Gata cu blocurile gri: locuințele colective se reinventează
De la mic la mare, de la interior la exterior: dacă săptămâna trecută ți-am povestit despre secțiunea arhitectură construită / arhitectura locuinței individuale a Anualei de Arhitectură București 2019, săptămâna aceasta mergem mai departe și discutăm despre secțiunea adiacentă: arhitectura locuinței colective. Am ales 8 proiecte arhitecturale din București și împrejurimi care remodelează imaginea clasică a blocurilor de locuințe și găsesc rezolvări curajoase pentru problemele locuirii într-un oraș neuniform și aglomerat. Locuințe colective (Graphic Studio) – premiul secțiunii Patru apartamente și un mic sediu de firmă și-au găsit locul într-un proiect cu o compoziție experimentală. Motivul “experimentului” este poziționarea clădirii pe un teren așezat pe colțul unei intersecții din apropierea Pieței Gemeni, o coordonată care obligă la rezolvări creative. Ca urmare, arhitecții au încercat să “muleze” proiectul pe limitele terenului și să ofere maximum de spațiu utilizabil prin intermediul unei curți.
Timona (UNITH2B) – nominalizare Timona ne aduce într-unul dintre cele mai frumoase cartiere ale Bucureștiului de azi și de ieri – Cotroceni. Totuși, chiar amplasarea clădirii a reprezentat principala provocare a arhitecților: conceperea unui imobil nou capabil să se adapteze la caracterul arhitectual al unei zone protejate. Arhitecții au ales să retragă ultimul etaj și să completeze corpul clădirii cu o pergolă metalică. Rezultatul este crearea unor “mici curți de lumină”, așa cum le-au numit ei, care filtrează razele soareului pe tot parcursul zilei. One Charles de Gaulle (DD Design Studio + X Architecture&Engineering) – nominalizare Într-o altă zonă protejată a Bucureștiului, Parcelarea Dorobanți 2, proiectul One Charles de Gaulle continuă discret piața cu același nume. Cele două clădiri de apartamente sunt așezate în oglindă, peste parcarea subterană: apartamente cu trei, patru camere și tip duplex. Accesul este dublu, dinspre Parcul Herăstrău și dinspre strada Rosenthal. Corpurile imobilului sunt legate printr-o curte interioară care ne-a adus aminte de clădirile de locuințe tipic italiene, care favorizează o comunitate închegată. Imobil multifuncțional (Atelier Mihai Dutescu) – nominalizare Arhitectura cu rol de “igienizare”, ba chiar și salvare a unei zone mutilate a orașului și-a lăsat amprenta prin imobilul multifuncțional care găzduiește apartamente, birouri și spații comerciale pe Calea Dudești. Proiectul a avut un parcurs dificil din cauza unui proces de construire cu multe probleme, așa că arhitectul a ales să recurgă la soluții simple și sigure.
Ansamblul Albert Residence (arhiDOT design) – nominalizare Ne îndepărtăm un pic de Capitală – nu prea mult, doar până în zona rezidențială nouă a cartierului Albert, aflat în comuna Blejoi, aproape de Ploiești. Proiectul Albert Residence, compus din trei corpuri de clădire, include 6 unități de locuit de 3 și 4 camere, cuplate, cu un regim de înălțime variabil (P+1 – P+2). Pentru că interacțiunea crescută dintre membrii comunității a fost unul dintre obiectivele arhitecților, volumele arhitecturale fac o trecere gradată de la public la privat prin suprafețele vitrate și curtea interioară. Fațadele texturate și efectele de lumină și umbră create de înălțimea variabilă a corpurilor conduc la dinamismul vizual și impresia de suplețe a construcției. Maia Sisești (Cumulus Architecture) – premiul partenerului Wienerberger Chiar dacă poartă un nume demn de personaj de roman interbelic, proiectul Maia Sisești nu este o moștenire a altui secol, ci un deschizător de drumuri 🙂 : primul imobil dintr-un ansamblu ce se va dezvolta spre lacul Grivița și zona periurbană din nordul Bucureștiului. Este o construcție care îmbogățește rezolvările tipice de locuințe colective cu suprafețe generoase și vitraje ample. Volumetria și jocurile plin/gol sunt un alt bonus care dinamizează fațadele și sporesc lumina naturală în interiorul apartamentelor. Eminescu 92-94 – clădire rezidențială (K-BOX Construction Design) Nou și vechi într-un context arhitectural complex și neomogen – imobilul de pe Eminescu 92-94 și-a propus să negocieze rezolvări atipice pentru apartamentele pe care le găzduiește. Ca urmare, potrivit arhitecților, proiectul “mediază gabarite, densități și linii grafice diferite, nuanțează orizontalitatea, în timp ce se află într-o vecinătate predominant verticală”. Locuințe colective ERA (Studio A19) Rămânem în nordul Bucureștiului, unde clădirea de locuințe colective ERA își propune să devină un nou reper vizual al cartierului: este amplasată stradal și înnoadă străzile din jurul ansamblului ei rezidențial. Cuprinde 30 de apartamente cu suprafețe generoase, iar logia amplă este elementul de legătură între interior și exterior.
Anuala de Arhitectură București este un festival organizat de Ordinul Arhitecților din România – Filiala București (OAR-B), care premiază și promovează fie proiecte arhitecturale din București, fie proiecte realizate de arhitecți și birouri de arhitectură localizate în Capitală și în diaspora. În 2019, Anuala de Arhitectură a inițiat programul “FORUM BUCUREȘTI”, care continuă și în 2020, cu scopul de a analiza oportunitățile de dezvoltare arhitectural-urbanistică a Capitalei din perspectiva europeană. Poți vedea și alte proiecte înscrise în categoria “Arhitectura locuinței colective” din cadrul Anualei de Arhitectură București 2019 aici. Stai cu ochii și cursorul pe Designist.ro pentru următoarele povești. Fotografii: One Charles de Gaulle – arh. Vlad Pătru | Ansamblul Albert Residence – Arthur Țințu | Maia Sisești – arh. Radu Matei | celelalte proiecte – prin Anuala de Arhitectură București |
Pare cam incomplet articolul fără ADNBA 🙂
Anca, îndrăznim să te contrazicem chiar dacă și noi apreciem foarte mult activitatea ADNBA: așa cum am precizat încă din primul paragraf, articolul constă într-o selecție de proiecte de arhitectură de locuințe colective incluse în Anuala de Arhitectură 2019. Proiectele ADNBA nu au intrat în acea secțiune anul trecut 🙂