Iar asta se întâmplă prin ochii Prințului Charles de Wales, în expoziția Flori sălbatice din România. O istorie botanică – curator: designerul și artistul botanic Irina Neacșu -, care aduce în premieră în România albumul regal The Transylvania Florilegium, un proiect inițiat de A.S.R. Prințul Charles de Wales, care documentează flora sălbatică din Transilvania. Expoziția se deschide publicului astăzi, pe 12 aprilie 2019, și va putea fi vizitată până pe 5 mai 2019, la MNAR, în Sălile Kretzulescu (Calea Victoriei 49).
Angiolina Santocono, “Toporași, Viola biflora, V. Alba, V. birta” – acuarelă pe hârtie
Concepută ca un dialog între pictura florală și ilustrația botanică, de tip științific, expoziția prezintă opere ale marilor pictori români, de la impresioniști, precum Nicolae Grigorescu, Ioan Andreescu sau Alexandru Satmari, la Ștefan Luchian, Nicolae Tonitza, Theodor Pallady, Theodor Aman, Eustațiu Stoenescu, Samuel Mützner și până la contemporanii Alexandru Ciucurencu și Ion Țuculescu. Alături de ele se află lucrări ale uneia dintre primele artiste botaniste din România, Angiolina Santocono, ale cărei opere au pus bazele Muzeului Botanic al Grădinii Botanice din București.
Expoziția este organizată de Societatea Română a artiștilor Botanici și Muzeul Național de Artă al României, în parteneriat cu BASF.
„Există ceva magic în acest peisaj extraordinar – în dealurile lui unduitoare, pădurile, râurile și pășunile, satele lui medievale. Și oamenii lui“, spune A.S.R. Prințul Charles de Wales în prefața albumului.
Albumul The Transylvania Florilegium este rezultatul unui efort de studiu de aproape 6 ani, care a adus împreună biologi botaniști și artiști botanici din toată lumea. În total, peste 70 de artiști, designeri și meșteșugari au fost implicați în producerea acestui album remarcabil, care poartă semnătura A.S.R. Prințul Charles de Wales, și care reprezintă, în același timp, un document-arhivă și o pledoarie îndreptată înspre protejarea și conservarea comorilor naturale.
Samuel Mützner, “Natură statică cu vedere spre mare” – ulei pe pânză lipită pe carton
Totodată, în cadrul expoziției se regăsesc lucrări aparținând inițiatoarei acestui proiect, Irina Neacșu:
“Expoziția este o introducere în arta botanică contemporană și în valoarea acestui gen. Readucem în lumină teme florale și de peisaj și vorbim astfel despre un filon emotiv specific, dincolo de criterii estetice, artiștilor din toate timpurile, care au găsit inspirația în subiecte legate de natură. A avea clasici ai picturii românești alături de artiști contemporani internaționali este un gest de a explica subiectul florilor sălbatice din România printr-o anulare a granițelor stilistice, și mai degrabă printr-o conectare la structura profundă a subiectului în sine”.
Expoziția Flori sălbatice din România. O istorie botanică marchează, totodată, și lansarea oficială a Societății Române a Artiștilor Botanici, fondată în noiembrie 2018 la inițiativa Irinei Neacșu, cu scopul promovării și susținerii artei botanice în România.
Tags: album floral, Angiolina Santocono, artisti botanici, ilustratie botanica, Ion Tuculescu, irina neacsu, MNAR, Muzeul Botanic al Gradinii Botanice din Bucuresti, Muzeul National de Arta a Romaniei, Nicolae Grigorescu, pictura florala, Stefan Luchian
|