|
Vă povesteam acum ceva timp cum la fiecare vizită în Iași căutam locuri altfel, în care să simțim fain pulsul orașului, și nu găseam. 🙂 Ne-am ambiționat, am întins și mai atent antenele DESIGNIST și iată că, după hub-ul cultural MERU, creat de tinerii creativi din Iași, vă prezentăm acum CUIB (Centru Urban de Inițiative Bune). CUIB este locul unde nu numai că am trece zilnic pentru masa de prânz și cafea, dar și oază urbană ce promovează consumul sustenabil – de la ingredientele unei mese sănătoase, la obiectele responsabil create de artiști și întreprinderi sociale locale și nu numai.
Știți senzația aceea care apare atunci când, în urma celui mai elementar lucru ar zilei – cum ar fi o masă, simți că ai contribuit nu doar la bunăstarea ta, ci a unui întreg sistem de organizații și oameni conectați prin inițiative bune? Ți se va întâmpla la CUIB, pentru că:
- Este prima afacere socială din România ce are ca misiune promovarea consumului sustenabil și dezvoltarea unor alternative pentru minimizarea impactului negativ asupra naturii și pentru sporirea impactului pozitiv în comunitate.
- Urmărește sprijinirea financiară a cel puţin 20 de persoane vulnerabile anual, promovarea a cel puţin 10 întreprinderi sociale, educaţia privind consumul sustenabil și crearea unei reţele naţionale pentru promovarea comerţului etic, echitabil și solidar.
- Meniul este reprezentat în proporţie de aproximativ 90% de ingrediente care provin din România. Vei savura bunătăți vegan, slow-food, a căror “materie primă” vine de la producătorii locali, cu care, dacă dorești, vei fi pus în contact: pentru a te bucura și la tine acasă de produse de calitate, bio, sprijinind agricultura locală.
- Dacă tot ai ajuns aici la masă, poți pleca acasă cu un produs sau un obiect din boutique-ul CUIB, create responsabil de artiști sau întreprinderi sociale.
Grădina CUIB
Din boutique-ul CUIB
CUIB a fost dezvoltat de Asociația Mai Bine (care de aproape 6 ani, de când este înființată, se concentrează asupra protecției mediului și a consumului sustenabil), cu sprijinul NESsT – organizație implicată în dezvoltarea întreprinderilor sociale la nivel mondial. Iar pe 7 decembrie CUIB a împlinit 1 an!
Andreea Ghiban, vicepreședinte Asociația Mai Bine și director CUIB, ne-a povestit cum a apărut bistro-ul șic:
“Am lucrat la acest proiect aproape 2 ani înainte de a-l deschide: am scris un plan de afaceri cu care am aplicat la competiția națională de întreprinderi sociale organizată de NESsT și am fost printre cei 3 finaliști. Am pornit la drum cu aproximativ 8.500 de euro, am căutat foarte mult spațiul, l-am amenajat cam în 2 luni cu ajutorul voluntarilor. Și am mizat pe cât mai multe idei de reciclare: am tapetat pereții cu scânduri de la paleți, am creat candelabre din hârtie, iar mobilierul a fost fie realizat de prieteni apropiați, fie recondiționat.
Am creat un bistro ce are și un mic spațiu de vânzare cu produse ale altor întreprinderi sociale din România sau ale producătorilor locali. În bistro vindem doar mâncare ovo-lacto-vegetariană, doar cu ingrediente locale și de sezon. Oferim apă din partea casei, iar produsele pe care le consumăm frecvent (de exemplu cacaua sau cafeaua) sunt certificate FairTrade – garantează respectarea drepturilor şi asigurarea unui trai decent pentru producători şi investiţii durabile în comunităţile din care fac parte.”
Bunătăți pe care le poți savura la CUIB, din ingrediente bio, ce vin de la producători locali:
În micul magazin CUIB, am descoperit creatori și întreprinderi sociale despre care v-am povestit deja pe DESIGNIST, cum sunt Atelierul de Pânză, Ziurel, plus câteva exemple fine ce curg aici:
Accesorii și genți create de Alin Teglaș.
Genți din banner reciclat, create de Upside Down.Accesorii din textil și fetru, semnate Atelier Simpluș.
Cu creațiile Upside Down și Atelier Simpluș te întâlnești în București la Made in RO – Târg de design românesc, pe 20 și 21 decembrie, la Impact Hub, chiar în Piața Unirii, la 2 pași de Hanul lui Manuc. Vă așteptăm cu multe cadouri creative, toate Made in RO, toate semnate de designeri români. Pentru un Crăciun în care prețuim designul și frumusețea locale.
Credem că v-am convins ca în următoarea vizită la Iași să puneți pe harta traseului urban CUIB. Noi l-am pus deja pe traseul DESIGNIST și suntem aproape siguri că după Crăciun vom trece măcar la o cană de vin fiert pe aici.
Fotografii CUIB: Tiberiu Roibu
Tags: 20 si 21 decembrie, afacere sociala, Alin Teglas, Andreea Ghiban, asociatia mai bine, Atelier Simplus, Bucuresti, cadouri de design, cadouri made in ro, consum sustenabil, CUIB, editia a 5-a, fair trade, Iasi, impact hub, intreprinderi sociale, made in ro-targ de design romanesc, meniu ovo-lacto-vegetarian, nesst, obiecte create responsabil, produse de la producatorii locali, targ de design romanesc, upside-down
|
Cu siguranta voi merge in curand la Cuib.Felicitari celor care l-au creat!
Foarte frumos ați descris(iar pozele sunt relevante și drăguțe)! să tot fie site-uri și inițiative ca ale voastre dar și localuri ca și CUIB!