eXplore festival #14 ne invită la dans (contemporan)!

De mâine, 13 septembrie, a paisprezecea ediție eXplore festival – Bucharest International Contemporary Dance and Performance Festival, cel mai important eveniment din România şi estul Europei dedicat dansului contemporan și performance-ului, începe la București cu premiera spectacolului Anthropology, semnat de coregraful suedez Mårten Spångberg. Festivalul se va încheia pe 31 octombrie.

Organizat de Asociația 4Culture și WASP Studios, eXplore festival #14 aduce în discuție teme de actualitate precum ecologia, relația dintre natură și societatea contemporană, feminismul și arta în spațiul public. În perioada 13 septembrie – 31 octombrie 2019, festivalul invită publicul la performance-uri, spectacole de dans contemporan, expoziții de fotografie, conferințe, ateliere și instalații multimedia, atât în Capitală, cât și în Craiova și Piatra Neamț.

Mårten Spångberg_Anthropology_Photo credit – Mårten Spångberg

Premiera spectacolului Anthropology, realizat de coregraful suedez Mårten Spångberg, deschide seria de evenimente din cadrul eXplore festival #14, vineri și sâmbătă, 13 – 14 septembrie, la WASP Working Art Space and Production. Creația coregrafică este dezvoltată împreună cu cinci dansatori, cu scopul de a crea și extinde înțelegerea în jurul relațiilor dintre ecologie și artă, în special între schimbările climatice și dans. Spectacolul va fi prezentat ulterior în cadrul unui turneu european, în Franța, Belgia, Suedia, Norvegia și alte țări din Europa.

În ziua de 14 septembrie, Mårten Spångberg va susține și performance-ul 46, într-un proces de cercetare continuă asupra existenței autonome a dansului.

Extinction Room (Hopeless.)_birdcollage1_Photo credit – Philip Ingman

În zilele de 20 – 21 septembrie, artistul român stabilit în Berlin, Sergiu Matiș, invită publicul din București la premiera Extinction Room (Hopeless.), o instalație audio performativă, alcătuită din înregistrări sonore ale unor specii de păsări dispărute sau pe cale de dispariție. Lucrarea explorează ideea de natură în societatea occidentală și reprezentarea acesteia în produse artistice și culturale, într-un moment în care specialiștii de mediu ne-au dat permisiunea de a intra în panică.

După prezentarea proiectului la Berlin, în august, și premierele la eXplore festival #14, în București, Piatra Neamț (24 septembrie, la Festivalul de Teatru) și Craiova (27 septembrie, la Muzeul de Artă), Sergiu Matiș a fost comisionat de Festivalul Europalia România să prezinte o versiune audio performativă a Extinction Room (Hopeless.) în premieră la BOZAR Bruxelles, în cadrul expoziției Brâncuși: Sublimarea formei, în octombrie 2019. Lucrarea va fi ulterior prezentată în septembrie 2020, la Berlin, în cadrul Tanznacht.

DD Dorvillier_No Change or ‘freedom is a psycho-kinetic skill’_Photo credit – DD Dorvillier

Coregrafa de origine americană stabilită în Franța, DD Dorvillier participă la eXplore festival #14 cu spectacolul No Change, or “freedom is a psycho-kinetic skill“, în data de 27 septembrie. Comisionat în 2005 de către Danspace Project (New York) ca parte din seria Out-of-Space, performance-ul reprezintă un moment crucial în traiectoria sa artistică, marcând o schimbare estetică și conceptuală importantă în abordarea creativă a artistei. Piesa este considerată o referință pentru lucrările sale ulterioare și a fost prezentată în această vară la ImPulsTanz – Vienna International Dance Festival.

Eszter Salamon – Monument 0.8 Manifestations Photo credit – Lia Perjovschi

Locații

  • WASP Working Art Space and Production – Str. Ion Minulescu 67-93, corp E, etaj 2, sector 3, București
  • Centrul Cultural Palatele Brâncovenești – Str. Valea Parcului nr. 1, Mogoșoaia
  • Muzeul Național de Geologie – Sos. Kiseleff nr. 2, București
  • Muzeul de Artă Craiova – Calea Unirii 15, Craiova
  • Festivalul de Teatru Piatra-Neamț, Clubul Sportiv Ceahlăul – Str. Ștefan cel Mare 53, Piatra-Neamț

Pentru întregul program al festivalului și bilete, intră pe

Leave a Reply

Facebook IconTwitter IconVisit Our Instagram FeedVisit Our Instagram Feed