Cu ochii pe 10 dintre cei mai creativi pereți din case din România sau cum să obții un perete wow

“Oamenii construiesc prea multe ziduri și prea puține poduri”, spunea matematicianul și omul de știință Sir Isaac Newton. Mai bine de 300 de ani mai târziu, noi, designish și down to earth cum ne știi, spunem “Dar dacă nu am avea atâtea ziduri și mai ales atâția pereți interiori, pe ce ne-am mai plimba ochii în articolul de azi?” 🙂 .

Asta pentru că îți arătăm în continuare selecția noastră care cuprinde 10 dintre cele mai ingenioase intervenții decorative de pe pereții caselor și apartamentelor din România pe care ți le-am prezentat de-a lungul timpului + tips & tricks-urile pe care merită să le iei în seamă. “Cu ochii pe pereți” capătă noi valențe! 🙂

1. Wood it like you mean it! 

peretiCum îți sună “un lounge cosy-eclectic” în Brașov, cadru pentru zilele de bonding în familie? Dar cum îți sună un perete acoperit cu bucăți geometrice din mahon? Daaa, și nouă ne-a plăcut mult când ți-am prezentat garajul transformat în lounge de designerul Manuel Teicu. Efectul merită efortul – peretele ne-a amețit cu iluzia vizuală că se destramă în fața noastră.

“Bucățile de mahon ce creează peretele geometric, 3D, sunt surplusuri de la o fabrică ce se ocupă cu prelucrarea esențelor exotice (Rareș – n.r.: proprietarul lounge-ului – este chiar directorul fabricii, lucru ce a simplificat mult achiziția), iar tăierea și amplasarea lor a fost executată la fața locului de echipa de tâmplari pe care o folosesc în mai toate proiectele mele,” ne-a spus Manuel.

pereti2. La bani mărunți (și tradiționali) 

peretiRomânesc + ceva din stilul scandinav? Apartamentul cu influențe tradițional-jucăușe și design minimalist, amenajat de designerul Annterior Anna Chițan în Centrul Vechi din București, le-a pus în aceeași echipă. Întregul apartament ne-a sedus cu nuanțele dulci, cărămida aparentă și vasele decorative, dar peretele de care ni s-au lipit privirile mai abitir a fost cel acoperit de bănuți strălucitori și spectaculoși ca ansamblu. Dacă și ție îți face cu ochiul soluția decorativă la/cu bani mărunți, pune-ți în agendă o vizită la bancă, unde va trebui să insiști să primești numai monede noi și curate, și muuuultă răbdare, ca să apuci să îi lipești pe toți 🙂 .

3. Natura ca element de design

peretiNe întoarcem în Brașov, de data asta ca oaspeți într-un apartament de 40 mp, amenajat la sfârșitul anului trecut de arh. Alexandru Bucur (Interiology Design Studio). Proiectul cuprinde o colecție întreagă de piese de design care imprimă amenajării un aer nordic, potrivit cu vârfurile munților care se văd în zare, dar și cu apropierea de pădure, așa că hexagoanele vii de mușchi ever green, sensibil la umezeală, ne-au inspirat să ieșim la un picnic. Bine-bine, nu chiar acum, mai așteptăm vreo două-trei luni.

4. Design made to measure  

peretiȘtim că despre Banat se spune că e fruncea, dar, fără să ne băgăm în polemici de natură socio-economică, trebuie să recunoaștem că Timișoara este unul dintre orașele din fruntea trend-ului made to measure (la capitolul design interior, firește). Asta și datorită celor de la Ezzo Design, care au semnat, printre altele, și amenajarea, și majoritatea pieselor de design dintr-un apartament timișorean de 120 mp, despre care ți-am povestit aici.

În ceea ce privește pereții, ne-a plăcut foarte mult mecanismul de ceas realizat de cei de la Ezzo din alucobond învelit în foaie de cupru antichizată. Sună complicat, dar pe noi ne-a făcut imediat să ne dorim să luăm o pauză pe bancheta mov (și ea special creată pentru amenajare!) și să vedem cât sunt de… mobili zimții de pe perete 🙂 .

5. Pop art the walls away! 

Dar gata cu pauza! Continuăm cu unul dintre cele mai tonice apartamente din București pe care ți le-am prezentat vreodată, amenajat de designerul Agnes Lukacs – o avalanșă de culori, stickere și pop art pur. Să spunem drept, aproape că am început să do the twist, atât de mult ne-a amintit de anii ’60 americani 🙂 . Dincolo de tablouri și piese de mobilier, pereții din bucătărie și din baie ne-au introdus cel mai bine în atmosferă: sunt pictați de artistul Boti și îți umplu bateriile instantaneu.

6. Răbdarea preschimbată în artă

peretiNe întoarcem în București, ba chiar într-un București de final de perioadă interbelică și într-un apartament dintr-un imobil construit în 1939 pe strada Mătăsari, în care tot Alex Bucur, arhitectul Interiology Design Studio, a creat un echilibru fin între farmecul de secol 20 și elementele de design contemporan și îndrăzneț. Noi ne-am îndrăgostit de peretele care poartă tabloul-colaj realizat de Ovidiu Solcan din mii de bucățele de hârtie. O operă de artă a răbdării 🙂 .

7. Depozitare pe verticală

peretiTot despre o împletire șic a istoriei cu perioada contemporană e vorba și în povestea apartamentului dintr-o casă bucureșteană – monument istoric amenajată de arh. Rucsandra Popescu, de la Wright Design, despre care ți-am spus aici. Cărămida veche, lemnul, șemineul neconvențional, poziționat în centrul livingului, toate ne-au introdus în atmosfera super-cosy și contemporan-dichisită. Pe peretele din cărămidă originală din dreptul scării-bibliotecă, arhitecta a creat o instalație și decorativă, și funcțională cu ajutorul coșurilor metalice. Depozitare în echilibru 🙂 .

8. Natură urbană

Despre garsoniera de 37 mp ți-am mai povestit aici. Ne oprim de data asta la pereții îmbrăcați în cărți de joc (sus) – as, nu alta! 🙂 – și la  mestecenii desenați de Ana Bănică de la Cai verzi pe pereți (jos), cea care a semnat și compoziția grafică de pe afișul celui mai recent Made in RO :). Un pic de natură acasă, nu?

9. Literele multinaționale

De-a lungul ultimului an și ceva ți-am tot dat hinturi legate de biroul nostru frumos cum altul nu-i 🙂 . Iar la finalul anului trecut, long overdue 🙂 , ți l-am și arătat în amănunt și ți-am spus întreaga lui poveste. Așa că de data asta ne mai lăudăm o dată cu el, mai precis cu literele volumetrice suspendate pe peretele colegilor noștri de birou, compania de IT iMedicare. Așa cum îți spuneam și atunci, “sunt o compoziție pusă pe “hârtie” de Alex, unul dintre membrii echipei, și nu înseamnă… nimic :). De fapt, ba da, sunt acolo câteva litere care pun accentul pe caracterul multinațional al echipei iMedicare”.

 

10. Am spus plută!

Știm că ți l-am tot arătat în ultima vreme, dar nu puteam încheia materialul fără să ne mai aruncăm o dată ochii pe peretele acoperit cu dale decorative din plută Muratto creat de arh. Adi Aloman de la KiwiStudio. Am zis-o și o mai zicem: până acum, este cel mai frumos finisaj cu plută pe care l-am văzut într-o amenajare din România.

Fotografii: Designist, Arthur Țințu, prin designerii și studiourile menționate

Leave a Reply

Facebook IconTwitter IconVisit Our Instagram FeedVisit Our Instagram Feed