Ce lămpi au mai creat designerii români?

În așteptarea primăverii multe lămpi au răsărit. Unele dintre ele lansate la sfârșitul anului trecut, altele selectate în expoziții recente. Vă ținem la curent cu designul românesc și le poftim să vă lumineze ziua.

Adrian Balcau - Designist (4)

Adrian Balcău este un tânăr designer din Cluj-Napoca, iar colecția sa de lămpi NMU, prescurtarea de la NuMăUita, are ca miză reintroducerea elementelor de limbaj vizual românesc într-un context contemporan:  “Pornind de la structurile stâlpilor de la prispă, stâlpii funerari din lemn şi alte elemente de arhitectură etnografică şi vizitând opera lui Brâncuşi am ajuns la un modul propriu”, spune Adrian.

Adrian Balcau - Designist (3)

Adrian Balcau - Designist (2)NMUvăzduh. Becul supradimensionat este fixat pe o platformă de plexiglas transparent, de unde senzația că lampa pluteşte în jurul becului. Este realizată din 4 module identice care creează forma clasică de fus de pe stâlpii prispelor româneşti. Dimensiuni: L 34 x l 34 x h 34 cm.

Adrian Balcau - Designist (1)Întreaga colecţie este realizată din plexiglas transparent modelat manual la cald cu diferite finisaje: vopsea neagră, albă, aurie, bordeaux . Prețurile lămpilor sunt de 110, respectiv 120 euro. Iar pe Adrian îl găsiți aici. Are deja în portofoliu și alte modele de lămpi, dar și pernuțe super grafice, despre care cu siguranță vei mai auzi pe DESIGNIST.

Adrian Balcau - portret - Designist

Adrian Cioban, de la Creative Brick, a creat în februarie o veioză din piese LEGO roșii, care desenează inimi mari pe fiecare latură a bazei. A folosit în jur de 900 de cărămizi, ce sunt prinse pe un suport metalic – iar lampa nu e deloc grea, are aproximativ 1,5 kg. Și, da, e minunată!

Lampa Lego - Creative Brick - Designist (1) Lampa Lego - Creative Brick - Designist (2)Becul este LED, iar dimensiunile: diametru 34 (abajur) x h 50 cm. Lampa Lego - Creative Brick - Designist (3) Lampa Lego - Creative Brick - Designist (4)

Lămpile Bulb27 înseamnă o reconstrucție artistică din elemente uneori rare: precum un spărgător de nuci, din lemn, o goarnă din alamă de la un Ford Model T, o râşniță de mac fabricată în fosta Cehoslovacie sau o suveică din fostul RDG. Cel care le transformă este Andrei Ignia, din Iași:

Toată activitatea mea gravitează în jurul mediului vizual, astfel am ajuns să fac lămpi pornind de la o fotografie cu o lampă Kozo. Am fost fascinat de modul în care designerul David Shefa a făcut din ţevi şi fitinguri o lampă ce seamănă cu un personaj Pixar.

Bulb 27 - Designist (3) PrâsnelBulb 27 - Designist (4)Matara Zn (Ploscă din zinc cu dop de alamă) Bulb 27 - Designist (5)Spongia

Andrei predă la Universitatea din Iași, e preocupat de foto-video și își pregătește lucrarea de doctorat pe Imagine și simbol în comunicarea persuasivă. Între timp creează lămpi din elemente ce vin din mai multe țări: “becurile incadescente, cu lumină caldă, ce sunt o replică a becurilor create de Thomas Edison, sunt importate din America, iar o bună parte din cablurile îmbrăcate în material textil vin din Amsterdam. Multe alte obiecte am găsit în talciocurile şi concept store-urile din Amsterdam, Frankfurt şi Iaşi, sau pe Internet”.

Bulb 27 - Andrei Ignia - Designist (1) Bulb 27 - Andrei Ignia - Designist (2) Lampa MAC,  din râşnița de mac fabricată în fosta CehoslovacieBulb 27 - Designist (2)Lampă din suveica de pe vremea fostului RDG

În octombrie, lămpile Bulb27 au fost într-o expoziție la Galeria Meru – un spațiu din Iași pe care îl recomandăm. Toate lămpile așteaptă aici.

Bulb 27 - Designist (1)

Andrei Ignia - DesignistAndrei Ignia

La sfârșitul anului trecut am primit un semn de la arhitectul Alexandru Coral Popescu: era gata Hang Lamp, o veioză al cărei abajur devine o lampă de sine stătătoare, ce poate fi agățată chiar de piciorul veiozei inițiale. “Hang se atârnă oriunde, datorită piciorului ei care poate fi pus şi între cărţi, cu condiția să fie suficient de stabil pentru a susține abajurul. Hang Lamp s-a născut pentru a încerca o nouă abordare, aceea a unui corp de iluminat ce poate avea mai multe grade de libertate în comparaţie cu obiectele intrate deja în conştientul colectiv”, spune Alexandru Popescu.

Alexandru Popescu - Hang Lamp - Designist (1) Alexandru Popescu - Hang Lamp - Designist (2) Alexandru Popescu - Hang Lamp - Designist (3)

Prototipul este din placaj și HIPS, iar becul e de tip L.E.D.  Diametru 20 x h 42 cm.

Alexandru Popescu - Hang - Designist

Cu ocazia expoziției “Wood&Wool”, din cadrul Stockholm Design Week, organizată de Romanian Design Week în colaborare cu Institutul Cultural Român din Stockholm, am descoperit lămpile La Borcan, semnate Bogdan Ciocodeică și Diana Roșu.

La Borcan - Designist (3) La Borcan - Designist (4)

La Borcan sunt lămpi dintr-o capsulă de lemn ce îmbracă borcanul ca un capac supradimensionat, adăpostind becul. Partea inferioară a borcanului păstrează obiectele și amintirile de care nu putem despărți. “Tradiţia românească e presărată cu obiceiuri de păstrare a elementelor pe care le considerăm de preţ, de la zestrea strânsă cu grijă până în ziua nunţii, până la murăturile ce se pun toamna la borcan. Tot aşa noi avem nevoie să ne strângem lucrurile de valoare, amintirile importante şi să le punem la păstrare“, spun Bogdan și Diana.

La Borcan - Designist (1)

Voi ce ați păstra La Borcan? Lămpile ne amintesc de eseul fotografic al lui Dan Pierșinaru – Eseu despre Conservare.

La Borcan - Designist (2)

Pentru că am trecut prin Cluj, Iași, București, mergem și la Brașov, unde tot la sfârșitul lui 2013 am dat peste studioul Like a Dot, format de Oana Niculaie și Beni Voican. Modelele noastre preferate sunt Dot 06 și Dot 03.

Lampi LikeADot - Designist (1)Dot 06 este din lemn recuperat, cu abajur de beton. Costă 365 lei și are L 30 x l 25 x h 44 cm.Lampi LikeADot - Designist (2) Lampi LikeADot - Designist (6)

Dot 03 are un look retro, din lemn de eucalipt, cu abajur din sticlă acrilică, și un efect vizual splendid când fâșiile de lumină par să străpungă baza din lemn.

Lampi LikeADot - Designist (5)

Costă 370 lei. L 13 xl 13 x h 41 cm

Lampi LikeADot - Designist (4)

Fotografii: prin designerii menționați în articol

3 Comments

  1. […] Sursa: designist.ro […]

  2. […] și lămpile sale geometrice, sculpturale ai făcut deja cunoștință pe DESIGNIST într-un articol dedicat lămpilor noi Made in RO. Adrian vine din Cluj la Made in RO – Târg de design românesc, pe 17-18 mai, @Impact Hub […]

  3. […] Ce lămpi au mai creat designerii români? […]

Leave a Reply

Facebook IconTwitter IconVisit Our Instagram FeedVisit Our Instagram Feed