Ghid de design interior, o carte must-have pentru designerul de interior din tine

Dacă, până la începutul acestui an, numărul mediu de ore petrecute săptămânal în afara casei depășea pragul de 50 pentru europenii din mediul urban cu activitate profesională (potrivit unui studiu realizat de Eurostat), în ultimele luni media s-a „aplatizat” așa de mult încât aproape că nu o mai vedem. Iar casa fiecăruia dintre noi a devenit, mai în glumă, mai în serios, un carusel multifuncțional.

Dacă și tu ai descoperit în ultimele luni că acasă contează din ce în ce mai mult și că locuința ta merită mai multă atenție decât oricând, venim cu o veste bună: prietenii de la Editura Publica tocmai au lansat cartea Ghid de design interior, scrisă de Frida Ramstedt, numele din spatele trendenser.se – unul dintre cele mai importante și mai citite bloguri despre design interior din spațiul nordic. Noi îți recomandăm ghidul ca busolă și sursă de trucuri și soluții în lungul drum al transformării unei case într-un univers custom made pentru tine: de la reguli de bază la scheme cromatice, de la proporțiile pieselor de mobilier și corpurilor de iluminat la strategii de investiție pentru fanii designului interior 😉.

Amenajează, mobilează și decorează profesionist spațiul în care trăiești!

Autoarea își supranumește ghidul „o carte de bucate pentru pasionații de design interior”, iar multitudinea de sfaturi practice și utile presărate în cele 9 capitole îi dau dreptate: Frida reușește să distileze cunoștințele ei și ale altor designeri cu experiență în doze de stil ușor de digerat și aplicat în orice tip de locuință – de la cele aflate în case interbelice la noile apartamente open space din complexele rezidențiale.

Frida Ramstedt și prima ediție a Ghidului, apărută în Suedia în 2019. 

Limbajul cărții este prietenos, iar partea vizuală susține firescul mesajului: autoarea a ales să nu folosească fotografii inspiraționale, ci schițe/ilustrații alb-negru, care funcționează ca punct de pornire și sursă de descoperire a propriilor noastre soluții. De altfel, aceasta este și esența cărții, așa cum declară chiar autoarea: “este timpul să ne gândim mai mult la cum și de ce amenajăm într-un anume fel, decât la cu ce amenajăm”. Fondul ca scop al formei, funcționalitate înainte de preferințe estetice.

Toate ilustrațiile din Ghid de design interior sunt realizate de Mia Olofsson.

Ca urmare, prima lecție a ghidului este „discuția” pe care trebuie să o ai cu tine însuți, la fel cum ai avea-o cu un designer de interior care se ocupă de proiectul tău: gândește-te mai întâi la ce îți place să faci în casa ta și de ce piese ai nevoie ca să duci o zi tipică la bun sfârșit într-un mod confortabil. Fă-ți singur brief-ul – este esențial să îți dai seama unde vrei să ajungi, ca să găsești cea mai eficientă și plăcută rută până acolo.

Poți comanda cartea aici. O poți găsi și în librăriile din întreaga țară.

Frida Ramstedt ne face introducerea în matematica și geometria designului interior isteț – „gândirea matematică este cea care m-a salvat de fiecare dată când creativitatea stagnase”, mărturisește ea. O să întâlnești, deci, noțiuni ca spirala de aur, proporția divină, puncte focale, principiul de depozitare 2:8, traduse în exemple clare și întrebări elementare: „Care ai vrea să fie obiectul care atrage cel mai mult atenția în cameră?” vs. „Care este cel care atrage atenția?” Ai dat același răspuns? Dacă nu, înseamnă că nu ai ales încă un punct focal care ți se potrivește.

Dacă te întrebi ce este principiul de depozitare 2:8, iată ce am aflat citind cartea: pentru o amenajare armonioasă, ascunde 80% din instrumentele și obiectele pe care nu le folosești zi de zi și lasă la vedere numai 20%, care asigură dinamism din punct de vedere vizual. Dar vei afla mult mai multe despre depozitare citind cartea. Îți recomandăm să dai la fel de multă atenție și explicațiilor pragmatice din blocurile de text, și exercițiilor și opțiunilor punctuale din casetele grafice în care sunt împărțite paginile. Vei descoperi acolo o mulțime de „condimente” care te vor ajuta să ajungi la rețeta cea mai potrivită și firul roșu al casei tale.

Apropo, știai că, dacă nu te mulțumește amenajarea ta, ar trebui să iei în considerare în primul rând schimbarea sursei de iluminare înainte să te gândești la o renovare? 😉 O să găsești o mulțime de astfel de recomandări practice în Ghid de design interior: ne-a plăcut că scopul cărții nu este neapărat să te determine să faci schimbări, ci să îți ofere toate informațiile de care ai nevoie în cazul în care te hotărăști că ai nevoie de ceva nou. În plus, te îndeamnă continuu la răbdare, teste, decizii bine calculate.

Dincolo de informații ca dimensiunile corecte ale unei măsuțe de cafea în raport cu canapeaua sau înălțimea optimă la care pot fi montate lămpile, ghidul include un capitol întreg construit pe tot ce ține de trucuri de stil și ultime retușuri: de la decorarea rafturilor din bibliotecă, la ferestre, tipuri de vaze, modalități de mascare a electrocasnicelor și televizoarelor, perdele și draperii. Esența stă în detalii, ca întotdeauna.

„Vreau să ofer un set de unelte care să te ajute să-ți dai seama care sunt lucrurile de care ai nevoie și care să-ți permită să înțelegi ce lipsește sau ce nu este în regulă în spațiul tău – așa cum procedează designerii de interior. Să nu privești această carte ca pe un raport de cercetare sau ca pe un expozeu, pentru că este mai degrabă o partitură de melodii și acorduri pe care le poți combina după bunul plac, pentru a compune o locuință mai armonioasă, pe care să o numești acasă” – Frida Ramstedt, „Ghid de design interior”.

Noul Ghid de design interior de Frida Ramstedt te așteaptă pe site-ul Editurii Publica și în librăriile din întreaga țară.

Succes la reamenajare!

Fotografii: prin www.trendenser.se, Editura Publica și designist.ro

Leave a Reply

Facebook IconTwitter IconVisit Our Instagram FeedVisit Our Instagram Feed