Când designul și ecologia fac casă bună. Și pasivă!

În ultimul timp, ți-am tot povestit despre legăturile dintre design și ecologie – de exemplu, când am scris despre designul biofilic și în mai recentul material despre biroul verde creat în Tel Aviv. Când am văzut, deci, noul proiect al echipei SYAA, conduse de arh. Eliza Yokina, ne-am dat seama că ni se potrivește: nu doar că este o casă pasivă (se bazează pe un confort termic ridicat, cu un consum de energie scăzut), dar ne-a fermecat cu lumina blândă, culorile calme și lămpile-vedetă.

Corpurile de iluminat, care supradimensionate, care desprinse parcă din filmele care spun povești ale viitorului, vin de la Demco Lighting. 

Casa, care face parte din ansamblul rezidențial Amber Gardens, are două niveluri și aparține unei familii de avocați cu un copil și încă unul pe drum. 🙂 Arhitecții de la SYAA s-au ocupat de amenajarea unui spațiu de aproximativ 350 mp, împărțit în spații de zi, dormitoare, un birou și o cramă, aflată la subsol. Totul într-o atmosferă care te face să îți dorești să ajungi cât mai repede în coconul “desenat” contemporan-urban, cu accentul pus pe materiale și nuanțe naturale și pe cât mai multă grijă pentru protejarea mediului. Arhitectura casei a fost semnată de arh. Andrei Comanac.

“Am folosit în special piatra, lemnul, iar gresia cu model intervine doar în cazul băii copiilor. Am ales culori estompate, iar mobilierul este ales astfel încât să nu iasă în evidență și totul să predispună la seri relaxante după un job solicitant în timpul zilei”, ne-a explicat arh. Eliza Yokina.

La parterul casei, în living, ne-a plăcut mult cum arhitecții au profitat de peretele vitrat și priveliștea de afară și au ales să îndrepte canapeaua într-acolo, nu înspre ecranul televizorului, care există, dar mai degrabă ferit, ca un “nice t0 have” nu un “must have”.

În continuarea livingului, tot la parter, diningul și bucătăria par decupate dintr-un loft newyorkez: simplu, contemporan, “sleek”, în culori deschise.

Dormitorul de oaspeți, și el la nivelul inferior al casei, se joacă tot cu materiale și culori naturale. Și aici se profită de peretele vitrat – imaginează-ți ce dimineață wow ai avea privind ninsoarea în timp ce îți bei cafeaua pe bancheta așezată peste spațiile de depozitare de lângă fereastră.

Baia under the spotlight!

Pentru că tot am scos în față corpurile de iluminat ale casei, trebuie să îți spunem și că, datorită statutului de imobil verde, casa a pus un pic în dificultate echipa SYAA în ceea ce privește soluțiile tehnice: de exemplu, încălzirea prin panouri radiante montate în plafoane a făcut ca montarea corpurilor de iluminat să fie una dintre provocările proiectului.

Ne întoarcem un pic în living doar ca să admirăm scara cu trepte din lemn, căreia arhitecții SYAA i-au adăugat netradiționala balustradă din elemente metalice – un element reluat “stilistic” la nivelul pendantelor. 

Biroul casei, o oază a cărților. 

În subsolul casei, pasiunea proprietarului pentru vinuri și-a găsit locul în crama care a fost gândită ca un loc pentru degustări și pentru luat cina cu prietenii. Și aici a intervenit grija pentru un consum de energie scăzut: pentru că un aparat care să se ocupe de ventilația spațiului ar fi afectat caracterul pasiv al casei, echipa SYAA a optat pentru un aparat de climatizare conceput special pentru crame, care menține temperatura și umiditatea necesare.

Nu știm de voi, dar pe noi imaginilea astea tare ne-au făcut să visăm la o vacanță, poate chiar la New York, cât să ne bucurăm în continuare de aerul urban-contemporan-cool. Și atent la schimbările climatice, firește! 🙂

Foto: Andrei Mărgulescu

Leave a Reply

Facebook IconTwitter IconVisit Our BlogVisit Our BlogVisit Our Blog