Revenim la Paris, unde chicul clasic franțuzesc și industrialul anilor ’50 conturează interiorul unui hotel wow

Au trecut mai bine de trei ani de când ți-am povestit pe Designist despre Hôtel du Ministère, unul dintre hotelurile noastre preferate din Paris, unde am regăsit atmosfera anilor ’60 chiar în centrul orașului. De atunci, timpurile au devenit tot mai tulburi, iar noi nu am mai ajuns decât o dată pe strălucitoarele bulevarde pariziene.

Astazi vorbim despre nou-deschisul hotel The Hoxton din al doilea arondisment, care brodează firesc chicul sincer și asumat, lipsit de ornamente, cu influențele industriale, care ne duc cu gândul la atelierele anilor ’50 ( o să înțelegi imediat de unde vin). A, plus că e găzduit de o clădire de patrimoniu din secolul al XVIII-lea!

HoxtonPe The Hoxton îl găsești pe Rue du Sentier, într-o veche zonă industrială a Parisului (de aici și infulențele despre care îți spuneam mai sus) care începe să respire tot mai liber de când a început să se impună pe piața tech a orașului. Și dacă ai de gând să vizitezi atracțiile “de neratat”, Louvre-ul și cheile Senei sunt la o plimbare de 20 de minute distanță. Hotelul este cel mai mare din portofoliul lanțului Hoxton, cu 172 de camere de patru dimensiuni (Showbox, Cosy, Roomy și Biggy), amenajate de biroul parizian Humbert & Poyet, braseria Rivié și un cocktail bar exotic, Jacques’, inspirat de Jacques Majorelle și îmbrăcat în tapet floral, care reproduce grădinile marocane.

Hoxton Braseria Rivié își diferențiază zonele și piesele de mobilier în stil clasic parizian prin pardoseala ceramică și parchetul din lemn de nuc. 

HoxtonBarul Jacques’ se mândrește cu atmosfera comme à la maison, perfectă și pentru o atmosferă de lucru, și pentru o seară a cocktailurilor.

Clădirea pe care o ocupă hotelul este un spectacol istoric în sine: un hôtel particulier de secol 18, construit de arhitectul Nicolas d’Orbay pentru Etienne Rivié, unul dintre consilierii regelui Ludovic al XV-lea. Recent reconstruită după o lungă perioadă în care fusese transformată în fabrică și apoi abandonată, clădirea are o fațadă rococo și este înconjurată de două grădini extinse, una de vară și una de iarnă, acoperită și închisă, așa că vei avea mai multe opțiuni dacă preferi să îți savurezi croissantul matinal în afara zidurilor.

Hoxton

HoxtonTăbliile patului, de care stau agățate perne de piele veritabilă, și noptierele cu blaturi de Formica dau un plus retro amenajării.

Și la interior moștenirea istorică prinde o formă palpabilă oriunde ai privi în multitudinea de dormitoare: cornișele originale, lambriurile, parchetul înspicat, toate sugerează grandoarea edificiului de acum aproape 300 de ani. Iar legătura cu piese clasice ale designului franțuzesc nu se încheie aici: sistemele de iluminat vin direct din anii 1920, din colecția Lampe Gras a iginerului și  inventatorului Bernard-Albin Gras și referințe la Jean Prouvé și Mathieu Matégo sunt răspândite prin întreaga cameră.

HoxtonDincolo de conexiunea cu trecutul, ne-a plăcut mult că fiecare dintre camerele The Hoxton, indiferent de suprafață, are și o importantă componentă multifuncțională și independentă de restul dormitorului – partițiile metalice care pot fi amenajate ca băi, dressinguri sau birouri. Asta pentru că, așa cum ne explică designerii:

“Designul camerelor este un omagiu adus expertizei artizanale franțuzești din două perioade importante ale istoriei Parisului: sfârșitul secolului al XIX-lea și anii 1950”.

Hoxton HoxtonFinisajele din cupru rotunjesc tușa industrială a camerelor.

Fotografii: prin APR

Leave a Reply

Facebook IconTwitter IconVisit Our Instagram FeedVisit Our Instagram Feed