Câtă personalitate încape într-un apartament de 38 mp?
Hai să facem azi un exercițiu de imaginație: ce reacție ai când auzi apartament de 38 mp cu două camere? Te gândești că prea mult design chiar nu ar încăpea :). Azi suntem acasă la Ioana Bucalău, într-un apartament bucureștean amenajat de arh. Diana Costache. Ne-am răzgândit – cosyness-ul chiar nu are nevoie de mult spațiu ca să te tragă de mânecă și să te invite să te așezi pe canapea 🙂 . Aparatul de aer condiționat a fost montat în interiorul bibliotecii-vitrină, iar aerul circulă prin grila de deasupra lui. Ioana ne-a povestit mai multe despre apartament și despre cum și-a făcut loc propria ei personalitate prin fiecare colțișor.
Chiar dacă inițial, când s-a hotărât că este momentul să își găsească propria casă, Ioana viza un apartament dintr-un imobil nou, s-a răzgândit când și-a dat seama că nu reușea să dibuiască un spațiu în zona, la bugetul și cu amenajarea pe care și le dorea. Așa că s-a reorientat și bine a făcut. Și-a găsit apartamentul într-un imobil vechi și a început rapid colaborarea cu Diana, pe care o cunoștea deja. Cât despre brief-ul proiectului, Pinterest-ul și moodboard-urile (de care îți povestim adeseori la Cursul de Design Interior – o nouă ediție începe chiar pe 20 februarie 🙂 ) i-au trasat coordonatele: o casă luminoasă, simplă, cu accente din personalitatea Ioanei. Dressingul este ascuns într-o nișă – o să mai amintim de el un pic mai jos.
A urmat mobilarea, o ecuație între soluția funcțională, propusă de Diana, și harta feng shui a apartamentului, trasată de Anca Monica Tcaciuc. Și pentru că ambele rezultate s-au coordonat, totul a dus la un spațiu eliberat de piese sau forme care ar putea distrage atenția inutil sau sufoca apartamentul oricum mic.
Așa cum spuneam și mai sus, albul a fost punctul de pornire al designului, care aduce un bonus de luminozitate. Totuși, ca să nu riște o amenajare plictisitoare sau sterilă, Diana a adăugat dinamism prin accente negre și texturi diferite – cum este peretele de cărămidă aparentă din living. Accentele de culoare sau negrul, contrastele și detaliile grafice au intrat în schema designului ca să echilibreze balanța cromatică și să dea mai mare putere amenajării. Și dacă tot am amintit de accentele de culoare, trebuie să-ți arătăm corpul de mobilier cu cel mai mare magnetism din întregul apartament. Tăblia de pat din dormitor este tapițată cu un covor țesut de bunica Ioanei și este o piesă care joacă și rol de reminder, și de semn de exclamare în discursul amenajării. În jocul cromatic dictat de mulțimea de plante de apartament intră plăcile ceramice din bucătărie, pictate în verde tonic și proaspăt. Grinda acoperită cu vopsea neagră mată din baie continuă ideea accentelor de culoare. Pentru că nici bugetul nu poate fi trecut cu vederea într-un proiect de amenajare, și aici lucrurile s-au echilibrat rapid. Finisajele spectaculoase s-au strecurat numai pe suprafețe mici – cum ar fi ceramica din baie și de pe hol -, iar corpurile de mobilier de la magazine (Ikea etc.), ca dressingul și biblioteca, au fost completate cu piese custom made, precum masa de dining și comoda pentru televizor din living. La final, Ioana spune că micul ei apartament a primit exact personalitatea pe care și-o dorea pentru el: plină de lumină și de energie pozitivă. Aprobăm! 🙂 Fotografii: prin Ioana Bucalău |
Forte faina usa neagra cu sticla. Stiti furnizorul?
Bună, Adi! Cel mai bine este să iei legătura cu autoarea amenajării.
O renovare plina de caldura !Ati avut pana acum provocarea sa renovati un apartament 2 camere cf.3(care are 28 mp) sau garsoniera cf.3(17 mp),multumesc !
E superba podeaua, dar nu inteleg cum au intrat atatea in 28mp! What is this sorcery?
Nu cred ca are doar 28 mp tot apartamentul …
Și noi am fost încântați de simplitatea soluțiilor! 🙂 Credem că secretul stă în fructificarea nișelor, în evitarea aglomerării și în mult alb.
Cum citam și în text, proprietara apartamentului ne spune: “suprafața utilă a apartamentului este de 38 mp, din care spațiul de locuit efectiv ocupă 27 mp”. Apartamentul are o suprafață utilă de 38 mp, asta este clar. Credem că cei “27 mp” despre care povestește Ioana, proprietara, sunt ceea ce ar rămâne ca suprafață ‘de locuit’ – așa cum o numește proprietara, după ce a scăzut probabil spații de depozitare – cămară, debara de ex. Știm că și aceste spații intră în suprafața utilă a unei locuințe; ceea ce a încercat proprietara să sublineze este că, în final, spațiul în care trăiește este chiar și mai mic și că, iată, poți obține mai mult cu mai puțin.
Foarte fain! Puteti sa-mi dati datele de contact al celor care au realizat masa de dining și comoda pentru televizor. Multumesc!
Hello. Nu arata deloc a 28 mp. Sub nicio forma. (Aproape imi vine sa spun ca siguuur nu are 28 dar nu spun asa ceva pt ca nu vreau sa ofensezi pe cineva) Poate proprietara s-a incurcat pe undeva la numaratul metrilor si a omis vreo 10… cel putin 🙂
Sunt tare curioasa, ce inseamna cei 9 mp care sunt suprafata utila dar nu sunt de locuit 🙂
Altfel, ft dragut amenajat! Felicitari 🙂
gresia alb negru a fost achizitionata de la…?
se poate o schita a apartamentului? sau un contact al arhitectilor?
O poți contacta pe arhitecta Diana Costache via facebook – aici.
Cel mai bine este să iei legătura cu autorii amenajării pentru detalii despe furnizori.
Cel mai bine este să iei legătura cu autorii amenajării pentru detalii despe furnizori.
Dragi designiști, să ne bucurăm de inspirația oferită de acest spațiu mic! 🙂 Apartamentul are o suprafață utilă de 38 mp, asta este clar. Credem că cei “27 mp” despre care povestește Ioana, proprietara, sunt ceea ce ar rămâne ca suprafață ‘de locuit’ – așa cum o numește proprietara, după ce a scăzut probabil spații de depozitare – cămară, debara de ex. Știm că și aceste spații intră în suprafața utilă a unei locuințe; ceea ce a încercat proprietara să sublineze este că, în final, spațiul în care trăiește este chiar și mai mic și că, iată, poți obține mai mult cu mai puțin.
Concluzie: am lăsat peste tot în text suprafața utilă, așa cum este normal. Deci, oficial: 38 mp.
Update: Am aflat că bucătăria, baia și cele două holuri micuțe ocupă 11 mp. Livingul + dormitorul = 27 mp.
Salut Mihai! Uite ca de 28 mp sau 17 mp nu m-am lovit inca, insa ma atrag spatiile mici. E nevoie de rabdare, fiindca cu cat spatiul e mai mic, trebuie sa “croim” mobilierul cu mai mare atentie.
Mersi frumos Anet, ma bucur sa aud atatea vorbe frumoase 🙂 Iar in legatura cu spatiul, totul incepe de la a intelege de la bun inceput ce se poate face si ceea ce nu. Putem ingramadi multe lucruri intr-un spatiu mic, insa important este sa le folosim cu lejeritate. Sigur ca au existat cateva compromisuri, insa la final, nici nu le-am simtit lipsa!
Buna Iulia! Ma incanta reactiile voastre si daca as putea, as atasa acestui mesaj planul amenajarii in care se pot vedea si dimensiunile.
Daca vrei sa ti-l trimit separat, lasa-mi un semn!
Buna Catalin! Cu mare drag, iti pot lasa datele dansilor pe Facebook daca e ok.
Buna Cristina! Stiu ca pare greu de crezut, dar chiar se poate. Din pacate nu am cum sa atasez o poza acestui comentariu, ti-as fi putut arata planul amenajarii cu dimensiunile aferente. Daca esti curioasa, ne putem auzi separat si iti pot trimite.
Buna Daniela!
Nu am cum atasa planul aici, insa daca esti curioasa, ti-l pot trimite prin mesaj privat.
Va multumesc tuturor pentru sustinere, ma bucur ca un spatiu asa mic poate deschide o conversatie atat de ampla.
Intr-adevar, cele doua incaperi (camera de zi si dormitor) ocupa in total 27 mp, in timp ce bucataria, baia si cele doua holuri micute, restul suprafetei de 11 mp.
Sper ca acest proiect sa ofere curaj tuturor celor care au de “imblanzit” spatii dificile ori mignone!
Buna Adi! Iti pot lasa contactul domnilor pe Facebook, daca este ok si pentru tine.
multumesc pentru raspuns !
Buna Diana! Se poate sa-mi trimiti datele lor de contact la adresa catalinbalasaa@gmail.com? Multumesc!
Foarte frumos, felicitari!
O intrebare: de unde ati cumparat canapeaua?
Multumesc anticipat,
[…] Ai un apartament minunat despre care a povestit și pe Designist. Care-i colțul care-ți place cel mai mult? Ori poate ai un obiect de decor care ți-e foarte […]
Buna, Diana!
Cum pot lua legatura cu tine pentru un proiect de amenajare a unui apartament?
Multumesc,
Özgean