Albastru occident, Culoarea Anului 2018 în România pentru arhitecții Phenomena Laboratory și designerul Irina Neacșu

Încă o săptămână, încă o propunere pentru Culoarea Anului 2018 în România, proiect inițiat de Policolor. De data asta, începem cu un mic exercițiu de observație: du-te la fereastră și privește cu atenție în jur. Cel mai probabil, privirea ta va surprinde gri-ul blocurilor de vizavi și al asfaltului, dar și verdele unei minigrădini sau, dacă ești mai norocos, al unui parc. Și vreo clădire de birouri îmbrăcată în sticlă, și acoperișuri de țiglă, mai veche sau mai nouă, cine știe? Iată cum ar suna o scurtă caracterizare a orașelor României de azi: și vechi, și nou, și modern, și tradițional – totul într-un contrast care își caută drumul și aspiră spre occident fără să-și nege orientalismul.

De aici, de la amestecul de influențe și culturi, a apărut propunerea echipei formate din arhitectul, designerul de interior și de obiect Irina Neacșu și arhitecții Phenomena Laboratory – Eduard Baicu și Ion Mândrișcanu. Rezultatul: albastru occident.

Foto sus (de la sânga la dreapta): Mihaela Novac || Cezar Machidon ||  www.worldalldetails.com

Foto jos (de la stânga la dreapta): Silviu Matei ||Untold || Zia Vey

“România a fost dintotdeauna și încă este țara contrastelor, din cauza (sau datorită) contextului cultural, social, politic și geografic. O intersecție de influențe și culturi a generat un amestec unic și paradoxal. Aici coexistă optimismul și pesimismul, abundența și austeritatea, spiritul ludic și pragmatismul, fundamentul balcanic și aspirațiile occidentale. Experimentăm extremele, ne însușim contrastele, însă ne-am dorit mereu un context evoluat, așezat și matur. De aceea aspirăm către occident. De aceea suntem acum parte integrantă din Uniunea Europeană, la 100 de ani de la Marea Unire din 1918”, ne-au spus membrii echipei.

albastruIrina Neacșu pune mare accent pe latura artistică a designului, fie că e vorba despre amenajări interioare, de piese de mobilier restaurate, decorațiuni sau chiar ilustrații pentru cărți. Recent, Irina a deschis un atelier și în Brașov, unde poți participa la cursuri de pictură – toate cu o componentă botanică, una dintre pasiunile ei.

albastruArh. Eduard Baicu este fondatorul biroului de arhitectură și design Phenomena Laboratory, organizație care își propune să creeze piese și amenajări care să dea formă, culoare și funcționalitate nevoilor utilizatorilor. Dedicat studiilor geometriei spațiului și scenografiei designului interior, Eduard experimentează continuu cu tehnici noi care modelează o creativitate căreia nu îi e teamă să își asume riscuri de design.

albastru

Ion Mândrișcanu este responsabil cu divizia de branding a echipei Phenomena Laboratory. Timp de 5 ani a fost asistent universitar în cadrul Universității de Arhitectură și Urbanism “Ion Mincu” din București, iar în prezent coordonează și direcțiile conceptuale în cadrul URBISON – Design & Technology, un proiect nou în sfera design-ului și mobilierului urban.

Încercarea de a echilibra balanța contrastelor a fost unul dintre scopurile echipei Irina – Eduard și Ion atunci când au decis să se alăture inițiativei Policolor pentru Culoarea Anului 2018 în România. Iar partea educativă a avut și ea un cuvânt important de spus.

“Abordarea și utilizarea cromaticii în România, mai ales în spațiile publice, se face mai degrabă “după ureche” decât într-o manieră profesionistă, care să țină cont de împrejurarea în care se folosește și mai ales de comportamentul în timp al finisajelor. Totodată, din cauza contextului arhitectural existent, se creează un mediu “gri”, iar oamenii tind să contracareze acest efect căzând în cealaltă extremă, în care culorile puternice și în combinații nepotrivite ajung să creeze un peisaj arhitectural haotic”, ne-au spus ei.

albastruÎn procesul de alegere a Culorii Anului 2018 în România, echipa Irina – Edi și Ion și-a dorit să ofere și o doză de optimism, așa că a pornit de la griul șters, neutru, trasformat treptat în nuanța așezată de albastru occidental, propunerea lor finală. Și pentru că vorbim despre o materializare cromatică a contrastelor societății românești, echipa Irina – Edi și Ion a adăugat și un strop de oriental în această poveste.

„Încercând să traducem cromatic aceste dihotomii ce ne caracterizează în esență, le asemănăm contrastului organic/ mineral din imaginea unor frunze de toamnă pe un asfalt. O îmbinare de culori, texturi, origini și trăiri care împreună inspiră echilibru și împlinire. Astfel, griul șters, neutru, căruia de obicei i se atribuie valențe negative (comunism, pesimism, plafonare, autosuficiență) se transformă cu optimism într-o nuanță caldă și așezată de albastru european, occidental”, au explicat ei.

albastruAm ajuns aproape de finalul poveștii albastru occident, așa că a venit momentul să te lăsăm cu some food for thought cromatic, care să te inspire data viitoare când plănuiești o amenajare.

“Ne-ar plăcea ca oamenii să nu mai considere albul exclusiv adecvat spitalelor, să vadă că griul nu este o culoare urâtă și că foarte colorat nu înseamnă neapărat vesel și tineresc”, cum ne-au explicat arhitecții Phenomena Laboratory.

Stai cu ochii și cursorul pe Designist.ro pentru că săptămîna viitoare o să-ți spunem povestea celei de-a patra propuneri a proiectului Culoarea Anului 2018 în România. Apoi, pregătește-te pentru vot! 🙂

Portrete și fotografii colaje: prin Irina Neacșu și Phenomena Laboratory

Leave a Reply

Facebook IconTwitter IconVisit Our Instagram FeedVisit Our Instagram Feed