clar. Reluăm: 8 dintre încăperile vilei îți stau la dispoziție dacă ești pasionat de film, teatru, dans, artă etc și vrei să-ți dezvolți proiectele sau pur și simplu să te consulți cu alți artiști amatori. Printre ele sunt împrăștiate camere de relaxare și spații comune de lucru. Restaurarea Vilei Oromolu a fost realizată după planurile arh. Dorin Ștefan, iar proiectul de amenajare este semnat în parteneriat cu Alessandro Lusito.

Camera de lectură

Bonus: Ivan Pescar & Scrumbia Bar

localuriDelta vine la București odată cu ultimul restaurant pe care l-am inclus în lista noastră de primăvară. Ivan Pescar & Scrumbia Bar fost lansat abia la sfârșit de ianuarie, așa că nu avem încă fotografii ochioase, dar ne-a plăcut conceptul replicat după cel al restaurantului original tulcean – o felie de Delta Dunării adusă în vechea The Ark de pe Strada Uranus nr. 150. Ah, ne-a mai plăcut și că tot aici găsești vasele de picnic emailate create de Patzaikin, despre care ți-am mai spus aici.

localuri localuriSalată rusească “suba”, gătită de bucătăresele lipovence de la
Ivan Pescar & Scrumbia Bar.

Bonus 2: Nicolai To Go

localuri BucurestiIar pentru că vremea friguroasă e echivalentă și cu ideea de comfort food, nu am putut să nu adăugăm pe lista de localuri cool și noul Nicolai To Go de pe Calea Dorobanților nr. 67 – un spațiu luminos care ne-a plăcut mai ales pentru că totul se întâmplă rapid – primești mâncarea fără întârziere și poți mânca acolo sau acasă – și pentru că ne-a bucurat exact cu bunătățile simple și nepretențioase la care visezi într-o zi presantă 🙂 .

localuri BucurestiDe exemplu, o ciorbă de fasole cu afumătură și pita de mălai 🙂  

Fotografii: Trofic, Cooperativa FRUFRU Amzei – Radu Malașincu / Dialogue – Adrian Dan / celelalte localuri: prin site-urile și paginile de Facebook.

One Comment

  1. Andrei Surdulescu

    Foarte tare

Leave a Reply

Facebook IconTwitter IconVisit Our Instagram FeedVisit Our Instagram Feed