Apartamentul H. – un cocon bucureștean scăldat în soare, cu măslin pe terasă și cadă în dormitor

Dragi Designiști, bine ați venit în Apartamentul H., botezat astfel după inițiala proprietarei, care ne așteaptă cu povești și ușa larg deschisă. ☺ Poftiți, vă rugăm!

apartament H_anuala de arhitectura_intrare

Suntem la ultimul nivel al unui bloc nou din București, dar haideți mai întâi să vizităm dormitorul oaspeților! Nu de alta, dar are o cadă poziționată sub cele două luminatoare, care funcționează ca niște “reflectoare” de lumină naturală postate fix deasupra ei și arată ca într-un hotel de ⭐ ⭐ ⭐ ⭐ ⭐ stele.

apartament H_anuala de arhitectura_cada

Apartamentul de 80 mp, cu trei camere și două terase!!, este ca o casă a soarelui.  Așa că echipa de arhitecți – arh. Vladimir Ivaneț și arh. int. Beatrice Marta (de la Somethingwedesign) – n-a fost nevoită să apeleze la un Greuceanu, care să aducă lumina de unde nu-i. Și se pare că astrul le-a purtat noroc. Proiectul a fost inclus în secțiunea “Amenajări de interior” la Anuala de Arhitectură București 2018, un proiect-festival despre care am stat mai mult de vorbă cu dr. arh. Emil Ivănescu, președintele Ordinului Arhitecților din România– filiala București, aici.

Ne întoarcem la vizită, continuăm de unde am rămas și aflăm de la arh. Beatrice Marta noi detalii despre colțișorul perfect.

“Cada este piesa principală a dormitorului de oaspeți și este așezată lângă o canapea albă, sub lumina abundentă care intră prin ferestrele de mansardă. Design-ul minimalist al acestei camere este completat de mica baie, delimitată prin intermediul unui perete curb, finisat cu vopsea decorativă. Provocarea cea mai mare a fost realizarea ușii curbe, pe forma peretelui cu pricina. Am fost tare bucurosi când Adrian Anastase a acceptat să execute ușa, având în vedere că nu a avut deloc o misiune ușoară”, ne explică ea.

apartament H_anuala de arhitectura_usaapartament H_anuala de arhitectura_cadaProprietara casei și-a dorit un spațiu cald, minimalist și aerisit, iar ahitecții i-au îndeplinit dorința și au fost atenți la fiecare centimetru din cei 80 de mp. Începând cu ancadramentul de lemn de la intrare, și terminând cu dining-ul, spațiile de depozitare și dulapurile voluminoase, așezate perimetral, pentru a lăsa cât mai mult loc canapelei, insulei și locului de luat masa din zona de zi.apartament H_anuala de arhitectura_living

apartament H_anuala de arhitectura_livingapartament H_anuala de arhitectura_diningDin punct de vedere cromatic, domină albul și culorile neutre, iar accentele sunt date de corpurile de iluminat și câteva din piesele de mobilier, accesorii și decorațiuni. Pentru pardoseală, arhitecții au ales un parchet stratificat, produs în România, material pe care l-au folosit și la placarea elementului de trecere aflat la intrarea în apartament.apartament H_anuala de arhitectura_bucatarie

“Ne-am dorit să evitam folosirea gresiei și faianței, prin urmare, lemnului cald i s-a alăturat microcimentul, într-o nuanță discretă, aplicat pe suprafața pardoselii din holul de intrare și cele două băi. Același material l-am utilizat și la finisarea pereților din băi, pereților și blatului bucătăriei, precum și pe fronturile dulapului suspendat deasupra căzii”.

Dormitorul principal, cu aceeași linie minimalistă, are o baie proprie și lumină de zi generoasă. Cele doua spații sunt despărțite de mobilerul înalt, care deservește ambele încăperi.apartament H_anuala de arhitectura_dormitor

“Suntem încântați de atmosfera aparte a acestui spațiu. Este meritul unei echipe inimoase și numeroase. Complimentul cel mai de preț îl primim de fiecare dată când beneficiara spațiului ne spune cât de mult îi place la ea acasă”, concluzionează, pe bună dreptate, Beatrice.

Iar noi suntem siguri că la starea de bine a gazdei contribuie și măslinul care și-a găsit locul potrivit pe terasa Apartamentului H. Cum să nu visezi la plajele însorite?

apartament H_anuala de arhitectura_terasa

Anuala de Arhitectură București este un festival organizat de Ordinul Arhitecților din România – Filiala București (OAR-B), care premiază și promovează fie proiecte arhitecturale din București, fie proiecte realizate de arhitecți și birouri de arhitectură localizate în capitală și în diaspora. Intenția organizatorilor pentru ediția anului 2018 a fost de a identifica coeficientul de plus-valoare pe care arhitectul și arhitectura le aduc vieții urbane contemporane, iar tema a fost “de utilitate publică”. Citește aici interviul cu noul președinte OAR-B, dr. arh. Emil Ivănescu.

Poți vedea și alte proiecte înscrise în categoria “Arhitectura locuinței” din cadrul Anualei de Arhitectură București 2018 aici. Stai cu ochii și cursorul pe Designist.ro pentru următoarele povești.

Fotografii: prin biroul de arhitectură Somethingwedesign

2 Comments

  1. Ana

    Bravo, un mare plus pentru evitarea folosirii gresiei si faiantei, care ar fi spart unitatea spatiului. Imi place ca se foloseste microcimentul din ce in ce mai mult in spatiile umede, este o solutie discreta si inovativa. Un spatiu frumos dar ma intreb cum se comporta mansarda in lunile de vara, si eu locuiesc la mansarda si este f greu de izolat. Niste detalii?

  2. Beatrice

    Multumim frumos pentru apreciere Ana.
    Am avut parte de o beneficiara minunata, deschisa catre nou, care a agreat de la bun inceput ideea folosirii microcimentului in loc de placile ceramice. Asta a contribuit, asa cum ai spus si tu, la unitatea spatiului.
    In ceea ce priveste caldura in lunile de vara, apartamentul este destul de bine ventilat datorita vitrajelor catre terase si a ferestrelor de mansarda.
    In momentul achizitionarii, apartamentul avea deja si izolatia facuta iar
    pentru zilele cu temperatura foarte ridicata, a fost montat totusi si un aparat de are conditionat.
    Daca iti mai putem fi de folos si cu alte informatii, iti stam cu drag la dispozitie.

Leave a Reply

Facebook IconTwitter IconVisit Our Instagram FeedVisit Our Instagram Feed