Diafană, colorată, glazurată sau mată, ceramica vorbește, iar noi am ascultat-o la prima ediție Ceramik. | Concentrat de ceramică contemporană.

Am petrecut două zile (și jumătate) înconjurați de ceramică într-o mulțime de forme și apoi am avut nevoie de încă două săptămâni ca să ne temperăm entuziasmul, să facem o selecție de poze și să ne trecem impresiile pe hârtie ecran. Ca teaser, însă, cam atât de veseli am fost și noi de-a lungul primei ediții Ceramik. | Concentrat de ceramică contemporană, care a avut loc pe 25-26 mai în spațiul AWE din Palatul Universul (⬇️) ?.

Hai să-ți povestim și arătăm mai multe 🙂 .

Ceramik.

Ceramik. Ceramik. este, înainte de orice, o celebrare (concentrată, pentru prima ediție) a fațetelor designului ceramic, manifestată ca o expoziție cu vânzare, care include (și va continua să includă) cele mai semnificative și închegate creații ale artiștilor ceramiști români și internaționali. Ca exemplu, ediția 01 a însemnat 15 designeri ceramiști și colecțiile lor de ceramică utilitară, decorativă, bijuterii, accesorii, ba chiar și proiecte de artă contemporană. Pe scurt: diafană, colorată, glazurată sau mată – ceramica vorbește!

Ceramik.

Ceramik. Bijuteriile de porțelan create de Design Neaoș poartă câte un motiv moștenit din simbolistica artei românești vechi și transpus în forme noi: apa vie, mama pământ, arborele cosmic, pasărea măiastră, fructul vieții, sămânța nemuririi.

Ceramik. Plăcile decorative Design Neaoș, proaspăt adăugate în portofoliul lor.  

Ceramik.

Ceainicul Melanoplus by Ceramic Sparrow are o geometrie fluidă, dar o siluetă ergonomică și viguroasă. Este glazurat doar în interior.

Ceramik.

Proiectul de artă ceramică Mecanici afective, semnat de Andreea Badragan, cuprinde clipele de tensiune metabolizate și transformate în sculpturi.

Designerii care ni s-au alăturat la prima ediție au venit din multe dintre colțurile țării: din București, ca…

Ceramik.

Mădălina Ion, care ne-a adus noua colecția Aquarela – piese de ceramică utilitară și decorativă din gresie glazurată pictată cu oxid de cobalt și oxid de fier…

Ceramik.

Ceramik.

Atelierul de porțelan (Mihaela Cherciu), cu petale glazurate și margarete de prins în piept…

Ceramik.Joined by Fire Studios (Andreea Bădrăgan și Florin Chiuță) și piesele lor – mici simbioze între ceramică și argint…

Ceramik. MellonCollie Ceramics și colecțiile de bijuterii și ceramică utilitară înfloritoare…

Ceramik. Sandra Berghianu Ceramics și vasele ei create pe roata olarului…

Ceramik.

Becheru Art și vasele pe care desenele sapă în pigmenți.

De la Sibiu i-am avut la Ceramik. pe…

Ceramik.

Ceramik.

Andrei Pandea Ceramics, creator de ființe grațioase și teribil de expresive, cu doze mari de medieval și supranatural…

Ceramik.

…și POEMI Ceramics cu seturile lor special create pentru picnicurile verii acesteia.

De la Arad…

Corina Marină Ceramics, care ne-a adus platourile cu glazuri în relief, care pun la încercare simțul tactil, și bijuteriile foarte colorate.

Iar de la Brașov…

Em Chang Ceramics și creațiile lor din lut ecologic.

Ceramik. Dar Ceramik. 01 nu s-a limitat la România: creațiile de pe vizualul ediției îi aparțin designerului ceramist britanic Tom Crew, care a fost reprezentat la eveniment de câteva dintre piesele cu glazuri lăptoase pe care ni le-a trimis de la Londra 🙂 .Despre Ground Digitalia și ceramica lor 3D ți-am mai povestit, dar la Ceramik. 01 ai avut ocazia să vezi 3D Potter-ul gigant în acțiune, “croșetând” obiecte texturate live – da, știm că geometriile complexe de pe vasele de ceramică printate 3D sunt imposibil de reprodus cu mâna liberă, însă nu-i așa că te fac să te gândești la o țesătură croșetată foarte ordonat? 🙂

Prima ediție Ceramik. a avut loc într-unul dintre cele mai provocatoare spații noi ale orașului: AWE | Adaptive Work Environment din Palatul Universul își propune să stimuleze creativitatea și imaginația celor care îl folosesc prin soluții de design și tehnologice prietenoase cu mediul înconjurător, care se integrează natural în viața și activitatea utilizatorilor. O să îți povestim mai multe despre AWE în curând pe Designist.ro.

Ceramik. 01 a fost primul pas în traseul pe care îl plănuim pentru eveniment, o ediție pilot, așa că ne-ar plăcea să aflăm și gândurile tale despre proiect. Până data viitoare, te lăsăm cu informațiile de bază: Ceramik. este un eveniment conceput și curatoriat de platforma editorială Designist.ro, care susține și promovează prin articole de conținut designerii români de produs și industriile creative din România. Prin proiectele sale, Designist.ro îi aduce laolaltă pe cei mai talentați designeri români, creează oportunități de vizibilitate, atât online, cât și offline, și este, de peste opt ani, o rampă de lansare pentru multe branduri de design românesc.

Îți mulțumim pentru vizită, abia așteptăm să ne revedem offline la anul! ?

Pentru mai multe imagini, intră aici.

Fotografii: Sorin Iacob 

Leave a Reply

Facebook IconTwitter IconVisit Our Instagram FeedVisit Our Instagram Feed