Lights. Camera. Designblok. Praga 2012.

Cum a fost la Designblok 12 Prague Design and Fashion Week ne spune Ana Alexandra Blidaru, trimisul special al Centrului Ceh București la Praga, pentru unul dintre cele mai importante evenimente de design ale toamnei lui 2012.

Uovo (Candelabrul Ou), design Rony Plesl pentru Lasvit.

Cum poți cuprinde zeci de tipuri de design și mii de obiecte în doar câteva zile? Ce alegi să urmărești? Care este firul poveștii pe care o transmiți mai departe? Alegere arbitrară sau poate dictată de interesul crescut al omului pentru lumină, la Designblok m-am lăsat purtată într-o lume a clar-obscurului, a razelor și reflexiilor.

Shadows white, realizat de Brokis. Acest design a câștigat premiul pentru Cel mai bun produs nou în cadrul Designblok 2012.

Corpuri de iluminat într-o varietate și abundență cum nici nu îmi imaginam că există. Datorită noilor tehnologii (becurile economice, spoturile, led-urile, printarea 3D) materialele folosite pentru realizarea corpurilor de iluminat s-au diversificat foarte mult în ultimii ani, ducând la apariția unor noi generații de forme organice și algoritmice.

Freedom of Creation este un brand olandez ce realizează obiecte de design prin imprimarea 3D. Mai sus sunt prezentate lămpile Dahlia, Riot, Vasarely și Palm. Riot, creată de Janne Kyttanen în 2008, este un manifest împotriva încălzirii globale și a consumului excesiv de resurse. Este primul obiect realizat de FOC cu ajutorul tehnologiei de imprimare 3D și se produce în stoc limitat – până la oprirea încălzirii globale.

Press Lamp și Inhale Lamp, design Nendo pentru Lasvit.

Cât de des ne uităm în sus într-o încăpere? Evident, alegem lămpile de acasă, după vizite lungi și chinuitoare în multe magazine. Cu gâtul înțepenit și nervii întinși din cauza după-amiezelor petrecute în căutarea corpului de ilumitat perfect, alegem ceva și încheiem subiectul. Nu mai vrem să mai vedem vreodată o lampă. Probabil cei mai mulți dintre noi nici nu știu cum arată lampa de la serviciu…

M.O.M – Lămpile Crystal (design: Boda Horak 2012), Laterna (design Boda Horak 2012) și Duch (design Vladimira Klumpar 2012).

M.O.M – Lămpile Polaris (design Hanus Horak 2012), Crystal Palace (design Boda Horak 2012) ș  Budha Amber (design Vladimira Klumpar, 2012).

Alaris, design Jaroslav Bejvl Jr pentru Preciosa.

Piršč Porcelain

Lampa originală din Palatul Clam-Gallas, Superstudio Designblok 2012.

Colecția Philips LivingColors și două lămpi Lirio by Philips – Nick-Knack și Balanza 

Lampă Philips

Colecția de lămpi FL/Y, design Ferruccio Lavian pentru Kartell.

Colecția de lămpi Take, design Ferruccio Lavian pentru Kartell.

Corpuri de iluminat Artemide

Corpuri de iluminat produse de Melaja pentru Studio Eero Aarnio. Designer: Eero Aarnio.

În martie 2011, Centrul Ceh și Galeria Atelier 35 au organizat o expoziție Trash Made. Folosind materiale și componente cedate spre reciclare sau chiar distrugere, designerii Anna Kozova, Linda Ciharova și Jana Krovova crează bijuterii, accesorii și alte mici obiecte de design.

Reciclarea este o temă tot mai prezentă în toate domeniile. Mai sus sunt 3 exemple de corpuri de iluminat create din obiecte reciclate – unul realizat din produse IKEA, unul din lampioane și evantaie de hartie și al treilea din pahare de plastic.

Hai să facem un mic experiment – încercați ca timp de o zi să vă uitați la corpurile de iluminat din toate spațiile în care intrați (birou, restaurant, toalete, stație de metrou, alimentara din colț etc.). Pun pariu că veți descoperi un nou univers de forme și stiluri.

Text și fotografii: Ana Alexandra Blidaru

www.oneworld.ro

Leave a Reply

Facebook IconTwitter IconVisit Our Instagram FeedVisit Our Instagram Feed