De pe plantație, în dressing: cum se transformă frunzele de ananas în genți, haine și chiar piese de mobilier eco

Mai întâi, un inside info / semnal de alarmă: anual, la nivel global, aproximativ 25 de milioane de tone (!!) de ananas sunt transformate în deșeuri. În același timp, din doar 16 fructe sau 480 de frunze de ananas obții un metru pătrat de material textil care poate înlocui cu brio pielea naturală. Vă facem cunoștință cu inovatorul material Piñatex, din ce în ce mai folosit în industria fashion și de mobilier de branduri care pun pe lista de priorități sustenabilitatea.

Ei bine, frunzele de ananas conțin unele dintre cele mai fine fibre de celuloză din lume. Iar dr. Carmen Hijos, antreprenoare care se concentrează pe inițiativele sustenabile, s-a lăsat inspirată de acest argument și a fondat un brand eco de-a dreptul salvator: Ananas Anam, creatorul materialului textil sustenabil Piñatex, o alternativă ecologică pentru pielea naturală, provenită de la animale, în toate formele ei.

Carmen Hijos, Chief Creative & Innovation Officer pentru Ananas Anam:
“Design is not just about product. Design is about responsibility.”

Totul a început în anii 1990 în Filipine, unde Carmen a ajuns din postura de specialist în bunuri de piele și consultant industrial. Așa a avut ocazia să vadă direct de la sursă impactul extraordinar al producției de masă și vopsirii chimice a pielii. Rezultatul: a început să caute o alternativă sustenabilă.

Inspirația a venit din contextul geografic și natura locală: abundența de resurse naturale, mai ales de fibre ale plantelor folosite în țesăturile tradiționale, ca hainele Barong Tagalog, a condus-o pe Carmen la o idee extraordinară. Așa a apărut Piñatex: un material textil nețesut, creat din frunze de ananas, care poate fi produs cu scop comercial și care asigură un impact social și economic pozitiv, cu o amprentă redusă asupra mediului.

Până acolo, însă, procesul de producție poate fi rezumat așa: mai întâi, frunzele de ananas culese de pe plantațiile filipineze sunt introduse într-un utilaj de decorticare menit să le separe în fibre și biomasă. ⬇️

Apoi, clorofila și guma vegetală sunt îndepărtate, ceea ce lasă în urmă doar fibra care este în continuare împâslită într-o rețea nețesută, Piñafelt. De altfel, rolele de Piñafelt devin baza tuturor colecțiilor Piñatex, după ce sunt livrate în Spania sau Italia pentru finisare.

Pentru producerea celor trei colecții principale, Original, Pluma și Mineral, Piñafelt este colorat cu pigmenți certificați GOTS, iar învelișul protector îi asigură rezistență și durabilitate. La final, un metru pătrat de material cântărește de 4 ori mai puțin decât aceeași cantitate de piele și costă cu aproximativ 30% mai puțin.

Rucsac din Piñatex – brand Saborka

“Materialul a trecut toate testele tehnice necesare pentru producția de haine, încălțăminte, genți, ba chiar și tapițerie: suportă cusături foarte puternice și este elastic, deci se potrivește pentru o mulțime de domenii, de la fashion la design de obiect, de mobilier sau de automobile”, a explicat Carmen Hijos. 

Papuci din Piñatex – brand Nae Vegan Shoes

Sistem de panouri modulare fonoabsorbante din Piñatex – Studio Irene van Ophoven 

Iar urmările nu s-au lăsat așteptate: compania Ananas Anam are acum capacitatea de a crea 100.000 de metri de Piñatex pe lună. Până acum materialul a fost folosit de peste 1.000 de branduri internaționale, ca Hugo Boss, H&M și Hilton Hotel Bankside. Iar noi abia așteptăm să-l vedem în cât mai multe proiecte create în România 🙂 .

Noi am intrat  pe ananas-anam.com să vedem ce branduri folosesc Piñatex, ca să începem să ne reconfigurăm puțin listele de shopping 🙂

Fotografii și video: prin Ananas Anam

Leave a Reply

Facebook IconTwitter IconVisit Our Instagram FeedVisit Our Instagram Feed