Grădina pastelată de acasă: un apartament bucureștean înflorește prin fiecare încăpere

Premisa este aceasta: cum îi găsești soluție dorului de natură și culoare chiar și când trăiești într-un apartament care are nevoie de o reîmprospătare serioasă, mai ales că se află într-un bloc vechi din București? Anul trecut, echipa Next Interior (arh. de interior Daniela Truță, arh. de interior Alexandra Pătrașcu și ing. coordonator șantier Adrian Popa) a semnat un proiect care a folosit aceste probleme ca punct de pornire și s-a încheiat într-o amenajare care jonglează cu metafore florale, pasteluri și culori tari, într-un stil eclectic și feminin. Îți spunem întreaga poveste mai jos.

Apartamentul are o suprafață utilă de 90 mp, împărțiți între o zonă de zi (living cu zonă de ședere și zonă de dining), un dormitor principal și unul de mai mici dimensiuni, amenajat pentru fetița proprietarei.

„Beneficiarele, o doamnă și fiica ei, și-au dorit o amenajare în care să se regăsească o combinație de mai multe culori pastelate. De asemenea, și-au dorit să obținem cât mai mult spațiu de depozitare. Pentru că avea un program foarte încărcat, proprietara a vrut să scape de stresul lucărilor și a ales serviciile noastre complete de design interior și amenajare la cheie. Astfel, colegul nostru Adrian, inginer și manager de proiect, s-a ocupat de verificarea și coordonarea întregului proces de renovare, de supravegherea șantierului, de plasarea și preluarea comenzilor și de montarea tuturor pieselor de mobilier și a corpurilor de iluminat”, ne-au povestit arhitecții Next Interior.

Cromatică și transformări

Principalele provocări au venit din dificultățile neprevăzute întâmpinate pe șantier, surprize neplăcute care se ascund în profunzime, lăsate în urmă de o renovare neatentă din urmă cu 15 ani:

„De exemplu, după ce am debarasat tot mobilierul, am descoperit că mulți pereți erau foarte strâmbi și a trebuit să ii refacem complet. De asemenea, pe hol și în zona balconului am descoperit, dupa ce am demontat parchetul, că sub el nu exista șapă, ci era montat un strat suport de OSB, că instalația sanitară a trebuit să fie înlocuită complet etc. Toate aceste lucruri ne-au dezechilibrat estimările de costuri și timp de execuție și a trebuit să jonglăm foarte fin cu toate datele proiectului pentru a nu ieși din graficul bugetului. Considerăm că am putut face asta doar pentru că am controlat noi întregul proiect, cap-coadă”, ne-a spus echipa Next Interior.

Livingul before and after

Înainte de a deveni un tot unitar de funcțiuni, zona de zi a pornit de la o serie de coordonate generoase – o suprafață de 35 mp și deschiderea către un balcon foarte luminos. Arhitecții au profitat de aceste ingrediente și le-au îndreptat către scopurile conturate de brieful proprietarei: au renunțat la delimitările clare între balcon și restul zonei, au integrat balconul în amenajare și i-au alocat un rol principal și foarte instagramabil .

Diningul profită de lumină naturală pe două laterale, iar biblioteca i se alătură custom made.

Grinda îmbrăcată în MDF separă formal diningul de living, terenul a două piese dominante: de-o parte stă spațiul de depozitare întins pe toată lungimea peretelui, în care sunt integrate și nișele pentru sticlele de vin și accesorii…

Citește și: Cui îi e frică de textură și culoare? Acestei case în stil eclectic sigur nu!

…iar de partea cealaltă, peretele acoperit de tapetul cu motiv floral de la Feathr, „principala atracție a încăperii”, cum au numit-o arhitecții. Așa cum o să vezi, această zonă joacă rol de teaser cromatic pentru restul amenajării, sub corpurile de iluminat solare.

🛒 Și acum o mică listă de furnizori:

– canapeaua extensibilă și fotoliile: realizate pe comandă de cei de la Alfemo
– măsuța de cafea: The Home
– scaunele de dining: Domicilio
– masa de dining: Evalight
– perdelele și draperiile: realizate de Cristina Petcu de la ZenDeco
– parchetul: Egger, prin Delta Studio

Dormitorul before and after

Dormitorul proprietarei are la dispoziție mult mai puțin spațiu de manifestare, dar îl fructifică la maximum și bifează fiecare dintre dorințele inițiale: nuanțe pastelate de roz, dublate de accente cromatice în patul realizat pe comandă de Sedio, trimiteri florale în corpul de iluminat, dulapul pentru haine ascuns într-o nișă special creată. Totul, compact și eliberat de surplusul din amenajarea anterioară.

Într-o cheie „fă rai din ce ai”, arhitecții au integrat o măsuță de machiaj în locul uneia dintre noptiere.  

🛒 măsuța de machiaj și noptieră: Vivre

🛒 corpul de iluminat: IKEA

Dormitorul fetiței before & after

Poate nici tu nu te așteptai, dar dormitorul fetiței mizează pe o paletă cromatică mai degrabă minimală, clar mai redusă decât dormitorul adultului, de mai devreme. Este, însă, și el deschis, luminos și aerisit, fără piese superflue – aceste este, probabil, meritul spațiilor de depozitare uriașe care acoperă o mare parte din perete. Laitmotivul căsuțelor se continuă și în rafturile de deasupra biroului , și în forma patului cu baldachin .

🛒 biroul, scaunul de birou și veioza sub formă de nor: Ikea

🛒 corpul de iluminat suspendat: Vivre

🛒 rafturile sub formă de căsuță: The Home

Bucătăria before & after

Bucătăria, hiperînghesuită și rece în forma inițială, a trecut și ea printr-o reformatare. Echipa Next Interior a propus un mobilier din MDF cu uși frezate albe și cu aspect de lemn, care încălzește vizual încăperea, iar masa de tip bar din dreptul ferestrei este o soluție de economisire a spațiului, cu bonus de privit afară. Semilunele pe care le observi dedesubt sunt o mască perforată pentru calorifer, care permite trecerea căldurii.

Accentul de culoare marin, însă, vine din placajul de sticlă lucioasă de pe perete, care face trecerea între spațiile de depozitare.    

🛒 scaunele de la masa tip bar: The Home

🛒 mobilierul pe comandă: realizat cu un producător preferat de proprietară

Baia este încăperea care a trecut prin cele mai multe transformări de-a lungul proiectului: toată gresia, faianța și obiectele sanitare i-au fost înlocuite. Pentru peretele din spatele căzii, arhitecții au ales un finisaj alternativ curajos, un tapet care continuă stilistic motivele florale din living: vine de la Wall&Deco și este creat special pentru încăperile cu umezeală ridicată datorită stratului protector impermeabil și a bazei de fibră de sticlă pictată.

🛒 gresia, faianța și sanitarele: prin Delta Studio

Lucrările au durat aproximativ 4 luni, iar bugetul proiectului complet de amenajare interioară și renovare a fost de aproximativ 40.000 euro, care a inclus lucrări la partea electrică, schimbarea completă a finisajelor și sanitarelor, costul mobilierului pe comandă, costul mobilei de serie, a corpurilor de iluminat și a decorațiunilor.

Meet the creators

De la stânga la dreapta: arh. Daniela Truță, ing. Adrian Popa, arh. Alexandra Pătrașcu – Next Interior

Despre dinamica și înclinațiile stilistice din echipa Next Interior ți-am mai povestit, așa că acum a venit momentul să discutăm un pic despre parcursul general al unui proiect pe care îl semnează împreună Daniela, Alexandra și Adrian. Pentru început, însă, i-am rugat să dăm la o parte un posibil mit care „strâmtează” profesia de arhitect și așteptările pe care le atrage ea:

„Credem că opinia generală a persoanelor care deocamdată nu au avut ocazia să colaboreze cu un arhitect/arhitect de interior este că profesia noastra se rezumă la partea estetică și artistică a lucrurilor. În realitate, meseria de arhitect presupune să fii, un homo universalis și să ai cunoștințe diverse, din domenii diverse. În primul rând, pe lângă stăpânirea cunoștințelor de ordin estetic, din domeniul istoriei arhitecturii sau artei, trebuie să ai cunoștințe tehnice, structurale, de proprietăți ale materialelor, de ergonomie și eficientizare a spațiului, dar și de psihologie sau business. Deci plus valoarea pe care un arhitect de interior o aduce într-un proiect nu ține doar de aspectul spațiului respectiv, ci și de maximizarea funcționalității lui, potrivit nevoilor clienților”.

De altfel, nevoile clienților joacă rol de reper permanent de-a lungul proiectului. Ca urmare, cere un proces minuțios de înțelegere a stilului de viață și obișnuințelor din partea arhitecților, mult dialog și deschidere din partea ambelor părți. Iar unde documentarea este complexă, cresc și șansele proiectului de a se contura fără provocări majore, așa cum ai văzut în povestea apartamentului de mai sus.

„Ne propunem să ne folosim de atuurile întregii echipe pentru o experiență completă de la realizarea proiectului de design interior până la implementarea acestuia în cele mai mici detalii. Știm că este foarte important să ne punem chiar noi în practică proiectele pentru că astfel putem transpune cât mai corect în realitate ceea ce am propus, dar și pentru că gestionarea unui șantier presupune mult timp investit și stim cât de valoros este timpul pentru clienții noștri. Așa a apărut serviciul nostru de amenajări interioare la cheie.

Aici poți urmări circuitul extins al pașilor propuși, de la interviul inițial, la montarea pieselor de mobilier comandate de la furnizori.

Dacă vrei să apelezi la o echipă de specialiști, ia legătura cu echipa Next Interior aici:

📢 Website: next-interior.ro
📢 Email: hello@next-interior.ro
📢 Telefon: +40 744 125 707

Fotografii: Andreea Dobrescu Photography

Leave a Reply

Facebook IconTwitter IconVisit Our Instagram FeedVisit Our Instagram Feed