Cel mai important proiect de reabilitare a unei clădiri istorice la Cluj: fabrica Libertatea

De multe ori am spus pe DESIGNIST că ne dorim să vedem vechile fabrici dezafectate integrate coerent unor proiecte de arhitectură noi. Dacă în Polonia se poate – exemplul recent vizitat fiind design hotelul Andel’s, din orașul Łódź, amenajat în complexul unei foste fabrici de textile – de ce nu și în România. Trebuie însă să reformulăm cu totul întrebarea, pentru că Liberty Tehnology Park, din Cluj, demonstrează că și la noi reconversia e perfect posibilă.

Proiectul primului parc tehnologic din România, dezvoltat de Fribourg Development, divizia de real estate a fondului Fribourg Investments deținut de omul de afaceri Ion Sturza, a inclus reabilitarea fostelor hale ale fabricii de mobilă Libertatea, din Cluj-Napoca. 

Liberty Technology Park Cluj (5)

Liberty Technology Park își propune să aducă în același spațiu inovator mai multe companii din domeniile IT&C și R&D, să devină un ecosistem dinamic pentru companii locale și internaționale. Iar soluțiile arhitecturale și de design să asigure fundalul propice unui flux de idei creative, revoluționare, noi.

Costurile mari de exploatare pentru clădirile de birouri, precum şi standardele eco impuse pentru proiectele noi, i-au determinat pe investitori să acorde o atenţie deosebită etapei de termoizolare, care a impus protejarea unei clădiri de patrimoniu industrial. Pentru că nu s-a dorit intervenția asupra fațadei de cărămidă aparentă a fabricii, a trebuit găsită o soluţie de termoizolare la interior, aplicată pereţilor exteriori de contur.

Liberty Technology Park Cluj (4)

Dezvoltatorii au ales Multipor, primul material de termoizolare ecologic, 100% mineral și cu structură solidă, conceput special pentru termoizolarea la interior a clădirilor de patrimoniu. Produsele Multipor sunt aduse în România de compania germană Xella, producătorul blocurilor de zidărie Ytong.

Același material a fost folosit și pentru termoizolarea sediului Consiliului Europei, o lucrare care a trebuit să respecte cele mai noi standarde EU de mediu și calitate în construcții și, foarte important, să mențină intacte detaliile arhitecturale ale fațadei fostului Palat Rezidențial din Bruxelles.

Liberty Technology Park Cluj (3)

Prima fază din proiectul Liberty Technology Park Cluj a fost realizată în a doua parte a anului 2013, iar deschiderea oficială a avut loc în decembrie. Proiectul final va consta în 8 clădiri distincte care vor fi finalizate în 3 etape.

Liberty Technology Park Cluj (1)

“Termoizolarea primelor două clădiri de birouri din fosta fabrică Libertatea a constituit unul dintre cele mai importante proiecte de reabilitare a unor clădiri istorice dezvoltate în România în 2013. Ne-am bucurat să ne aducem contribuția la acest proiect, oferind cele mai moderne soluții de termoizolare, utilizate cu succes în Germania și în toată Europa pentru lucrări de acest tip”, a declarat Alexandru Fogarași (Project Manager Multipor).

Liberty Technology Park Cluj (2)

Abia așteptăm să vizităm acest complex arhitectural cu totul inovator, care a inclus reabilitarea unei clădiri industriale de patrimoniu. Am tras cu ochiul la evenimentul de deschidere, din 2013, și în spațiul high tech, impecabil conturat al sălii pentru conferințe, am descoperit scaunele noastre preferate – Flux. Un proiect în care fiecare detaliu a fost tratat cu rigoare & soluții smart.

Fotografii: Dacian Groza

2 Comments

  1. […] Cel mai important proiect de reabilitare a unei clădiri istorice la Cluj: fabrica Libertatea Liberty Technology Park Cluj […]

  2. […] Reabilitarea fostelor hale ale fabricii de mobilă Libertatea reprezintă cel mai important proiect de reabilitare a unei clădiri istorice, industriale din Cluj. Mai multe despre proiect aici. […]

Leave a Reply

Facebook IconTwitter IconVisit Our Instagram FeedVisit Our Instagram Feed