Astăzi începe Diploma 2017. Iată ce tineri absolvenți am pus pe listă.

E deja al patrulea an în care luna octombrie vine cu un covor roșu pentru absolvenții facultăților creative din România și îi sărbătorește la Festivalul Diploma. Ce își propune acest festival? Să pună față în față tinerii artiști și profesioniștii seniori din industriile creative. Ediția de anul acesta are loc între 6 și 15 octombrie și va include atât o serie de expoziții dedicate Artelor plastice și Artelor aplicate, care vor avea loc la Palatul Știrbei de pe Calea Victoriei numărul 107, o prezentare de modă dedicată absolvenților de Modă, cât și o serie de audiții și evenimente dedicate Artelor Scenei, care vor fi găzduite de partenerii festivalului, teatrul Apollo 111 (Brezoianu 23-25) și cafeneaua The Institute (Știrbei Vodă 104-106).

DiplomaOrganizatorii proiectului ne-au propus să răsfoim listele de absolvenți-expozanți și să ne alegem preferații de anul acesta. N-a fost ușor, e drept, pentru că e vorba de zeci de proaspeți artiști pregătiți să modeleze ingenios artele plastice și artele decorative de la noi, dar iată ce lucrări îți recomandăm să urmărești neapărat la Diploma 2017.

Andreea Irimia – Platformă de cercetare biologică pe Lacul Bicaz (Arhitectură – Selecție arte decorative)

DiplomaNu ne dezicem și începem cu alegerea noastră din categoria Arhitectură, un proiect care “împinge” natura în construcție și îi dă construcției rolul de a proteja natura: Platforma de cercetare biologică pe Lacul Bicaz creată de Andreea Irimia. Proiectul este format din două ansambluri arhitecturale așezate pe cele două maluri ale lacului, clădiri care trasează limitele zonei de cercetare și a celei de agrement și reinterpretează arhitectura locală. Proiectul își propune să mizeze pe energie regenerabilă.

DiplomaAndreea Irimia, proaspăt absolventă a Facultății de Arhitectură și Urbanism “Ion Mincu” din București, este pasionată de arhitectură, ilustrație și tehnica colajelor. Spune că preferă să își exploreze potențialul creativ și să imagineze obiecte-mecanism inovatoare.

Diploma DiplomaDenis Simion – Anima (sculptură, Selecție arte plastice)

DiplomaInima supradimensionată a instalației (120x80x60 cm).

S-ar putea să-ți sune ca un slogan dintr-o carte motivațională, dar instalația Anima, semnată de Denis Simion, ne-a fermecat tocmai prin faptul că e compusă din inimi de mari dimensiuni, care își afișează fragilitatea cu mult curaj :). Cele 30 de piese foarte ușoare au fost modelate din plastic transparent și multiplicate și capătă consistență și culoare doar dacă sunt expuse pe întuneric sau iluminate cu neoane cu lumină UV. Sunt, de altfel, o materializare a expresiei “a privi în sufletul altuia”. Abia așteptăm să aflăm ce putem vedea privind în ele 🙂 .

DiplomaDenis Simion a studiat sculptura la Universitatea Națională de Arte București și în cadrul programului Erasmus la Universitat Politecnica de Valencia, Faculdad de Bellas Artes San Carlos. Cele mai recente expoziții semnate de ea au avut loc la Muzeul Național de Artă Contemporană din Zagreb, Croația (expoziția “Transform”) și la Novi Sad, Serbia (expoziția “DunavskiDijalozi”).

DiplomaAndrei Nedelcu – Peren (foto/video – Selecție arte plastice)

DiplomaTrecem acum la naturalul esteticii sau estetica ecologiei, oricum ai vrea să-i spui. Seria de fotografii Peren a lui Andrei Nedelcu își propune să ne arate frumusețea din jurul nostru, dar și să tragă un semnal de alarmă în legătură cu protejarea și conservarea ei. Ne-au plăcut mult imaginile line, echilibrate și asumate, care nu au nevoie de artificii cromatice sau de compoziție ca să-și sugereze mesajul. Proiectul e format din patru piese care vor fi expuse într-un spațiu cu lumină naturală difuză.

DiplomaAndrei Nedelcu este preocupat mai ales de documentarea prin fotografie și materiale video a problemelor legate de mediul înconjurător și a impactului oamenilor asupra naturii.

DiplomaAlex Niță – MAU (design de obiect – Selecție arte decorative)

DiplomaRecunoaște: de câte ori ai dat un heart reaction la vreo poză cu o pisică somnoroasă? Și de câte ori te-ai lăsat dus de treburile zilnice și ai ratat ora la care trebuia neapărat să iei o pastilă? Dacă răspunsul la ambele întrebări e “de multe ori!”, atunci organizatorul de medicamente MAU, creat de designerul de obiect Alex Niță, sigur o să ți se pară simpatic. Funcționează foarte simplu: îl programezi să sune la ora potrivită printr-o aplicație instalată pe computer, tabletă sau telefon. Alarma se oprește doar după ce o mângâi de trei ori și scoți pastila din dispenserul încorporat. După fiecare alarmă oprită, pisica MAU toarce câteva secunde ca să te anunțe că a trecut la următoarea oră pe care ai setat-o ca alarmă. La fel de simplu cum îi este unei pisici să te cucerească 🙂 .

DiplomaAlex NițăDiplomaSilviana Rădulescu – Solitudine (grafică.plastice, Secțiunea arte decorative)DiplomaEh, oricâtă artă și design ar fi în jurul nostru, nu putem să zâmbim continuu, așa că facem trecerea încet-încet spre partea ceva mai introspectivă a vieții. Ne ajută proiectul Solitudine semnat de Silviana Rădulescu – 6 gravuri de 50 x 70 cm care își propun să ne readucă aminte că de cele multe ori suntem pe cont propriu. Nu te speria de atmosfera întunecată, concluzia artistei este una optimistă până la urmă 🙂  .

“Lucrările fac apel la memoria afectivă care ajunge să înlocuiască realitatea. Ele subliniază faptul că sentimentele transced timpul și oferă substanță vieții”, a explicat Silviana.

Diploma

Fotografii: prin The Institute

Leave a Reply

Facebook IconTwitter IconVisit Our Instagram FeedVisit Our Instagram Feed