Vienna Biennale: de la Mapping Bucharest la arta care propune noi scenarii pentru… o lume mai bună. Episodul 1.

În iunie, am participat la deschiderea Vienna Biennale – Ideas for a Change, la MAK (Muzeul de Arte Aplicate din Viena). A fost o plăcere să (re)pășesc pe sub Cerul variabil al lui Mircea Cantor, “instalat” de data aceasta în holul MAK, spre 4 dintre cele 9 expoziții și tematici ale Bienalei (4 fiind găzduite de Muzeul de Arte Aplicate).

20Vienna Biennale - Designist© MAK/Nathan Murrell

Cele două zile petrecute la Viena, în mijlocul expozițiilor, au fost ca o călătorie într-un viitor apropiat, posibil, pentru că această ediție a bienalei, care alătură în premieră designul și arhitectura artelor, și-a propus să vorbească despre schimbare în termeni atât de clari.

În contextul digitalizării se simte nevoia unei paradigme care surprinde și dezbate aspectele noilor realități. Pe scurt, avem nevoie de o avangardă, de… ideas for a change. Căutările din zona artelor implică acum și discipline conexe – design, arhitectură – pentru a găsi răspunsurile care să facă posibil scenariul unei vieți sustenabile, smart în orașele lumii contemporane. Poate părea surprinzător, dar marele q.e.d. al călătoriei a fost acela că arta contemporană nu plutește în nori virtuali, ci își pune serios problema implicării noilor tehnologii/medii în scenariul pentru… o lume mai bună.

13Vienna Biennale - DesignistProiectul: as far as work goes (2015) din cadrul expoziției 2051: Smart Life in the City.
© Birgit Miksch

Dintre cele 4 expoziții găzduite de MAK – Mapping Bucharest: Art, Memory, and Revolution 1916–2016;   2051. Smart Life in the City;   Future Light;   Uneven Growth: Tactical Urbanisms for Expanding Megacities –,  Smart Life in the City și Uneven Growth propun scenarii de design și arhitecturale capabile să răspundă provocărilor actuale legate de producție (cât de digitalizată va fi?), dezvoltare sustenabilă sau expansiunea urbană galopantă (cum poate fi păstrat un echilibru sănătos?).

6Vienna Biennale - DesignistLau Fan Chan-oyster farm in front of Tin Shui Wai New Town, Hong Kong, 2014
© MAP Office

În acest context expoziția Mapping Bucharest pare o reîntoarcere la avangardele care au transformat la începutul secolului trecut Europa și care, să nu uităm, au fost pornite de artiști români. E imposibil să nu simți măcar un pic de mândrie când pe holurile superbului MAK (chiar este Muzeul cu M mare de vizitat în Viena) tot auzi “Have you seen the Bucharest exhibition? I heard it’s great” sau, la trecerea de pietoni din fața muzeului, “We are going to see the Mapping Bucharest exhibition”.

Și, da, așa cum ne-a (re)confirmat și colega noastră de press trip din Berlin, expoziția era foarte faină, iar ea tocmai își pusese Bucureștiul pe harta următoarei vacanțe. Pentru că trebuie să vezi ce e cu orașul ăsta din est în care din 1916 se creează așa, ne-a spus. 🙂

Vienna Biennale new - DesignistInstalația lui Dan Perjovschi – Revolution on and off. © Dan Perjovschi

17Vienna Biennale - Designist© MAK/Georg Mayer18Vienna Biennale - DesignistMihuț Boșcu Kafchin – Adam s. Sau despre abuzurile omului asupra mediului.
© MAK/Georg Mayer.

Proiectul Iuliei Toma, “De la halatul albastru la capotul înflorat, cu staţie în corporate- augmented- reality”: mărturii ale celor care au trecut de la uniforma muncii în comunism la “înfloriturile” tranziției, scrise direct pe hainele epocii muncitorești. A fost expus și în România, dar abia acum am aflat de el.

Leave a Reply

Facebook IconTwitter IconVisit Our Instagram FeedVisit Our Instagram Feed