O mansardă interbelică din București, în care visezi la o vacanță exotică

Ți-am povestit de multe ori despre noi spații vechi: clădiri revitalizate care explorează contexte la care nu s-ar fi așteptat când au fost ridicate, apartamente care s-au împăcat cu anii în care au fost uitate și s-au scuturat de praf, case restaurate și remodelate, care se adaptează ingenios la contemporan. Toate, proiecte inspiraționale, care ne fac să visăm la casele noastre ideale.

De data asta, însă, chiar dacă îți povestim tot despre un proiect de revitalizare – o mansardă dintr-un bloc interbelic -, nu visăm doar la o casă ideală, ci și la o vacanță excepțională: ajută la asta câteva dintre finisajele de inspirație orientală, piesele de mobilier din lemn exotic și cromatica solară alese de arh. Daniela Crăciunoiu de la Monocrom Studio.

Scaunele de terasă sunt din ratan. Plăcile ceramice din baie sunt de la Piastrelle. 

Mansarda are o suprafață de aproximativ 100 mp împărțiți într-un spațiu mai degrabă labirintic, în care funcțiunile se întrepătrund. Șantierul s-a derulat în tihnă, într-un an și câteva luni, suficiente ca mansarda să capete compartimentarea dorită de proprietar: o bucătărie amplasată aproape de acces, o baie generoasă, un dormitor cu dressing, o cameră de oaspeți/birou, o zonă de zi și o zonă de relaxare/terasă acoperită, cu deschidere spre exterior prin două ferestre VELUX largi ⬆.

„Nu am avut prea multe elemente originale pe care să le restaurăm, însă spiritul interbelic parcă se simțea în aer constant prin scara spațiilor și prin cum acestea ți se dezvăluie treptat pe măsură ce le parcurgi. În plus, am vrut să dublăm sentimentul de “acasă” cu sugestia unei vacanțe exotice prin esențele de bambus și ratan”, ne-a povestit arhitecta. 

Citește și: Apartamentul “Benjamin Button” – de la vechi la nou în 365 de zile

Principala provocare a mansardei a venit din vârsta înaintată a imobilului căruia îi aparține și a tiparelor arhitecturale specifice primei jumătăți ale secolului trecut: fără unghiuri drepte și fără pereți plani, un circuit rotunjit care a îngreunat compartimentarea. O a doua provocare: înălțimea relativ redusă a spațiilor, în special în zona de zi, ceea ce a obligat arhitecta să negocieze la centimetru straturile pardoselii și placarea tavanului, așa încât să obțină o proporție bună între eficiență și confort.

Textura măruntă a cărămidei aparente klinker este unul dintre elementele care se repetă în zona de zi și cea de noapte a mansardei. Apropo, dacă nu ești familiarizat cu acest tip de cărămidă, trebuie să știi că are o culoare mai intensă, o densitate mai mare și este mai grea și mai durabilă decât cărămida obișnuită. Cât despre numele ei vag melodios, el reproduce sunetul pe care îl scot două bucăți de cărămidă klinker solide care se ciocnesc 🥂. Klinker-ul din mansarda interbelică vine de la firma Kromston din Arad.

Ca orice proiect care se desfășoară într-un imobil vechi, mansarda a trecut printr-o serie de lucrări ascunse înainte de a-și căpăta noua imagine: decopertări, tencuieli, refacerea pardoselilor. Iar apoi, pentru a nu nega scara impresionantă și vechimea mansardei, arhitecta a păstrat aparente elementele din lemn vechi recondiționat ale șarpantei, care formează un tandem cromatic împreună cu zonele acoperite de cărămidă klinker. Pereții albi potențează lumina, iar spațiul, care a avut de suferit din cauza înălțimii reduse, a fost lăsat să respire fără prea multe piese de mobilier.

Terasa acoperită este zona noastră preferată din întreaga casă. Imaginează-ți cum este să-ți bei cafeaua de dimineață privind drept spre cer 😊.

În dormitorul principal, cărămida aparentă se continuă și dă intimitate spațiului. Noptiera vine de la Atelierul din Deal, la fel ca toate celelalte piese de mobilier custom made.  

Așa ajungem la secțiunea utilitară a casei, care face trimitere direct spre vacanță. În primul rând, bucătăria ca o felie de soare și mare, care stă la polul opus stilistic față de zona de zi și de noapte: este încăperea cu linii cuminți, pe care ți-ai imagina-o în orice apartament obișnuit, dar cu o cromatică îndrăzneață, care ne duce cu gândul la o vacanță pe plajă. Placările ceramice dictează schema culorilor și texturilor, iar piesele de mobiler o urmează. Cărămida aparentă albă dă replica versiunii klinker, ca într-un dialog contemporan-clasic. Rezultă o cameră-bucurie luminoasă, care a reușit să ocolească minimalismul sec și impersonal, așa cum ne-a spus arhitecta.

Mobilierul de bucătărie este custom made de Atelierul din Deal, iar chiuveta și bateria vin de la chiuveteonline.ro. 

Alături stau baia și zona ei de duș îmbrăcată în plăci ceramice de inspirație marocană, foarte instagramabile 😉. Instalațiile sanitare au fost refăcute în totalitate, iar obiectele sanitare sunt de la Romstal.

Citește și: Cum ajungi de pe bulevardul Ștefan cel Mare până în Marrakech într-o lună

Bugetul total al proiectului a fost de aproximativ 30.000 euro, incluzând lucrările ascunse și refacerea instalaților sanitare. Un preț contemporan pentru o mansardă interbelică revitalizată 😊.

Fotografii: Sabin Prodan

Leave a Reply

Facebook IconTwitter IconVisit Our Instagram FeedVisit Our Instagram Feed