Un apartament devine o experiență constantă de dezvăluire a spațiului în fiecare zi altfel

Nu vom începe cu un “A fost odată..”, pentru că apartamentul de 130 mp despre care îți povestim în continuare este astăzi, chiar dacă într-o continuă și asumată preschimbare. Dar îți vom spune încă de la început că spațiul în sine este un personaj de basm designist: înalt, cu spații vitrate mari, cu elemente industriale și, mai ales, luminos ca un răsărit de soare pe plajă. Brief-ul beneficiarilor: o locuință care să își schimbe înfățișarea odată cu trecerea anilor.

Proiectul a fost inclus în selecția Anualei de Arhitectură 2021, secțiunea Amenajări rezidențiale.

Transformarea acestui apartament – recompartimentarea și amenajarea – sunt semnate de arh. Oana Vasile (Diez Office), care își începe povestea:

“Dacă s-ar fi putut, locuința aceasta ar fi fost transformată într-o seră îmbrăcată în lumină naturală. Pentru că nu a fost pe de-a-ntregul posibil, apartamentul combină acum materiale cu trăsături contrastante, precum lemnul și betonul, alama, inoxul și pielea, brute și prelucrate, dar toate naturale, bazate pe ideea sustenabilității. Ne-am folosit de aceste materiale pentru a satisface cerința beneficiarilor de a avea o locuință care să își schimbe înfățișarea odată cu trecerea anilor. Am aplicat aceeași abordare de la imaginea de ansamblu până la fiecare detaliu aparte, de la structură până la piesele de mobilier mari sau mici, iar rezultatul a fost o experiență constantă de dezvăluire a spațiului în fiecare zi, altfel“, a povestit arhitecta. 

Primul pas: recompartimentarea integrală

E întotdeauna util să ai un început bun, dar mai ales când dai startul unui proiect nou și când intri într-un spațiu gândit coerent. Aceasta a fost și premisa arhitectei, care a decis, în primă fază, să reorganizeze apartamentul: mai întâi vezi un open space luminos, apoi faci tranziția către zona de noapte senină.

Citește și: Într-un apartament nou din București, 3 camere au devenit 2

Recompartimentarea a bifat toate obiectivele stabilite:

  • optimizare ✔
  • eliminarea spațiilor de circulație în surplus ✔
  • un volum cât mai generos pentru zona de zi ✔

Rezultatul: apartamentul inițial, cu 4 camere, s-a transformat într-un open space cu hol de acces, living, dining și bucătărie cu balcon, un dormitor și o baie alături, plus o zonă matrimonială-bloc în care au fost integrate dressing-ul, dormitorul, baia și un balcon cu vedere către lac. Wow!

Citește și: Mici lecții de design dintr-un apartament mare (de 103 mp!)

🛒 Surse de shopping ➡️ jaluzele exterioare: Warema / mobilier: Arflex

Lumina, dirijorul spațiului

O decizie cu adevărat îndrăzneață, care primește nota maximă din partea noastră, a avut la bază avantajul situării apartamentului la ultimul etaj: pe lângă recompartimentarea spațiilor din dorința de a asigura accesul luminii naturale în fiecare dintre încăperi, arhitecta a propus goluri în planșeu pentru instalarea luminatoarelor. ⬆ ❤

Mobilierul de bucătărie are linii simple, cu elemente frezate, vopsite în culori uni sau doar uleiate și se ridică pe întreaga înălțime a spațiului. 🛒 Surse de shopping ➡️ corpuri de iluminat: Buster and Punch, Moooi, Vibia, Vertigo, andTradition.

Ghemul electric pe care îl vezi deasupra vine ca o urmare a faptului că structura de rezistență a fost lăsată la vedere, într-un demers industrial. Dăm cuvântul arhitectei, pentru detaliile tehnice:

“Instalațiile electrice au fost trasate prin planșeu înainte de turnarea betonului. Conexiunile instalațiilor electrice s-au realizat prin pereții de gips carton, la fel și partea de climatizare a fost gândită să fie încastrată în pereți. Traseele instalațiilor termice și sanitare au fost direcționate prin șapa grosieră, iar distribuirea sanitarelor pe verticală, astfel încât partea de instalații nu se intersectează și nu comunică. Toate sunt realizate pentru a diferenția layerele pe specialități”.

Iluminatul interior diurn are nevoie doar, eventual, de punctele de accent date de proiectoarele cu LED, care accentuează finisajele și decorațiunile. 

Puterea materialelor

Stilul industrial în cheie domestică se traduce prin.. îmblânzire : efectul rece al tavanelor din beton aparent a fost contracarat de pardoselile și pereții îmbrăcați în lemn natural, curbat pe alocuri…

…nuanțe de alamă…

…terrazzo din ciment alb în nuanțe calde sau combinate cu texturi din materiale naturale – var, nisip și sticlă. 🛒 Surse de shopping ➡️ parchet și terrazzo: Insightfloor.

În dormitorul matrimonial, arhitecta a făcut o alegere despre care mărturisește că poate crea controverse: a acoperit peretele din spatele patului cu piele naturală de bovină. Explicația ei, care depășește granițele esteticii:

“Perspectiva de a utiliza elemente/materiale așa cum o făceau strămoșii noștri poate fi gândită în cheia utilizării unei întregi plaje de resurse disponibile, durabile, ecologice și, nu în ultimul rând, de calitate”.

Citește și: Apartamentul Copper din București: când un arhitect începe să spună povești

Eames Lounge & Ottoman, pentru un touch de eleganță statement.

🛒 Partea de confecții metalice a fost realizată cu Faber Metal Design & Atelier Drag.

Ansamblul de bucătărie este o compoziție cu spații de depozitare ascunse în spatele fronturilor și elemente de accent, precum hota din alamă strălucitoare. 

Inteligența unui apartament cool

Nicio poveste fără provocări majore, iar în cazul nostru, integrarea discretă a sistemului inteligent de control al casei și-a asumat acest rol. A fost nevoie de 4 km (!) de cabluri electrice, senzori încorporați în elemente basic tip întrerupător, priză sau robineți, control de la distanță pentru toate echipamentele cu alimentare de curent tare sau slab. Wow!

🛒 sistem casă inteligentă: Aviseco Systems, Control4

Citește și: Acest apartament din Bucureşti te inspiră să pui o amenajare „pe şine”

Băile sunt unele dintre zonele noastre preferate ale acestui apartament, iar motivul este că pereții nu sunt finisați cu faianță, ci cu tadelakt, un tip de tencuială impermeabilă. În plus, baia are coloană sonoră: arhitecta a folosit în băi sisteme audio peste care a putut aplica finisaje clasice fără să afecteze performanțele audio cerute de proprietari. Relaxare designist pe note! 🛒 Sursă de shopping ➡️ obiecte sanitare: Inbani.

Sustenabilitate domestică: pentru o acustică optimă și un confort termic superior, pereții interiori sunt izolați cu lână naturală, de la furnizori locali. 

La finalul turului nostru de apartament, te lăsăm cu una dintre imaginile noastre preferate de detaliu: uneori, ai nevoie doar de simplitate ca să conduci gândul privitorului spre strălucire și lumină, nu? 😊

Fotografii: Cătălin Georgescu

Leave a Reply

Facebook IconTwitter IconVisit Our Instagram FeedVisit Our Instagram Feed