Doi arhitecți și un jurnalist de la Designist intră într-un winebar din Piața Obor…
Sperăm că nu crezi că urmează un banc, știi că nu glumim când vine vorba de design 🙂 . E vorba, pur și simplu, de prima scenă a poveștii noastre despre un winebar. Da, un winebar din Piața Obor. Și da, un winebar designist din Piața Obor. N-o să-ți dăm toate detaliile deocamdată, ba chiar o să mai adăugăm ceva mister: punem în ecuație și niște lemn masiv recuperat din case ardelenești vechi de 100 de ani, o ușă de hambar de peste 50 kg, care totuși alunecă grațios pe o șină metalică, fâșii de pânză de sac și soluții de amenajare custom made. Despre toate am aflat chiar de la cei care au semnat întregul proiect, arhitecții Alexandru Ofrim și Otilia Sorete-Arbore de la Ateliero. Pe Alex și Otilia i-am cunoscut recent chiar în fața winebar-ului din hala nouă a Pieții Obor, la capătul scării rulante care duce spre etajul superior – da, hala nouă are chiar și scări rulante și merită cel puțin o vizită. Și, așa cum se întâmplă întotdeauna când facem cunoștință cu design enthusiasts la fel de mari ca noi, discuția despre fiecare detaliu al amenajării a început instantaneu, ba chiar s-a prelungit până la ora de închidere a pieței 🙂 . Arh. Alexandru Ofrim și Otilia Sorete-Arbore Alex și Otilia au fost implicați direct în întregul proiect de la prima discuție cu clientul până la vizitele zilnice pe șantier și respectarea fidelă a proiectului 3D pe care l-au realizat pentru această amenajare. Ah, apropo de 3D-uri, la prezentarea proiectului au folosit o pereche de ochelari VR 360 grade. L-au transpus pe client fix in mijlocul viitorului winebar. Dacă sună misterios, dă click aici ca să vezi :).
Moodboard-ul materialelor din amenajare Brieful pe care l-au primit pentru amenajarea winebar-ului a fost minimal: să individualizeze localul, dar să nu-i dea o imagine exclusivistă. Așa că soluția cea mai la îndemână a fost să își imagineze un spațiu pe care nu l-ai asocia în mod normal cu Bucureștiul, dar cu care să empatizeze majoritatea celor care o să-l viziteze. Un winebar… cu elemente din gospodăria vechilor sate, să zicem 🙂 . Ca urmare, cele mai multe dintre piesele de mobilier si accesorii s-ar putea să ți se pară că sunt scoase din vacanțele tale la țară. Dar, surpriză!, sunt, de fapt, culese de pe… OLX! 🙂 Și asta pentru că echipa Ateliero a mizat la acest proiect mai ales pe descoperiri istețe, care salvează bugetul, aducând în același timp amenajării un stil relaxat, ca sa curgă vinul în pahare :). Așa că scaunele cu trei picioare, coșurile împletite pentru depozitare, valurile de pânză de iută care maschează tavanul, ba chiar și butoaiele de vin – pe care le-au tranformat în mese tapetate cu dopuri de plută și acoperite cu sticlă securizata – , toate au fost executate de meșteri locali descoperiți de Alex pe net. Good to know pentru mici schimbări de amenajari domestice. Și ușa de hambar care glisează pe o șină de fier forjat în fundal pare că face parte din același peisaj cu tentă rurală, nu? Doar pare! Arhitecții au găsit-o, de fapt, într-un showroom din Valea Cascadelor 🙂 . Au apelat apoi la un trick de “îmbătrânire” a lemnului: au dizolvat fier (cuie și pilitură de fier) în oțet, iar rezultatul s-a aplicat pe lemn ca să îi întunece nuanța și să îi evidențieze nervurile. Peretele de gips carton a fost acoperit de cărămidă aparentă și ranforsat cu o structura din țeavă rectangulară ca să poată susține cele 50 de kg ale ușii. Ne-au plăcut mult scaunele de bar geometrice. Peretele negru din spate este acoperit cu vopsea de tip tablă de scris, pe care chiar Alex a făcut desenul cu creta. Lemnul de stejar cu adevărat vechi nu lipsește, însă, din amenajare. Îl găsești la bar și în zona pompelor de vin și a ajuns în Piața Obor după ce a fost recuperat din dezmembrări de case și hambare ardelenești construite în secolul trecut. Alex l-a descoperit pe net, pe pagina unui depozit din Cisnădie, a ales piesele cu multă grijă și le-a tot întors și răsucit până când a găsit unghiul perfect din care să se vadă cât mai clar toate crăpăturile și vârsta lemnului.
Lemnul masiv în care sunt amplasate pompele de vin provine tot din structura unor vechi case ardelenești. Lemnul era atât de dur încât la străpungerea lui au avut de suferit mai multe burghie :). Am lăsat la final cel mai spectaculos ansamblu de mobilier al winebar-ului: spațiul perimetral de depozitare pentru sticle, care ne-a făcut inițial să credem că primele fotografii pe care le-am văzut sunt niște 3D-uri foarte bine realizate 🙂 . Este meritul iluminării arhitecturale puse la punct tot de arhitecții de la Ateliero. Iar efectul a apărut datorită benzilor de LED care difuzează lumina prin panourile de plexiglass translucid. In acest fel, culoarea vinului este pusă mai bine în evidență, iar conturul sticlelor apare reliefat. Amenajarea a fost gata în doar o lună, iar winebar-ul din Piața Obor s-a deschis la sfârșitul anului trecut. Totuși, arhitecții spun că este un proiect ongoing, pentru că un spațiu cu trafic intens are nevoie de îmbunătățiri continue – încă un scaun nou, încă o masă… Între timp, însă, echipa Ateliero a participat la Elle Decoration Design Awards 2018, unde a fost nominalizată la secțiunea Cea mai bună amenajare a unui spațiu public pentru proiectul winebar-ului. Pe lângă asta, Alex și Otilia își continuă proiectele din țară. Ne-a atras atenția mai ales hotelul din Vama Veche – poate pentru că visăm deja la vară? 🙂 Abia așteptăm să vedem mai multe! Până atunci, te lăsăm cu varianta video a poveștii de mai sus 🙂 . Fotografii: prin Ateliero si fotograf Vlad Pătru |