Cum a fost transformată o casă veche din Bucureşti

În multe plimbări prin Bucureşti poţi vedea case vechi, la o scară umană, care se desfăşoară apoi ferite de privirile trecătorilor. Întotdeauna ne-au părut mici şi cosy, ghidaţi doar de imaginea faţadei cu 3 ferestre. De aceea proiectul de tranformare a unui astfel de imobil într-un cămin mai amplu, luminos şi deschis spre oaze verzi ne-a plăcut foarte mult şi l-am pune în categoria exemplelor de urmat: iată ce poţi obţine de la o casă pe care poate abia o observai când treceai grăbit prin faţa ei.

Casa pe care v-o prezentăm este din Bucureşti, zona Timpuri Noi, şi a fost introdusă de prietenii noştri de la Igloo media în albumul Case din România 4, ce adună cele mai frumoase proiecte în colecţia igloo best.

În spate, casa se deschide prin pereţii de sticlă spre o grădină cochetă

Reamenajarea podului ca mansardă locuibilă este, de cele mai multe ori, principala modalitate de a câştiga spaţiu fără a extinde suprafaţa construită: refacerea învelitorii şi, uneori, şi a structurii şarpantei oferă arhitectului posibilitatea de a regândi spaţiile interioare şi faţadele. În cazul de faţă, cornişa a fost ridicată cu jumătate de metru fără a afecta proporţia şi ornamentaţia faţadei principale, obţinând astfel înălţimea interioară necesară amenajării dormitoarelor.

Dormitor 

Singura soluţie de iluminare şi ventilare naturală a dormitorului din faţada principală, aparţinând celui mai tânăr membru al familiei, a fost integrarea în planul acoperişului a mai multor ferestre – una singulară în zona de noapte şi un grup de patru ferestre în zona de joacă.

Dormitorul celui mic

Casa scării şi holul dezvoltat pe două niveluri sunt de asemenea iluminate zenital prin intermediul unui luminator de mari dimensiuni. Astfel, centrul volumului devine o prismă luminoasă care leagă zona livingului şi cea a diningului.

Holul, ce luminează şi leagă zonele de la parter

Spre deosebire de living, amplasat la stradă şi care comunică cu exteriorul prin intermediul celor trei ferestre vechi, diningul are perimetrul în întregime vitrat, fiind orientat către grădina din spate.

Livingul

Priveliştea din dining este spectaculoasă, iar în acelaşi timp totul este virat înspre cât mai simplu. În afara faţadei de la stradă, casa se deschide spre spaţii verzi, oferind senzaţia după care toţi tânjim: să fii în mijlocul naturii şi în oraş, fără să dispui de un teren extrem de mare.

Bucătăria cu perete vitrat

Beneficiarul şi arhitectul au optat pentru păstrarea înălţimii iniţiale a casei şi a aceloraşi materiale pentru a menţine coerenţa faţadei laterale pe care este amplasată intrarea. Golurile acestei faţade au aceeaşi proporţie cu cele vechi amplasate către stradă, iar pentru a anima ferestrele diningului a fost prevăzută în faţa acestora o perdea de vegetaţie, perpetuând spiritul caselor vechi, cucerite de iederă.

Faţada laterală îmbrăcată în iederă

Proiect: ADN Birou de Arhitectură, arhitect Adrian Untaru
Structura de rezistenţă: inginer A. Apostolescu
Perioada de execuţie: 2007-2010
Suprafaţa terenului:  350 mp
Suprafaţa construită: 262 mp

Articolul a fost preluat din albumul Case din România 4, colecţia Igloo best.
Foto: Cosmin Dragomir

4 Comments

  1. Splendidă casă! Mai ales partea din spate, care dă în grădină, e minunată! Iată cum apare frumosul atunci când arhitectul e lăsat să-şi practice arta. De-ar înţelege asta oamenii cu bani care-şi construiesc “palate” după cum îi taie capul… Pe lângă o casă (re)făcută de un arhitect, celelalte par desenate de copii mici: au ceva înduioşător. Dar asta nu le face, din păcate, şi frumoase.

    • Alina

      Subscriu la ce a spus atat de bine Ileana!!!

    • Daniel Ciuca

      PERFECT SPUS!

  2. Pingback: Un apartament "tratat" cu mult lemn

Leave a Reply

Facebook IconTwitter IconVisit Our BlogVisit Our BlogVisit Our Blog