Avem o relație specială cu illy. Nu doar pentru că ne place gustul cafelei și forma marțiană a apartului de cafea X7.1 Iperespresso, ci și pentru că am avut ocazia să ne mândrim de două ori până acum cu șervețelul illy, care vorbea despre Made in RO. Avem acum un motiv în plus: un student român semnează designul grafic al cutiei de cafea illy, în ediție limitată.
Andrei Măceșanu este student în anul I la Universitatea Națională de Arte București, secția de design grafic a catedrei de Design, dar asta nu-l împiedică să fie printre cele mai creative nume ale lumii. Forma rotundă a cutiei de cafea illy i-a inspirat să-și exprime viziunea artistică pe James Rosenquist, Michael Lin, Michelangelo PistolettoCittadellarte, Tobias Rehberger, dar și pe Andrei, câștigătorul competiției Design the illy can, care s-a derulat la finalul anului trecut.
Cum a reacționat când a aflat că opera și numele lui vor decora 20.000 de cutii de cafea illy începând cu aprilie 2015, ce vor fi distribuite în România, dar și ce planuri are pentru viitor, am aflat, cum altfel, decât la o cafea.
Ești câștigătorul competiției Design the illy can. Cum ai reacționat când ai aflat?
Am fost surprins și extrem de încântat să aud că am câștigat. M-a bucurat faptul că la atât de puțin timp de la venirea mea la facultate am reușit să am rezultate atât de bune. Mai ales că am participat în toamna aceasta la mai multe concursuri de design și, în cele din urmă, mobilizarea asta a dat roade.
Designul câșitgător al cutiei illy, semnat de Andrei Măceșanu
Ce reprezintă design-ul pe care l-ai înscris în competiție? Ce poveste ne spune?
Lucrarea prin care am câștigat concursul Design the illy can este prelucrarea digitală a unei schițe desenate de mână. Am vrut să păstrez căldura și sensibilitatea liniei din desenul liber, pe care nu le puteam obține la fel prin instrumente digitale. Desenul de mână este capabil de transpunere directă a mesajului și a libertății formei. Curiozitatea este tema centrală a acestui desen. Sunt fascinat de motivele care îi împing pe oameni să socializeze, să interacționeze, să acționeze.
Aud mereu în jurul meu “hai să ne vedem la o cafea”. Fie că e vorba de un plan de weekend, unul de afaceri sau de o întâlnire romantică, e deja un adevăr universal că boabele de cafea dezleagă limba și deschid noi orizonturi. Am încercat să surprind acest lucru în desenul meu printr-o ilustrare a conexiunilor dintre mai multe siluete umane, care au împreună o pasiune comună ce pune totul în mișcare: cafeaua. Dar partea frumoasă este că, prin cutia illy, ilustrația mea va circula și va interacționa cu toate aceste personaje imaginate de mine și fiecare dintre ele va nuanța desenul în felul său.
illy can – design Fundazione Pistoletto
Ce te-a determinat să participi în această competiție?
Concursurile de felul acesta îți dau ocazia să te expui unor priviri critice, unui ochi mult mai experimentat decât al tău, lucrările tale ajung în sfârșit să fie privite și dintr-o altă perspectivă, nu doar din cea subiectivă. Am fost curios să văd ce se întâmplă atunci când o pagină din caietul de schițe ajunge în fața unui juriu. Pentru că, vorbind de subiectivism, ei pot vedea într-un desen al meu fie mai mult, fie mai puțin decât reușesc eu să văd sau decât mi-am propus să exprim. Din fericire, am ajuns să povestim astăzi despre varianta favorabilă – membrii juriului mi-au apreciat lucrarea cel puțin la fel de mult pe cât am făcut-o eu însumi.
illy can – design Kiki Smith
Deși ești la început de drum, ești foarte implicat în domeniul designului grafic. În ce proiecte te-ai mai implicat, ce mai ai în derulare?
Printre ultimele proiecte finalizate se află și ilustrarea unei cărți – volumul ”Liniște, vă rog”, ce conține dialogurile Despre liniștea spiritului și Despre tihnă, scrise de filosoful stoic Seneca acum aproape 2.000 de ani. Fiecărei ilustrații îi corespunde un citat. Cartea a apărut în primăvara trecută și se găsește în cele mai importante librării din țară. Alături de celelalte cărți din expoziția “Cele mai frumoase cărți din România”, volumul ilustrat de mine a ajuns anul trecut la Târgul Internațional de Carte de la Frankfurt, cel mai important târg de carte din Europa. În același timp, în paralel cu facultatea, încerc să țin pasul și să îmi păstrez actualizat portofoliul de pe Behance.
Cine și, mai ales, ce te inspiră?
De regulă, plecând de la experiențele mele de viață ajung să exprim lucruri cu un caracter general, fiindcă trăirile noastre sunt universale și ceea ce diferă este doar raportarea fiecăruia la situațiile și momentele de viață. Principala sursă de inspirație este omul și tot ceea ce se află în jurul său, tot acest ansamblu de fenomene și stări interioare care ne modelează și ne fac să ne descoperim pe noi înșine. Și pentru că nu știm niciodată cum este lumea în obiectivitatea ei absolută, ci doar cum ne-o construim noi, încerc și eu să pun înțelesuri în tot ceea ce mă înconjoară.
Care este povestea desenelor tale? Ce vor ele să transmită?
Desenele mele vorbesc despre această mirare a omului pus în fața vieții. Majoritatea sunt ilustrații abstracte și expresive ce sparg barierele realității, formele tinzând să devină libere. Toate pornesc de la impulsuri de moment care cer să fie așezate pe hârtie și sunt afirmații sincere și personale, dar care stârnesc senzații diferite oricărui privitor.
Autoportret Andrei Măceșanu
La ce nu ai vrea să renunți?
Nu vreau și nici nu cred că ar fi posibil să renunț la muzică. Încă din adolescență m-am înconjurat de muzică, de când am început să cânt la tobe. M-am obișnuit să lucrez cu muzică pe fundal sau să las muzica să îmi influențeze lucrările. Sunt un mare amator de free jazz și încerc să-mi fac timp să mai și exersez din când în când, ba chiar strâng acum bani pentru un set de tobe electronice, care să-mi permită să cânt fără să mai deranjez vecinii :).
illy can – design Robert Wilson
Proiecte de viitor?
Ca un angajament personal, în viitor mi-am propus să realizez o expoziție personală, atunci când voi atinge un număr considerabil de ilustrații, la care lucrez deja. Vreau să propun o viziune aparte asupra prezentului și mi-ar plăcea ca acest proiect să se consolideze, luând forma unei expoziții.
illy can – design Tobias Rehberger
Ce vei face cu cutia decorată de tine, care iți poartă și numele?
O voi păstra pe post de trofeu al primului concurs de design câștigat și cu ocazia asta voi inaugura un nou raft special in bibliotecă, cu premii. Și abia aștept să pot transforma simplul gest de a oferi o cafea prietenilor într-o experiență mult mai personală – aceea de a dărui o cutie de cafea ce poartă semnătura mea.
Interviu realizat în exclusivitate pentru designist.ro de Andreea Sămăreanu
Foto: prin illy, Andrei Măceșanu, Bogdan Paraschiv
|