Când apartamentele din blocuri comuniste se îmbracă minimalist și sunt “încălzite” de corpuri de iluminat din materiale reciclate
V-am povestit deseori pe Designist despre piesele reciclate ingenios de Justin Baroncea. Iar dacă ați trecut măcar la o bere prin LOKAL (pe strada Mihai Eminescu), ați remarcat cu siguranță amenajarea și mai ales corpurile de iluminat altfel, din tot felul de elemente găsite & reconvertite. Împreună cu Ștefan Păvăluță, Mihai Barbu și Ioana Trușcă, Justin formează echipa studioului de arhitectură pandapanda, fondat de Ștefan și Mihai. Alături de colaboratori la fel de pasionați de salvarea și reconvertirea elementelor ce altfel ar ajunge la gunoi, semnează amenajări smart, a căror marcă e rigoarea îmblânzită de cele mai multe ori de corpuri de iluminat ce introduc povești din registre sau epoci diferite. Începem cu amenajarea minimalistă a unui apartament comunist din București, care nu a mai păstrat nicio urmă din era în care a fost ridicat. O coală albă și curată de hârtie, pe care arhitecții au desenat ulterior o identitate fresh, cu iz nordic minimalist.
Întregul spațiu al apartamentului – epurat, funcțional & riguros – este fluidizat prin continuarea parchetului, chiar și în bucătărie, prin albul imaculat al tuturor pereților și al nenumăratelor corpuri de depozitare. Lipsa ușilor din holuri, living și dining completează unitatea și amplifică senzația de spațiu fluid. Doar camera copilului este accesorizată jucăuș, cu un perete de tablă verde și corpuri de iluminat ludice, realizate din materiale reciclate. Cuminți și ascunse stau colecția de pantofi, detergenții și soluțiile de curățat, precum și borcanele din “cămară”. Doar noi, vizitatorii, nu știm exact care pe unde și așa și trebuie să rămână. Fiecare casă cu secretele și rezervele ei frumos păstrate. 🙂 Zona de dining este simplă, foarte aerisită, în timp ce bucătăria este formată din pereți îmbrăcați în corpuri de depozitare, asftel încât ușa unuia dintre dulapuri este, în același timp, și ușa bucătăriei. Ingenios și, mai ales, extrem de practic și ergonomic. Lemnul de nuc al blatului se regăsește și în măsuța rabatabilă, fixată prin console direct în perete. Alb imaculat, lemn și verdele parcului – un instagram nordic. Mobilierul a fost realizat de Gerro Atelier Mobilier.
Camera copilului. Lampa VI_IT-AVP, desenată de Ioana Trușcă, are un nume SF și o formă din plastic, tuburi de carton și aluminiu, reconvertite să creeze instalația de iluminat. În portofoliul pandapanda, am mai descoperit două apartamente, unul pe strada Avrig, celălalt pe strada Mașina de Pâine, din București – ambele transformate cu buget mic (cel de pe Mașina de Pâine, de exemplu, cu 13.000 euro, destul de provocator pentru un apartament cu două camere) și dinamizate de porțiuni colorate și lămpi reciclate. Ce ne-a plăcut a fost rezolvarea ergonomică, practică a zonelor de depozitare prin suprafețe ce sparg albul spațiilor. Și reintegrarea în amenajare a cât mai multor elemente originale ale apartamentelor. Suntem în apartamentul de pe strada Avrig, unde contrastul verde-galben, pe un fundal neutru, face livingul foarte fresh și punctează zonele: diningul vs. zona de relaxare. Un neon mai puțin estetic capătă, camuflat, un alt look. Ca să nu mai vorbim de lumina puternică ce acum devine ușor difuză, perfectă pentru a crea o ambianță caldă, mai intimă. Dar dacă aceluiași neon îi cresc aripi de sticlă? De la distanță va părea un aeroplan. Un corp de iluminat cu diademă din cupru, în jurul unei cutii metalice de cafea reciclată, este piesa ce completează designul unei bucătării cu doi pereți galbeni, de pe strada Mașina de Pâine. Țevile de cupru, reciclate din alte proiecte, sunt un super accent, ce schimbă total un banal bec cu fir de cauciuc (de fapt, furtun de gaz) și îl transformă într-o lampă industrială cool. Remarcați și dulia ceramică! O altă instalație cu țevi de cupru și furtun de gaz albastru, din cauciuc. Și pentru această lampă au folosit o cutie de cafea reciclată și vopsită în alb. În apartamentul de pe Mașina de Pâine, a fost păstrat mozaicul “comunist”, dar șlefuit și lustruit. Corpurile de depozitare turcoaz dau un aer nou holului. Sperăm că ți-am dat câteva idei creative și că, odată ajuns acasă, vei ignora (cu mare atenție, însă) binecunoscutul avertisment “don’t try this at home”. Să ne spui ce iese! 😉 Fotografii: de Radu Malașincu |
In poza cu bucătăria cu pereți galbeni ce se afla pe partea dreapta? Nu pate a fi bufet ci o masa plianta facuta din 3 parti?
Cati metri patrati?