Soluții de amenajare out of the box într-un apartament mic, de 28 mp

Câte camere poți să amenajezi într-un apartament mic, de numai 28 mp? Sună ca un început de banc, dar nu este 🙂 . E, de fapt, vorba despre un apartament mic pe care l-am descoperit în cartierul Cotroceni și care ne-a arătat că o compartimentare creativă și efortul de a “convinge” dezavantajele spațiului să-ți facă pe plac, într-o manieră designish, pot să creeze o amenajare onestă și out of the box. Responsabile de proiect au fost designerii Anna Chițan de la Annterior și Maria Farcaș. Îți arătăm mai jos ce am învățat de la ele.

Delimitează funcționalitățile diferite: dormitor mai sus, living mai jos

micÎncă de la începutul proiectului, echipa de designeri și-a propus să nu se lase descurajată de dimensiunile mici ale apartamentului și să facă loc pentru toate funcționalitățile la care te-ai aștepta în mod obșinuit într-o casă: un spațiu de zi, unul de noapte și unul de lucru, o bucătărie separată (nu deschisă) și o baie cu duș. Camera principală le-a cuprins pe primele trei și le-a delimitat vizual cu ușurință: spațiul de noapte este cel care primește un plus de intimitate prin draperiile care îl înconjoară și diferența de nivel, iar micul living (cu o canapea de două locuri, un puf și o măsuță) se continuă firesc cu cea de lucru și depozitare.

“Am încercat să poziționăm tot mobilierul în jurul camerei astfel încât să rămână spațiu de mișcare în centrul ei”, ne-a spus Anna.

mic Adaptează piesele de mobilier și folosește orice colțișor

micChiar dacă zonele esențiale ale casei au fost bifate, spațiul restrâns a obligat funcționalitățile diferite să își schematizeze un pic piesele. Așa că, în zona de noapte, designerii au renunțat la patul tradițional și au optat pentru o saltea așezată pe un podium de lemn cu sertare, folosite ca spații de depozitare. E cool, practic și mai și rimează! 🙂
mic micZona de lucru mizează și ea pe eficientizare – blatul dulapurilor se continuă de-a lungul ferestrei și se transformă într-un mini-birou.

micPlafonul înalt al băii le-a permis designerilor să înalțe dușul, care devine astfel accesibil cu ajutorul câtorva trepte din lemn – și ele folosite ca sertare de depozitare, la fel ca în dormitor. 

Folosește dezavantajele spațiului în avantajul tău

micChiar dacă la prima vedere ne-a descumpănit un pic atâta sobrietate, trebuie să recunoaștem că, încet-încet, ne-am atașat de această bucătărie, mai ales când i-am auzit povestea 🙂 :

“Bucătăria era camera care nu beneficia deloc de lumină naturală. Deși inițial proprietara ne-a însărcinat să ne gândim la o soluție care să facă încăperea mai luminoasă, ne-am dat seama că e un demers zadarnic și nesincer. Cu bugetul și resursele disponibile, nu am fi avut cum să ne folosim de altceva decât de multă lumină artificială. Așadar, am hotărât să folosim în avantajul nostru neajunsul acestei camere și să alegem o soluție dramatică: această bucătărie neagră care potențează spectaculos lumina artificială pe care am folosit-o din plin (banda de lumină de sub mobilier, lumina funcțională cu spoturi în tavan, lumina de atmosferă focusată pe blat). Am fost plăcut surprinse că proprietara a intrat foarte repede în jocul nostru și ne place mult ce a ieșit 🙂 “.

micÎncheiem mica lecție a spațiilor mici de astăzi, dar nu înainte să te lăsăm cu o concluzie a celor doi designeri. Noi suntem întru totul de acord. Tu? 🙂

“Credem că există întotdeauna soluții pentru orice spațiu, chiar și pentru cele foarte mici, însă de cele mai multe ori sunt neconvenționale, “outside the box” și presupun compromisuri de la teorie. Mai aplicat, dacă există spațiu pe înălțime, acesta ar trebui utilizat, prpporțiile trebuie respectate – aproape că nu e nimic mai deranjant decât proporțiile greșite. Să nu uităm că, dacă există, lumina naturală poate face minuni, însă dacă nu există, “don’t fake it”.

micFotografii: Alexandru Roșieanu

7 Comments

 1. Bucataria arata spectaculos! e piesa de rezistenta a amenajarii, e foarte reusita, iar ideea de a folosi negru pentru un spatiu asa mic si neluminat e indrazneata si cu rezultate exceptionale. Foarte interesant, felicitari designerilor!

 2. Anna

  Multumim Cosmina. 🙂

 3. Bucataria este superba! Suntem si noi in cautare de furnizori pentru renovare. Cu cine ati lucrat la executie?

 4. Anna

  Buna Andrei, nu am lucrat cu o firma consacrata din cauza bugetului foarte limitat insa am lucrat cu un atelier mic care a putut sa produca bucataria la un pret bun. In privat pot sa-ti dau detaliile de contact.

 5. Felicitari pentru proiect! Arata spectaculos! Te rog mult, se poate sa primesc si eu datele de contact ale atelierului cu care ai colaborat? Multumesc!

 6. Designist

  Buna, Eliza! Te rugam sa iei legatura cu autoarea amenajarii pentru mai multe detalii: Anna Chitan (Annterior) – info@annterior.com

 7. Emilia I

  Bugetul acestei renovari se poate?

Leave a Reply

Facebook IconTwitter IconVisit Our Instagram FeedVisit Our Instagram Feed