De vorbă cu Cristina Ciobanu despre Pădurea ei de clopoței

Orașul e aglomerat și frumos decorat de sărbătoare, patiseriile scot aburi de câți cozonaci pregătesc, iar Cristina Ciobanu doar ce scoate din cuptor nu cozonaci, ci clopoței. Secretul cozonacilor pufoși eu îl știu de la tata și el de la bunica :), însă Cristina este singura care știe secretul clopoțeilor pictați din misterioasa “Pădure de clopoței” și a ales să îl împărtășească cu voi.

Padurea de clopotei - Designist 31

Clopoțeii haioși din “Pădurea de clopoței” ajung proaspeți scoși din cuptor la Made in RO – Târg de design românesc, pe 21 și 22 decembrie, la Impact Hub Bucharest, unul dintre cele mai creative spații din București, aflat chiar în Piața Unirii, pe Splai, la doi pași de Hanul lui Manuc, pe str. Halelor nr. 5 (etajul 2 & etajul 3) direct la voi în brăduț, exact la timp pentru a-l întâmpina pe Moș Crăciun.

Vizual final Made in RO III variantaVizualul este un concept semnat de Alexandru Nimurad (www.behance.net/Nimurad)

Povestește-ne un pic despre tine. De unde pasiunea ta pentru ceramică?

Cristina Ciobanu este „Cris” pentru absolvenții Facultății de Arte Decorative și Design de la UNArte (promoția 2011), „doamna de pictură” pentru absolvenții mini-cursurilor de artă de la Grădinițele 273 și 208 și „Cristina de la Atelier” pentru artiștii și pasionații de artă care mă vizitează în locul unde modelez, pictez și „coc” ceramică, de dimineața devreme până seara târziu.

Padurea de clopotei - Designist 2Pasiunea pentru ceramică mi s-a revelat într-o tabără de arte plastice la care am participat în clasa a 9-a. Am fost încântată de atâtea descoperiri și materiale, dar, mai ales, de căldura și emoția obiectelor create de mâinile mele, așa că mi-am decis drumul: am urmat cu același avânt cursurile de licență și master de la Facultatea de Arte Decorative şi Design, UNArte.

Acum creez mici sau mari obiecte de design și bijuterii din porțelan la micul meu „artelier” din casa cu etaj care găzduiește și Atelierul de Print, pe Mavrogheni 10. Împreună suntem o mână de oameni foarte pasionați și, de multe ori, prea entuziasmați pentru fiecare obiect sau ilustrație care pleacă în brațele unui fericit care ne vizitează.

Padurea de clopotei - Designist 19

Padurea de clopotei - Designist 16

Ai pregătit pentru Made in RO  o colecție de clopoței din ceramică. Ce ne poți spune despre tehnica în care-i lucrezi?

Clopoțeii sunt realizați printr-un luuuung proces manual: fiecare dintre ei are nevoie de un timp de creație numai al lui, de 26 de ore.

În tot acest timp, îi torn în formele din ipsos pe care mi le-am creat dinainte, le lipesc toarta specială (o altă formă turnată în alt știclu), îi pun la cuptor pentru o primă ardere la 900 de grade (arderea de biscuit, care, cu tot cu răcire, durează o noapte și-o zi), îi scot de la cuptor, îi finisez pe fiecare în parte, le aplic glazura, îi adăpostesc din nou la cuptor pentru o nouă ardere de fixare a glazurii (1200 de grade, 10 ore) și, într-un final, îi decorăm cu pigmenți ceramici. Pentru “Pădurea de Clopoței” am invitat mai mulți artiști să intervină cu decoruri personalizate, cu ilustrații care mai de care. După care îi mai las o noapte în cuptorul special, pentru a fixa decorul. Ați obosit citind? Nici eu făcându-i 🙂

Padurea de clopotei - Designist 14

Padurea de clopotei - Designist 20Unde ai găsit inspirație pentru colecția “Pădurea de clopoței”?

Formele mi le-am personalizat încă de anul trecut, dar timpul nu m-a lăsat să-mi pun planurile în practică. Anul acesta, de prin septembrie, m-am tot gândit cum aș putea să-i fac să fie cât mai frumoși. Și, pentru că la Atelierul de Print ne vizitează zilnic artiști ilustratori cu care ne-am împrietenit, m-am gândit să le propun să-și lase imaginația să zburde și pe porțelan, nu doar pe hârtie sau tabletă. Adriana și Sebastian Oprița, Cristiana Radu, Irina Dobrescu, Ioana Petre, Cezarina Boghinciuc, Iuliana Turcu, Ana Duția sunt nume care sigur vă sună familiar, sunt artiști care ilustrează cărți de povești sau bijuterii și obiecte de decor speciale.

Ca expunere, mi-am dorit din nou ceva inedit. Și am creat niște ramuri pe care am agățat clopoțeii. De aici și numele: “Pădurea de Clopoței”.

Padurea de clopotei - Designist 34

Padurea de clopotei - Designist 33

Ce reprezintă ilustrațiile care se regăsesc pe clopoței? 

Ilustrațiile care se regăsesc pe clopoței sunt create de mine și de prietenul meu, Cristian Dobrescu (și el ceramist la origini, în prezent graphic designer), și de artiștii pe care i-am menționat mai înainte. 🙂 Fiecare ilustrație e o inspirație de moment, un model repetat, personaje jucăușe, flori și copăcei, căsuțe, brioșe și cești de ceai, o adunătură de gânduri colorate care s-au tot plimbat de colo-colo prin emisferele noastre creative.

Padurea de clopotei - Designist 24Ce alte obiecte ne mai propui și ce materiale folosești?

Pentru obiectele de decor și bijuteriile pe care le-am creat până acum, am folosit porțelan, gresii, glazuri și pigmenți ceramici și, pentru un efect prețios, am adăugat lusteri – niște pigmenți ceramici care conțin metale prețioase (aur, platină).

Pe lângă clopoței, mi-au mai plecat din atelier colecții de bijuterii din porțelan – broșe și pandantive în forme simpatice (cheițe vintage, like-uri, ceșcuțe), o serie de rame din porțelan (pentru oglinzi și fotografii), platouri și boluri decorative. Am în plan și o nouă colaborare cu alți artiști inspirați pentru o colecție surpriză de porțelanuri cu miros de primăvară.

Padurea de clopotei - Designist 36

Padurea de clopotei - Designist 35

La ce preț poate fi achiziționat un clopoțel din “Pădurea de clopoței”?

Clopoțeii au prețuri cuprinse între 100 și 250 de lei, în funcție de mărime, de complexitatea decorului și de prezența lusterilor prețioși.

Padurea de clopotei - Designist 30

Care este scenariul tău designist pentru seara de Ajun?

Scenariul meu designist pentru seara de Ajun este unul minimalist, cu luminițe, miros de ceva bun, liniște, căldură și-un zâmbet de om drag aproape.

Padurea de clopotei - Designist 10

Padurea de clopotei - Designist 13

Cu Cristina și clopoțeii ei ne întâlnim în weekend la Made in RO – Târg de design românesc, pe 21 și 22 decembrie, la Impact Hub Bucharest, unul dintre cele mai creative spații din București, aflat chiar în Piața Unirii, pe Splai, la doi pași de Hanul lui Manuc, pe str. Halelor nr. 5 (etajul 2 & etajul 3).

cover foto Made in RO IIISusține designul Made in RO și uploadează acest cover photo pe profilul tău de facebook!

Facebook event aici.

Fotografii: prin Cristina Ciobanu

Leave a Reply

Facebook IconTwitter IconVisit Our Instagram FeedVisit Our Instagram Feed