Cum arată orașul în cărțile de arhitectură premiate la Anuală

Într-o lume în care urbanitatea ultradezbătută pare să nu ne mai cuprindă confortabil și nici să ne mai ascundă suprize, poate fi liniștitor să vedem că adevărul e un pic mai divers decât credem. Secțiunea cercetare prin arhitectură / carte de arhitecturăAnualei de Arhitectură București 2019 cuprinde proiecte editoriale de colecție, publicate recent, care urmăresc aspecte subtile ale orașului contemporan și ale polemicilor din jurul lor. Arhitectura rurală are și ea un rol adiacent în secțiune.

Citește celelalte articole ale rubricii Anuala de Arhitectură 2019 aici.

Celălalt oraș. Locuri și povești din București-Sud – premiul secțiunii

Autori: Ştefan Ghenciulescu, Mihai Duţescu, Andrei Mărgulescu, Cosmina Goagea, Constantin Goagea, Iuliana Dumitru, Dorothee Hasnas, Rucsandra Pop, Raluca Voinea

Fie că ești bucureștean dintotdeauna sau nu, cel mai probabil există în continuare colțuri ale orașului prin care n-ai călcat niciodată – ghidul de explorare Celălalt oraș pornește exact de la aceasă premisă și o aplică pe sudul orașului, dezvăluit prin hărți, povești scrise și fotografiate.

“Poveștile sunt despre case frumoase, mai noi sau mai vechi; despre parcuri istorice, monumente și patrimoniu industrial, despre blocuri, case care cresc deasupra străzii, despre case‑vagon cu bolți de viță sau despre centre culturale independente; despre artiști vizuali radicali, curatori, dansatori, arhitecți, designeri, medici, administratori de bloc, scriitori, activiști comunitari, antreprenori sociali”, spun autorii. 

Target-ul principal al cărții sunt călătorii de pretutindeni, care vor nu doar să vadă orașul, dar și să-l înțeleagă și să descopere cum se descurcă singur și cum se reinventează fără oprire. Este, până la urmă, o cronică a locuitorilor lui prin intermediul spațiului pe care îl locuiesc.

Shrinking Cities in Romania. Orașe românești în declin – nominalizare

Editoare: Ilinca Păun Constantinescu

Cât de alert este declinul orașelor românești? Este contracția urbană omniprezentă? Sunt doar două dintre întrebările la care răspundea în 2016 expoziția-eveniment Shrinking Cities de la MNAC. Cartea omonimă urmărește structura expoziției și o completează cu articole extinse, grupate în două volume de peste 800 pagini, în formulă bilingvă.

“În ciuda conotațiilor aparent exclusive negative, fenomenul de shrinkage este de fapt o forță motrice a modernizării și inovației, a reutilizării, a căutării de resurse alternative, a creației artistice, a reevaluării relațiilor interumane”, explică autorii. 

FAR. 12 Fotografi de arhitectură din România – nominalizare

Autori: Francoise Pamfil, Augustin Ioan, Iosif Király, Dorin Ștefan

Colaboratori: Şerban Bonciocat, Alexandru Crişan, Cosmin Dragomir, Vlad Eftenie, Laurian Ghiniţoiu, Dacian Groza, Radu Malaşincu, Andrei Mărgulescu, Ovidiu Micşa, Vlad Pătru, Ştefan Tuchilă, Arthur Ţinţu

În noiembrie 2018 îți povesteam despre expoziția expoziția F A R | 12 Fotografi de Arhitectură din România, care surprindea creația a 12 fotografi de la noi și viziunea lor asupra arhitecturii și a spațiului în general. Proiectul editorial al echipei igloo media este o premieră în România, ca omagiu adus lumii imaginii în care trăim și a hedonismului cultivat în acest sens. 

“Într-o fotografie de arhitectură, autorul imaginii surprinse – înțelegând un partiu arhitectural, relația clădirii cu exteriorul, parcursul spațial continuu interior-exterior și particularitățile – prezintă spațiului fotografiat îmbogățindu-l. Nu întâmplător, majoritatea fotografilor din albumul FAR sunt și arhitecți”, au povestit autorii. 

New Yorkul în delir. Un manifest retroactiv pentru Manhattan 

Echipă: Magda Teodorescu (coordonator), Toader Popescu (revizuire traducere și control științific), Ilinca Păun Constantinescu (revizuire traducere și control științific), Tudor Patapievici (asistent traducere), Miruna Stroe (grafică și paginare)

Am vorbit doar despre București până acum, dar discursul cărților de arhitectură incluse în selecția Anualei 2019 se întinde până peste ocean, spre conceptul de Manhattanism lansat de arhitectul Rem Koolhas“o urbanitate care își trage energia din aglomerare, mixitate și suprapunere”, așa cum explică echipa cărții New Yorkul în delir.

Romanian applied study on rural heritage

Echipă: Lect. dr. arh. Mihaela Hărmănescu, Asist.dr.arh. Elena Cristina Mândrescu, Conf.dr.arh. Andra Panait, Conf.dr.arh. Marius Voica, Șef de lucrări dr. arh. Marina Mihăilă, Șef de lucrări dr.arh. Adrian Moleavin

Un instrument didactic ia forma unei lucrări care explorează Delta Dunării prin tehnologii inovatoare și module de predare contemporane. Sustenabilitatea are un cuvânt important de spus, iar volumul ține să demonstreze că moștenirea rurală are nevoie de strategii de dezvoltare continue.

 

Anuala de Arhitectură București este un festival organizat de Ordinul Arhitecților din România – Filiala București (OAR-B), care premiază și promovează fie proiecte arhitecturale din București, fie proiecte realizate de arhitecți și birouri de arhitectură localizate în Capitală și în diaspora. În 2019, Anuala de Arhitectură a inițiat programul “FORUM BUCUREȘTI”, care continuă și în 2020, cu scopul de a analiza oportunitățile de dezvoltare arhitectural-urbanistică a Capitalei din perspectiva europeană.

Poți vedea și alte proiecte înscrise în categoria “Carte de arhitectură” din cadrul Anualei de Arhitectură București 2019 aici. Stai cu ochii și cursorul pe Designist.ro pentru următoarele povești.

Fotografii: prin Anuala de Arhitectură  

Leave a Reply

Facebook IconTwitter IconVisit Our Instagram FeedVisit Our Instagram Feed