|
Prima dată când am intrat în Atelier Anda Roman, m-am simțit de parcă aș fi ajuns în altă țară. Era ca într-un vis în care se suprapun ilogic și fantastic spații, timpuri, personaje reale și oameni complet străini. Așa cum am visat odată că mă inundase vecinul de la etajul de deasupra, iar când am apăsat pe sonerie, ușa mi s-a deschis spre o grădină luxuriantă și proaspăt udată, de unde și inundația. Grădina aceea din visul meu se poate traduce pentru mulți dintre noi, la doar 5 minute de stația de metrou Piața Victoriei, în magazinul concept Atelier Anda Roman.
Zonă preferată a Andei este mansarda, cu aerul ei de imponderabilitate. S-ar putea să devină și zona ta preferată. 🙂 Este luminoasă și albă, “ca o coală albă de hârtie”, pe care se desenează și se conturează cele mai frumoase colțuri deco.
Atelier Anda Roman este în primul rând o casă boierească, construită în anii ’30, pe str. Grigore Alexandrescu nr. 42. Restaurarea ei a însemnat respectul față de forma sa originală, fiindu-i păstrate multe din elementele autentice. Anda Roman, creatoarea și proprietara acestui cocon îmbibat în liniște, frumusețe și energii pozitive, le-a curățat și le-a restaurat, chiar dacă asta a însemnat cheltuieli mai mari și timp investit. Doar la mansardă și-a permis să improvizeze, de dragul obținerii unui spațiu mai mare și a unui efect de luminozitate. Dar și acolo, unde a fost posibil, a conservat și a pus în valoare elementele originale ale casei interbelice.
În al doilea rând, Atelier Anda Roman este un concept store, unde simți de când ai pășit dependența de frumusețe a Andei și a echipei care o ajută să închege și să păstreze mereu proaspăt și nou unul dintre cele mai frumoase locuri din București. Poate cel mai frumos. Cum intri simți arome de levănțică, se învălmășesc tot felul de nuanțe subtile de pământuri, suprafețe catifelate și te aștepți la câte o surpriză deco care poartă amprenta unică a proprietarei.
Anda îl descrie ca un loc în afara timpului, care te separă cumva de agitația de afară. Un loc unde timpul trece altfel, unde obiectele îți aduc o stare de bine și unde alegerile le faci mai degrabă cu sufletul: “Este un loc care se răzvrătește împotriva consumerismului, atât de prezent astăzi peste tot și care mi se pare o formă de manipulare. Este un concept store care oferă tot felul de obiecte mari și mici, cam tot ce poți găsi într-o viață de om, obiecte frumoase, care îți dau un anumit tip de energie. Benefică”.
Am stat de vorbă cu Anda despre frumusețe. Cu ea este tot timpul o plăcere să stai de vorbă. Și vrem s-o împărtășim cu voi. 🙂
Anda Roman (Foto: Alex Nelu, pentru revista Beau Monde)
Când intru în Atelier Anda Roman, parcă am băut cicoarea lui Alice și am ajuns în Țara Minunilor. Tu ce în ce tărâm poposești când ajungi la “serviciu”?
Știi, este interesant ce spui. Pentru mine este un spațiu al tuturor posibilităților. Deasupra, la intare, scrie Carpe Diem, iar la ieșire Frumusețea va salva lumea.
Este lumea ta salvată de frumusețe? De unde crezi ca vine nevoia ta, plăcerea de a te înconjura de lucruri frumoase, de creativitate?
Eu spun despre mine că sunt dependentă de frumos. Mă hrănesc cu asta. De la lucruri mici la lucruri mari. Admir frumusețea în toate formele ei: frumusețea ideilor, frumusețea noastră interioară, frumusețea naturii, frumusețea exprimată în casele în care locuim, care până la urmă nu sunt decât o reflectare a cine suntem, în esența noastră. Toate sunt legate la un nivel subtil. Procesul poate începe fie din interior, cu o muncă de dezvoltare personală, de autocunoaștere, care își va găsi o materializare, o oglindire și în casele noastre, fie din exterior. O casă frumoasă, armonioasă, care exprimă ceea ce ne aduce bucurie, va avea o influență benefică asupra sufletului nostru, va schimba ceva acolo, în sensul unei mișcări spre armonie.
Când a început pentru tine visarea la lucruri frumoase? Ce anume a declanșat-o?
Visarea a început odată cu mine. A început cu o casă de paupsi, de care mă ocupam cât era ziua de lungă. Mă jucăm cu Riri (sora mea, care și lucrează cu mine) “de -a doamnele”. Fiecare avea casa ei. Casa mea era foarte frumoasă. Avea covoare țesute manual, mobile, tablouri, iar tablourile erau luminate de mici lanterne. Am continuat apoi cu casa părintească. Începusem să bricolez, să pictez, să convertesc și să adaptez tot felul de obiecte, să fac lămpi (am păstrat una din lămpile recreate), să pictez borcane, să rearanjez obiectele în casă.
De multe obiecte din casă încercam să scap, doar că nu îmi ieșea figura asta de multe ori. Îmi aduc aminte de o canapea verde, pe care o luase tata cu banii câștigați cu o piesă la un festival. Era așa de mândru de achiziția lui (probabil pentru că era legată de acel premiu), însă canapeaua verde praz era urâtă foc. Mi se părea că nu se potrivea deloc cu salonașul vienez. Am avut întotdeauna nevoia asta de a înfrumuseța spațiul din jurul meu. Mi-a reușit mai mult sau mai puțin, în funcție de context și de banii de care am dispus sau nu.
Și când a fost transpusă în fapte? Cum și când s-a născut Atelier Anda Roman?
A venit un moment în care am știut că trebuie să deschid un magazin. Este unul din momentele pivotale ale vieții mele. Pur și simplu am știut că este ceva ce ține de ceea ce trebuie să se întâmple cu viața mea. În vara anului viitor se împlinesc 7 ani de când s-a născut acest proiect. Am crescut împreună și ne-am maturizat împreună. Pe drum am cunoscut oameni minunați, unii fac parte acum din echipa mea, care este ca o mare familie.
Cui se adresează magazinul? Care ar fi profilul cumpărătorului care vine la Atelier Anda Roman?
Tuturor celor care simt nevoia să se înconjoare de obiecte frumoase, uneori ciudate, dar întotdeauna cu o poveste atașată. Sunt oameni informați, care cutreieră lumea, care au văzut multe, care caută magazine de nișă, oameni care într-un anume sens știu foarte bine cine sunt. Tocmai de aceea nu mai au nevoie de “certificarea” unor mega branduri. Preferă interioarele curate, epurate pe care le promovăm, simțul umorului într-un spațiu, uneori autoironia. Ce mi se pare interesant este că legea rezonanței funcționează perfect. 99 % dintre clienții noștri înțeleg și simt foarte bine cine suntem și ce ne dorim. Ne adresăm și arhitecților, și designerilor de interior, care vin cu propriile proiecte și lucrează cu noi pe proiect.
Atelier Anda Roman realizează și amenajări interioare? Dacă vreau să-mi amenajez un interior de la A la Z, cu ajutorul vostru, pot?
Da, sigur. Facem și design interior. Avem proiecte unde ne ocupăm de la tot ce înseamnă finisaje până la cel mai mic amănunt dintr-o casă (tacâmuri, farfurii, prosoape, perne). Uneori ne asumăm și supravegherea de șantier, alteori nu, în funcție de necesitățile clienților. Sunt proiecte unde concepem și obiecte unicat, adaptate spațiului și persoanei care urmează să îl locuiască. Am mai făcut design de vitrine, am amenajat spații de birouri sau am făcut doar ambientarea unui spațiu pentru anumite evenimente ori scenografie pentru spoturi publicitare. În general suntem deschiși spre orice presupune ambientare și creativitate în abordarea unui spațiu. Avem și birou de arhitectură, care oferă servicii de proiectare.
Cum faci selecția obiectelor, a brandurilor pe care le comercializezi? Ce te face să spui “Da, acest obiect trebuie să fie la mine în showroom.”?
Funcționează un singur criteriu. Trebuie să îmi placă la nebunie. Să mă atingă într-un fel, să mă emoționeze cumva. Îmi imaginez că dacă funcționează cu mine, funcționează și cu alții.
Vreo ofertă specială Atelier Anda Roman acum, de Crăciun?
Ne-am gândit să venim în întâmpinarea clienților noștri și să oferim reduceri în luna decembrie. Urmăriți pagina noastră de facebook, pentru că le anunțăm acolo.
Care este ultima descoperire făcută pe plan local și care te-a marcat la modul cel mai plăcut?
Ultima descoperire este una mai generală și are de-a face cu noi toți. S-a născut un fenomen de valorizare a artei populare românești, a produselor românești în general. Este un proces pe care eu îl aștept demult. Și iată că a început, e un fel de renaștere a noastră colectivă, de trezire la ceea ce suntem și am fost dintotdeauna. Vom începe ușor-ușor să ne vedem propria frumusețe și așa vom accesa propriile resurse de putere. La asta contribuim toți în felul nostru. Cu siguranță că își va găsi o translatare pe toate palierele vieții noastre. E o mare bucurie că se întâmplă.
Tu ce vis/dorință ai pentru noul an?
Dacă nu mă întrebai, nu îmi puneam problema. Dar acum că întrebi, am muuulte. 🙂 Aș vrea să îmi găsesc un loc unde să pot dansa, măcar o data, de două ori pe săptămâna. Un loc unde se dansează de dragul exprimării prin dans, unde să pot întâlni oameni care au nevoie de această formă de exprimare. Să mă pot concentra mai mult și mai organizat pe creație (de obiect, de orice obiect). Visez să îmi fac o grădină bio care să folosească semințe românești, să facilitez workshop-uri la noi în Atelier, să gătesc mai des și să inițiez un proiect la care mă gândesc de ceva vreme.
Care este rubrica ta preferata de pe designist.ro? Ce citești cu cea mai mare plăcere?
Îmi plac toate. Încep cu Arhitecți & designeri, continui cu Interviu, sar apoi la Kinky și apoi la Trend și uite așa consum tot cu cea mai mare plăcere. Vă admir foarte tare, sunteți foarte informați, găsesc aici la voi o radiografie a tot ce se întâmplă în lumea noastră. Vă mulțumesc pentru asta!
Și noi îți mulțumim, Anda, pentru că încerci să salvezi lumea prin frumusețe.
Fotografii: Alex Nelu, Atelier Anda Roman
Tags: accesorii, antichizat, artistic, Atelier Anda Roman, boutique, casa interbelica, concept store, corpuri de iluminat, decoratiuni, design, french style, frumusete, frumusetea va salva lumea, funky junky art, interviu cu Anda Roman, magazin, mobilier, provence, shabby chic, strada Grigore Alexandrescu
|
De data asta, chiar trebuie să spun ceva. Super articol, superb loc. Trebuie musai să mă duc să-l văd. PS: Ofer autoarei un voucher gratuit la o cunoscută tălmăcitoare de vise!
Super piese de mobilier. Mi-ar placea sa imi decoreze si mie casa.
[…] Atelier Anda Roman este un concept store (despre care noi ți-am povestit aici), într-o casă interbelică, aflată la doi pași de Piața Victoriei din București, pe strada Grigore Alexandrescu nr. 42. Este locul acela care nu crezi că există în orașul tău, pe lângă care ai trecut poate de multe ori în grabă. E timpul să te oprești, să poposești acolo și să iei o pauză de visare și de armonii coordonate subtil. Până atunci noi te îmbiem cu 10 idei de cadouri de Crăciun de la Atelier Anda Roman. […]
[…] Atelier Anda Roman – oare frumusețea va salva lumea? […]
[…] cadrul Romanian Design Week, Atelier Anda Roman invită iubitorii de artă şi design interior la o expoziţia de fotografie “Remembering in […]
[…] de ceai din prim-plan de la Casa Wagner. Tava pe care stă e antichizată manual și vine de la Atelier Anda Roman. Eleganță în alb și negru. Tapetul ce decorează raftul de perete este tot […]
Felicitări pentru restaurare!