Conferințele de arhitectură preferate de peste 4.000 de copii în ultimii patru ani
4.037 de copii din clasele primare și gimnaziale au participat în perioada 2013-2016 la un program național de conferințe de arhitectură. Intitulat De-a Arhitectura Povestită, acest proiect a fost dezvoltat de Asociația De-a Arhitectura, cu scopul de a introduce arhitectura ca materie de studiu în cât mai multe școli de stat și private din România.
Conferințele de arhitectură pe înțelesul copiilor sunt un mix de educație de arhitectură, tehnologie și divertisment. Anul acesta, arh. Andrei Ivănescu a susținut o prezentare interactivă în care copiii bucureșteni au aflat care sunt cele trei roluri pe care fiecare persoană și le poate asuma în diferite momente în societatea de astăzi – acela de „user”, „hacker și „designer”. Într-o altă conferință susținută de arh. Cristian Craioveanu, micii spectatori au văzut cum se poate materializa o idee cu ajutorul unei imprimante 3D. Arh. Ana Hogaș le-a vorbit copiilor despre expediția ei și a arh. Ionuț Florea în jurul Africii și Asiei și despre cele mai frumoase case tradiționale în care au locuit. Arh. Marilena Manolache le-a descris elevilor de la Brașov rolul arhitectului în societate, în timp ce arh. Marius Miclăuș le-a vorbit copiilor din Timișoara despre construirea refugiului Călţun din Munţii Făgăraş, aflat la cota 2.135m. Arh. Mihai Tucă a povestit participanților din Sibiu despre casele pe care le-a întâlnit pe drumul către Siberia extremă. Proiectul De-a Arhitectura Povestită este susținut încă de la început de YTONG, brand german de zidărie premium.
Cursul de arhitectură a pornit de la 7 școli și 220 de copii și a ajuns să fie predat în acest an școlar la 3.500 de copii din 140 de clase, din 20 de județe și din capitală. Copiii din clasa pregătitoare până la clasa a VII-a sunt pregătiți de 145 de profesioniști din domeniul arhitecturii și urbanismului.
Fotografii: prin De-a Arhitectura |