Meet the creators: Prototip Studio și piesele lor experimentale.

Dacă ai ajuns anul acesta la Electric Castle și te-ai așezat pe banca vălurită*, lungă de 20 m, de sub copaci, sau la TIFF în 2017, în foaierul Casei de Cultură, sub instalația de pânză din planul tavanului**, atunci ai făcut deja cunoștință cu arhitecții de la Prototip Studio fără să știi. Bogdan Goția, Ioana Goția-Ciurea și Mihai Veg activează din 2013 la Cluj și bifează sfere variate ale designului de produs, designului interior sau exterior căutând să reinventeze funcționalitățile în timp ce le adaptează estetica la obișnuințele vieții de azi.

Bogdan, Ioana și Mihai

*Banca Electric Castle 2019 – foto: Paul Atasiei

**Peretele modular din carton TIFF 2017. Prototip Studio au fost prezenți și la TIFF 2018 prin amenajări temporare – module din carton și standurile de biciclete și mobilier urban.

“Ne-am cunoscut de mult și mereu ne-am dorit să ne creăm propriul birou, iar după finalizarea studiilor (Bogdan și Mihai sunt absolvenți ai Facultății de Arhitectură din Cluj, iar eu absolventă de Arhitectură la Universitatea “Ion Mincu” din București), am luat visul ăsta în serios și pașii mici au fost o rețetă sigură de a evolua și de a învăța continuu. Ne-am unit forțele dintr-o sete de a experimenta, de a ne crea un mediu autodidact și de a ne da șansa de a alege ce tip de proiecte ne dorim să abordăm. Facem asta de 6 ani per total și de 3 ani suntem în formula asta de trio, iar momentan alături de noi s-au alăturat și două studente pe o perioadă limitată de practică”, ne-a povestit Ioana.

Ochelarii OO Eyewear

Proiectele Prototip Studio se plasează la intersecția dintre arhitectură, design, tehnologie, muzică sau publicitate, de cele mai multe ori. Și pentru că formarea de arhitecți se face simțită în fiecare dintre piesele pe care le semnează, echipa Prototip are o viziune în care spațialitatea, structura, echilibrul resurselor și mai ales interacțiunea cu utilizatorul sunt coordonatele esențiale – când, pentru ce, de ce și mai ales cum?

Local pencil

Wearables – obiecte de design purtabile

Proiectele dezvoltate in house, care au devenit în timp emblematice pentru Prototip Studio, wearables, sunt preferatele noastre: capătă materiale și forme experimentale, care se iau în serios fără să refuze joaca(sloganul studioului este “Playing seriously with ideas”) și sunt numai bune ca talk-starters. Începem discuția mai jos:

Ochelarii din lemn OO

Sunt “cel mai viral” proiect Prototip, așa cum ne-a spus Ioana: ochelarii OO, “hard to lose, easy to wear”, din lemn, cu elastic. Au apărut dintr-o nevoie personală de a purta obiectele pe care le creau chiar ei.

De la simplă idee amuzantă, proiectul a căpătat adâncime în timp și după o perioadă de prototipuri și teste, arhitecții au ajuns la 3 modele distincte de rame produse în propriul atelier: Teddy, Lime și Cat. Toate au rame din lemn de mesteacăn stratificat în șapte straturi, ușor și rezistent, și lentile în trei culori, polarizate. Iar dacă te întrebi de unde vine numele ochelarilor, uită-te cu atenție la forma lentilelor – da, OO. 🙂

Ioana ne-a anunțat că feedback-ul pozitiv i-a convins să meargă mai departe și să lucreze la noi modele pentru o nouă colecție OO Eyewear, deci abia așteptăm să vedem rezultatele purtabile!

Căștile din lemn

Primul proiect Prototip Studio, început chiar în 2013 și lansat după doar două luni de lucru. Căștile din lemn sunt într-o continuă schimbare – mereu apar idei noi legate de estetică – dar ce rămâne constant este materialul solid, dar prietenos și simplu de purtat. Între timp, Prototip a colaborat cu o echipă specializată pe partea audio.

Căștile Base 

Create ca o colaborare Prototip Studio X Acoustic Density, căștile Base sunt o a două etapă a proiectului căștilor din lemn: mai geometrice, mai elaborate, mai instagramabile 🙂 .

Bonus

Monstruleții geomerici tOy creează structuri tridimensionale care pot fi purtate ca accesorii din lemn.

Foto: Medeea Bunea 

Leave a Reply

Facebook IconTwitter IconVisit Our Instagram FeedVisit Our Instagram Feed