Despre spațiul AWE din Palatul Universul și factorul său de AWEsomeness
La sfârșitul anului trecut, când am închis ușa biroului și ne-am lăsat duși în vacanța de iarnă, în urma noastră a rămas pe poziții un flipchart pe care erau trecute obiectivele principale ale lui 2019. Primul pe listă: Ceramik. | Concentrat de ceramică contemporană 01. Fast forward câteva luni mai târziu, când tot Ceramik. ne aduce la parterul Palatului Universul (Strada Ion Brezoianu 23-25). Și gata, de aici suntem in awe (sic!)*. *”Îl pronunțăm latin “ave”, cu toate că am fi putut să îl pronunțăm anglo-saxon “o”, ca în “awesome” sau ca în “o stare”, vine explicația de pe pagina de Facebook AWE . Adaptive Work Environment. Dacă ai ajuns la prima ediție Ceramik. de pe 25-26 mai, înseamnă că e posibil să te fi îndrăgostit deja de #spațiuliber AWE. Adaptive Work Environment, care ne-a găzduit evenimentul. Tavane imense, mușcate de casete, coloane, ferestre largi, care se deschid prin același mecanism cu manivelă pe care l-au primit la inaugurarea corpului A al Palatului, în 1930, și prin care trebuie să vezi măcar o dată cum se revarsă asfințitul după vreo furtună văratică (noi am avut parte de asta chiar când instalam standurile Ceramik.). Poate că nu ai avut vreme să observi mai mult decât (o parte din) arhitectura conservată fidel. Nicio grijă, de-asta suntem noi aici 🙂 Am aflat mai multe despre povestea spațiului și rolurile cheie pe care le au adaptabilitatea și tehnologia direct de la arh. Andrei Uleia, chief executive & head of design la biroul DaSein Worldwide Architects & Masterplanners și cofondator AWE (alături de Georgiana Sima). Andrei Uleia | Foto: Alex Cosma Am putea spune că AWE este, de fapt, echivalentul designish al unui food for thought: cum ar fi să ai la dispoziție în zona ta de lucru tot ce îți place, ce îți sporește creativitatea, ce te inspiră din mediul digital? Cum ar fi să poți corecta continuu forma biroului tău, schema de iluminare a spațiului, ba chiar întreaga amenajare doar mișcând câteva piese și optimizând suprafața în funcție de nevoile pe care le ai în acel moment? În crearea AWE, Andrei s-a folosit de experiența de arhitect implicat în crearea unor spații de lucru diverse, ocazie cu care a observat că majoritatea tinerilor au tendința să evite birourile actuale, ale căror coordonate nu li se mai potrivesc.
Soluția pe care a găsit-o Andrei așa încât să se poată plia pe nevoile celor tineri este un “spațiu-container”: un cadru a cărui funcțiune se poate schimba în orice moment, o comutare de context (de altfel, aceasta este și definiția științifică pentru AWE – cadru spațial comutator de context). Pe scurt, putem schimba modul în care utilizăm spațiul ca să îl optimizăm cu mare ușurință, iar tehnologia are un rol important în tot acest scenariu: de la media wall-ul LG format din 9 monitoare led 4k (le-ai văzut cu siguranță la Ceramik. rulând imagini și filme cu designerii și artiștii ceramiști), DLP-uri (plinte dispuse perimetral în care prizele pot fi poziționate în orice punct), un sistem de numărare a persoanelor care vizitează spațiul (Ceramik. a adus AWE cel de-al 12.000-lea vizitator pe 26 mai 🙂 ), o instalație de iluminat care dă posibilitate obținerii mai multor scenarii de lumini. Dacă ai nevoie să îți încarci bateria telefonului, poți să apelezi la sistemul de încărcare AirCharge – la AWE îl găsești pe singurul din România 🙂 . De altfel, AWE înseamnă 150 mp de…immersive reality, așa cum ne-a spus Andrei: o prezentare a felului în care soluțiile tehnologice și piesele de mobilier inteligente sunt integrate într-o experiență naturală în mediul în care trăim, muncim și ne exprimăm. Companiile și antreprenorii îl pot vizita pentru inspirație, evenimentele pot popula spațiul și pot mări varietatea coordonatelor lui.
AWE este activ din toamna anului trecut, însă este – firește! – într-o continuă evoluție. Și asta chiar dacă se găsește într-o clădire de aproape 100 de ani: Andrei a vrut să fie clar de la prima vedere că ne putem folosi de tehnologie și de multifuncționalitate indiferent de vârsta clădirii care ne găzduiește. Terrarium-ul principal al AWE (da, mai există și o variantă redusă) este dovada că natura și tehnologia nu se contrazic – ba chiar au nevoie una de alta ca să evolueze.
Le-ai văzut în aproape toate fotografiile de mai sus, dar abia acum ajungem în punctul în care îți povestim mai multe despre piesele noastre preferate din spațiul AWE: cuburile PIXEL create de brandul Bene din lemn natur (esență de pin), pe care le poți deconstrui și reconstrui oricum îți e folositor: din scaun într-o masă joasă, într-o masă înaltă, în mese de cocktail, ba chiar și în pereți despărțitori. Versatilitate, nu glumă!
AWE a fost văzut de 13.100 de oameni în 130 de forme diferite în cele 10 luni de activitate de până acum și lista e în continuă desfășurare. Iar evenimentul Ceramik. a fost evenimentul cu numărul 100!! 🙂 Poți afla vești de pe Facebook și Instagram – ba chiar poți vedea care sunt următoarele date libere în cazul în care vrei să organizezi chiar tu un eveniment acolo. Un eveniment adaptabil, desigur! 🙂 Fotografii: Sorin Iacob, Andrei Uleia |