Ce ne spun 5 proiecte de design interior despre unde suntem astăzi în relația cu locuirea 

Interiorul unei locuințe reflectă, de cele mai multe ori, interiorul uman. Deși există permanent schimbări în felul în care ne raportăm la funcționalități, cromatică, stilistică și abordare asupra designului interior, un lucru rămâne constant: relația strânsă care se creează între noi și spațiile în care locuim. Modul în care un întreg mix de principii și filosofii sunt integrate în designul final ne influențează viața de zi cu zi. 

Romanian Design Week, festivalul multidisciplinar dedicat industriilor creative, organizat de The Institute, aduce în fața publicului bucureștean o serie de evenimente, expoziții și activități dedicate designului și arhitecturii. Una dintre componentele festivalului, RDW Exhibition, va prezenta peste 200 de proiecte din categoriile: arhitectură, design interior, design vestimentar, design grafic, design de produs și ilustrație. Toate vor putea fi admirate în clădirea fostului restaurant CINA, lângă Ateneul Român (Str. Benjamin Franklin 10). 

Am ales să-ți prezentăm 5 dintre proiectele de design interior, pentru a vorbi despre relația noastră cu locuirea, modalitățile creative și diverse care trebuie găsite pentru soluționarea problemei ridicate de spațiul limitat și, nu în ultimul rând, pentru a vă stârni curiozitatea să vedeți întreaga expoziție, între 24 mai și 2 iunie.

LAMA Arhitectura – T5- The Tiny Tower

Chiar și un spațiu redus poate servi ca bază pentru o casă departe de casă, nefăcându-se rabat de la confort și utilitate. Pentru proiectul T5 – imobil cu proporție specifică de turn (amprentă în plan de 11m2 și o înălțime la cornișă de 7m), construit după proiectul arhitectului Duiliu Marcu – designerii de la biroul LAMA Arhitectura au încercat să găsească cea mai naturală abordare față de context și tema de proiectare, într-o oglindire naturală a tipului sincer de arhitectură pe care îl practică, aducând împreună profesioniști cu moduri de gândire diferite, dar cu o viziune comună.

Micul Turn T5, unul dintre cele 7 transformatoare de electricitate apărute odată cu electrificarea orașului, la solicitarea Societății Electrica, este amplasat la intersecția a două străzi cu diferență de nivel de aproximativ 5m, realizarea proiectului de design interior ridicând câteva provocări. 

Echipa a trebuit să propună soluții pentru optimizarea cât mai eficientă a unui spațiu interior extrem de limitat (astfel încât să încapă toate obiectele necesare unei case de vacanță) și să obțină, în același timp, un sentiment de cuib protector, în contrast cu cel de expunere totală pe care îl oferă exteriorul clădirii.

 Laboratorul de Arhitectură – Apartament nr. 7

Cu o experiență de zece ani, Laboratorul de Arhitectura livrează în mod constant proiecte informate academic care transformă spațiile în medii armonioase și bine echilibrate. Ce loc mai bun decât propria locuință pentru a exemplifica aceste principii?

Proiectat chiar de către proprietarii săi, Apartamentul nr.7 pune în balans, pe de-o parte, funcționalitatea și estetica și, pe de alta, simplitatea și atenția la detalii. Situat într-un bloc bucureștean de 4 etaje, dispune de ferestre pe toată înălțimea, pentru a asigura o conexiune fără întreruperi între interior și exterior. Singurele obiecte de partiție sunt elementele structurale existente. Mobilierul fix din lemn maximizează înălțimea tavanului de 2.9 metri și este folosit pentru a ascunde toate sistemele de depozitare, instalații HVAC, electrice și alte sisteme funcționale ale casei. Suprafețele verticale albe, pardoseala de beton uniformă, precum și elementele de marmură contribuie la aerul elegant și modernist al întregului apartament. 

ateliercetrei – Apartament AE

Ajungem, uneori, să locuim în spații cu suprafețe mici, în care pare că lucrurile sunt înghesuite forțat. Asta poate duce la un grad ridicat de disconfort. 

ateliercetrei reprezintă un parteneriat care practică arhitectură, design, arhitectură de interior, urbanism și analiză culturală, punând laolaltă practica profesională cu mediul academic. Acest parteneriat se reflectă și în opțiunea de grafie a numelui – într-un singur cuvânt, cu minuscule, simbolizând unitatea.

Proiectul lor, Apartament AE, urmărește transformarea unui spațiu de 35m2 dintr-un imobil de început de secol XX din Cluj-Napoca, în 2 apartamente de tip studio. După mai multe intervenții de modernizare, miza a devenit optimizarea spațial-funcțională prin intermediul pieselor de mobilier realizate pe comandă. Texturile, culorile, materialele, detaliile și limbajul formal servesc, în același timp, ca spațiu delimitator, dar și ca punct de întâlnire pentru două încăperi deservite de un spațiu pentru igienă și întreținere corporală, precum și de un vestibul definit de 4 uși filomuro îmbrăcate în plută (din rațiuni estetice și acustice). 

Dofinteriors – Simplitate subtilă

O locuință care se conectează la mediul exterior și dă senzația de continuitate între medii ajunge să se conecteze mai bine și la proprietarii ei. Amenajarea apartamentului – cu deschidere din toate cele 3 camere ale sale către Marea Neagră – a fost gândită într-o cromatică specifică nuanțelor de nisip, de bleu pastelat, alb, integrând tonuri subtile de alamă. S-a urmărit atingerea unei simplități subtile și crearea unei ambianțe liniștitoare de care locatarii să vrea cu greu să se despartă, experimentând senzația că exteriorul intră în interior, făcându-l să pară mult mai aproape decât este în realitate.

Designerii de la Dofinteriors au folosit în amenajare materiale pline de texturi, precum parchet din lemn vopsit, plăci ceramice cu textură de piatră brută pentru baie, vopsea decorativă cu frunze amprentate, sau textile de in și bumbac delicate cu pielea. 

Misiunea biroului de design este aceea de a conecta mediul natural și nevoile moderne de viață prin soluții de amenajare interioară, atent alese, menite să aducă rezonanță senzorială și tactilă spațiului și atmosferei.

ATELIER CIPRIAN MANDA –  Amenajare Apartament A24

Lucrând cu un spațiu de dimensiuni reduse, dar cu o geometrie complexă, Ciprian Manda (de formare arhitect, cu o vastă experiență în proiecte ce au presupus mult contact cu actul construcției în sine) a optat pentru o intervenție axată pe obiecte de mobilier, texturi și materiale. 

Mobilierul are principalul scop de a defini mai clar diversele subzone și a atrage atenția asupra acestora, punând în opoziție un material cald și natural, cum este lemnul, cu o textură minerală a tavanului și pereților. Optând pentru finisarea pardoselii din lemn cu un baiț alb, aceasta devine un fundal pentru piesele de mobilier ce concentrează atenția spațiului. 

Deschiderile largi către oraș și către terasele proprii au permis amplificarea perceptuală a spațiului interior, iar puținele compartimentări existente nu limitează aceste legături, ci sugerează zone funcționale.

Pe noi ne-au inspirat toate proiectele din secțiunea de design interior și ne-a fost greu să alegem numai 5 – o să ne înțelegeți de îndată ce veți trece pragul expozițiilor și evenimentelor puse la cale anul acesta de organizatorii Romanian Design Week. 

Biletele pentru Festivalul Romanian Design Week 2024 pot fi achiziționate de pe site-ul https://bilete.romaniandesignweek.ro. Elevii, studenții și pensionarii au acces gratuit, iar deținătorii de card UniCredit de la Mastercard beneficiază de un discount de 50% la achiziția biletelor, reducere aplicabilă în pasul de plată.

Foto: via Romanian Design Week

One Comment

Leave a Reply

Facebook IconTwitter IconVisit Our Instagram FeedVisit Our Instagram Feed