Două proiecte din România se află pe lista scurtă a EU Mies Award 2019.

La început, în noiembrie 2018, au fost 383 de proiecte arhitecturale nominalizate de pe întregul continent – 7 dintre ele, din România. Apoi, în ianuarie 2019, selecția a fost făcută, și lista scurtă a fost finalizată: 40 de proiecte europene vor intra în competiția de anul acesta pentru European Union Prize for Contemporary Architecture – Mies van der Rohe Award. Reprezentanții României: proiectul de restaurare a sediului central al Ordinului Arhitecților din România, filiala București (OAR-B), realizat de STARH – Birou de arhitectură (Florian Stanciu și Iulia Stanciu) și Occidentului 40, realizat de ADN Birou de Arhitectură.

Mies van der RoheSediul central OAR-B | Foto: Radu Malașincu

Mies van der RoheOccidentului 40 | Foto: Andrei Margulescu     

Din cele 40 de proiecte selectate, juriul ediției 2019, compus din Dorte Mandrup, George Arbid, Angelika Fitz, Ștefan Ghenciulescu, Kamiel Klaasse, María Langarita și Frank McDonald, va alege 5 proiecte finaliste pe care le vor vizita în cursul lunii aprilie. Ceremonia de premiere va avea loc pe 7 mai la Pavilionul Mies van der Rohe din Barcelona.

Mies van der RoheSediul central OAR-B | Foto: Radu Malașincu Mies van der Rohe

Occidentului 40 | Foto: Cosmin Dragomir

Potrivit organizatorilor, proiectele arhitecturale cu destinație culturală reprezintă în continuare cel mai mare grup al nominalizărilor de anul acesta (15%, dar cu 4% mai puține decât în 2017), urmate de cele mixed-use (14%, cu 2,5% mai multe decât în 2017), de locuințe colective și individuale și de proiectele cu destinație educațională (fiecare reprezintă 10% din total).

Mies van der RoheSediul central OAR-B | Foto: Radu Malașincu Mies van der Rohe

Occidentului 40 | Foto: Cosmin Dragomir

Din lista de proiecte românești nominalizate la această ediție au mai făcut parte: Imobilul rezidențial de pe strada Londra (București, ADN Birou de Arhitectură), Restaurantul WERK (Hunedoara, Filofi și Trandafir Arhitectură), Stadionul Ion Oblemenco (Craiova, Dico și Țigănaș birou de proiectare), Manejul din Sânsimion (Larix Studio, Stabech Structure) și Centrul de afaceri Oromolu (București, DSBA).

Leave a Reply

Facebook IconTwitter IconVisit Our Instagram FeedVisit Our Instagram Feed