Evoluția pieței de proiectare și a arhitecturii din România este prezentată în expoziția Igloo 13 ani, găzduită de galeria de artă Galateca. Expoziția retrospectivă are ca scop practicarea și promovarea unei arhitecturi de calitate, în legătură directă cu calitatea vieții și a locuirii, și este deschisă publicului în perioada 18 – 28 martie 2014.
Expoziția aniversară IGLOO – 13 ani de arhitectură este un proiect multimedia ce transpune 13 ani de activitate editorială și tot atâția ani de muncă de proiectare, peste o sută de reviste, zeci de albume și colecții, numeroase proiecte de arhitectură, design și restaurări ce definesc pe scurt existența Igloo – media & architecture – din 2001 și până azi.
O parte din redacția revistei Igloo s-a mutat în spațiul galeriei pe perioada expoziției, așa că poți urmări live procesul de creație.Pouf-uri Igloo, din reviste vechi, reciclate.
Povestea Igloo poate prinde contur doar prin îmbinarea celor două ramuri – media și architecture: independente una față de cealaltă, ele au crescut și s-au dezvoltat din același trunchi, în același timp și în același mediu. La aniversarea celor 13 ani ne propunem o retrospectivă a celor mai importante momente din istoria Igloo, o privire înapoi asupra principalelor repere ale dezvoltării noastre ca editură, dar și ca birou de proiectare. Un moment de răgaz, necesar și pentru a trasa direcțiile viitoare.
Pe parcusul expoziției vor avea loc evenimente de arhitectură, în cadrul cărora publicul larg va avea ocazia de a întâlni arhitecți români valoroși. În plus, o parte din redacția revistei Igloo Media s-a mutat în spațiul galeriei pe perioada expunerii, astfel că cei interesați de grafică și carte de arhitectură pot urmări live procesul de creație. Expoziția include o amplă secțiune de planșe cu lucrări contemporane, reviste și carte de arhitectură, într-o scenografie semnată Igloo Architecture.
De ce o retrospectivă a arhitecturii românești într-o galerie de artă? Referindu-se la veșnica întrebare pe care și-au pus-o arhitecții, dacă actul arhitecturii este sau nu o formă de artă, marele arhitect, pictor, scriitor și publicist G.M. Cantacuzino spunea: “Arta este, în sine, un act de dragoste, iar dragostea nu poate fi învățată. Arta arhitectului este, adesea, una și aceeași cu arta olarului, tradusă la scara jocului superior al luminilor și al umbrelor. Arhitectura dă fizionomia civilizațiilor și exprimă valabil istoria. De aceea este o temă fecundă a cugetării.”
Arhitecții români au plătit scump prețul instaurării comunismului, perioadă în care cei mai valoroși dintre ei au fost încarcerați, asupriți și îndepărtați din viața publică și culturală. Acum, noi generații de arhitecți, generații perturbate în evoluția lor firească în anii de comunism, recompun tabloul arhitecturii românești contemporane. Igloo Media a fost alături de arhitecții români, promovând, educând gustul publicului, reflectând evoluția spațiului construit, încă de la începuturile evoluției arhitecturii post-revoluționare.
“Ne trăim viețile în spații de arhitectură și urbanism. Arhitectura este într-o așa de mare măsură parte integrantă din viața de zi cu zi, încât am ajuns să nu o mai observăm ca atare. Este un personaj mut pentru cei mai mulți dintre noi, dar un personaj extrem de important, care, pentru a evolua tot mai mult spre calitate, are nevoie de actorii principali – publicul larg – pentru a deveni o temă importantă pe agenda publică”, a subliniat arh. Bruno Andreșoiu, fondator Igloo Media și partener Igloo Architecture.
Astfel, Galateca și Igloo Media îi așteaptă pe locuitorii orașului să viziteze o retrospectivă a arhitecturii românești din perioada 2001 – 2014, pentru a observa, a înțelege și a comenta impactul arhitecturii contemporane în evoluția esteticii și a stilului de viață din România.
|