Cum o să arate scenariul viitorului? Ne arată Liminal, un festival pentru “viața bună”

Telefonul public care generează poeme după ce ai introdus cardul bancar, piramida care levitează cu puterea minții privitorului, incursiuni audio intr-un viitor foarte, foarte îndepărtat și design speculativ care evidențiază discriminarea sau abuzul de putere – acestea sunt câteva dintre proiectele pe care Liminal, primul festival de artă, știință și tehnologie din România le aduce în fața publicului de astăzi până pe 5 noiembrie. Pe larg, festivalul înseamnă o expoziție de artă trans-media, o serie de discuții teoretice și un hackathon în cadrul căruia participanții vor dezvolta sisteme și dispozitive de teraformare pentru a coloniza alte planete.

“Jucăușe, autoironice, escapiste și critice, lucrările prezente în expoziția The Good Life investighează relația complicată pe care o avem cu tehnologia – raporturile de putere dintre oameni și mașini, atașamentul pe care îl dezvoltăm față de anumite tehnologii și felul în care ar trebui să ne raportăm la acestea pentru a ne construi o viață mai bună”, spune Cătălina Bolozan, curatoarea festivalului Liminal.

LiminalDacă te simți copleșit de fraza pe care tocmai ai citit-o, stai fără grijă, nu o să te trezești într-un film din altă dimensiune. E destul de simplu, de fapt: Liminal își propune să îți arate care este impactul noilor tehnologii asupra vieții de azi. Tema primei ediții, “Viața bună”, investighează modurile în care ne raportăm la viață, în toate aspectele ei. Se întâmplă în cadrul a trei mari evenimente, împreună cu un grup internațional de artiști, teoreticieni, filosofi și profesioniști din sfera științifică și tehnologică, imaginând o serie de posibile scenarii pentru viitor și ținând cont de particularitățile specifice revoluției tehnologice actuale.

Expoziția “The Good Life”, ce va fi vernisată pe 31 octombrie la Palatul Cantacuzino, deschide festivalul Liminal propunând o selecție internațională de lucrări ce au la bază un proces complex de cercetare și care se situează la intersecția dintre artă, filosofie contemporană, activism și tehnologie.

Liminal

Lucrarea “Automated Poetry Machine” a artistului scoțian Alan Brown reprezintă un “automaton”: un hibrid între un telefon public și un bancomat. Mașina folosește datele cardului bancar pentru a genera poeme asemănătoare celor dadaiste și este un exemplu de “device-art”, o formă de arta în care tehnologia, arta și designul converg.

“Disobedient Electronics: Protest” de Garnet Hertz (artist, profesor universitar și fondator al centrului de cercetare The Studio for Critical Making al Universității de Arte și Design Emily Carr din Vancouver) este un proiect editorial ce reunește lucrări speculative de design cu un conținut critic ce își dorește să evidențieze nedreptatea, abuzul de putere și discriminarea.

Aceasta va fi urmată de Liminal Talks – sesiune de discuții ce va avea loc pe 2 noiembrie, la Point Cultural Hub, când vom explora felul în care tehnologia ne modelează percepția asupra vieții și implicit modul de raportare și de a acționa în cadrul acesteia. James Williams (directorul Institutului pentru Studiul Internetului de la Universitatea Oxford), Constantin Vică (specialist în filosofia noilor tehnologii), Abby Rose (co-director al organizației Tech For Good Global din Londra), teoreticianul Ștefan Tiron, Maria Guță (director creativ al World Virtual Reality Forum din Elveția) și Rachel Uwa (“School of Machines, Making and Make-Believe” din Berlin) sunt invitații ediției Viața Bună. Ei vor oferi diferite perspective ale impactului tehnologiei asupra culturii contemporane și a stilului nostru de viață.

În cadrul expoziției The Good Life pot fi descoperite instalații precum cea creată de laboratul de artă și tehnologie Modulab special pentru arhitectura aulei din Palatului Cantacuzino. Lumina este folosită pentru a indica și a ascunde în același timp, într-un mod interactiv, detalii semnificative ale arhitecturii sălii de expoziție.

Tot în cadrul acestui eveniment se va lansa publicația Mindcraft Stories, ce constituie un preambul tipărit al unei platforme online care se implică în cele mai noi dezbateri din aria științelor și tehnologiilor, realizând o radiografiere a inovației și creativității socio-tehnice din toată lumea. Evenimentul se va încheia cu o petrece animată de Orbita Lacustră.

LiminalPoint Cultural Hub

Cel de-al treilea eveniment al festivalului este un hackathon de teraformare ce urmărește un scenariu imaginat de echipa Modulab: ducem mai departe, ca specie, instinctul de explorare și ocupare a unor noi teritorii. Noile condiții de pe planeta Pământ ne împing să dezvoltăm o colonie pe o planetă nelocuibilă. Scopul echipelor ce participă la hackathon este acela de a dezvolta și crea, având la dispoziție componente, unelte și expertiză din partea Modulab, cele mai creative dispozitive sau kit-uri ce pot fi utilizate pentru a modifica condițiile de pe planeta respectivă astfel încât să poată susține viața umană. În seara zilei de 3 noiembrie se va da startul hackathonului ce va dura până la sfârșitul zilei de 5 noiembrie la sediul Modulab de pe strada Viitorului.

Liminal este un proiect realizat de Modulab, o platformă interdisciplinară de explorare a noilor tehnologii în relație cu arta, design-ul, inovația socială, spațiul public, cultura populară și industriile creative. Utilizând tehnologia ca mediu de exprimare, proiectele Modulab explorează dimensiunea poetică a tehnologiei, eliberând-o de necesitatea funcționalității pragmatice fără a o abandona la nivel decorativ.

Mai multe informații se pot găsi la: www.liminal.ro, www.modulab.ro și pe Facebook.

Afișul Laminal: prin Modulab

Instalația Automated Poetry: prin pagina de Facebook a festivalului

Foto Point Cultural Hub: Iulian Gospodin

Leave a Reply

Facebook IconTwitter IconVisit Our Instagram FeedVisit Our Instagram Feed