O extensie “origami” din beton acoperă zona de living a unei case inedite din Otopeni

Dacă ai avea de ales atunci când hotărăști că vrei o casă pe pământ, probabil ai opta pentru  construcția de la zero, și e lesne de înțeles de ce – să fie totul gândit ca la carte de la bun început. Însă, există și cazuri în care provocarea vine din extinderea unei construcții vechi cu o parte nouă… și ce rezultat ingenios poate apărea, imprimând o armonie cu totul specială întregului ansamblu! Așadar, dacă acum o lună vă povesteam despre una dintre cele mai înguste case din București, acum vedem cum o construcție deja existentă capătă un nou volum – la propriu și la figurat. Autorii sunt LAMA Arhitectura.

Suntem în Otopeni, unde o familie cu trei membri și un cățel a hotărât să consolideze și să extindă o casă veche cu un “fald” de beton, ce include acum livingul. A rezultat o construcție de 372 de metri pătrați cu aspect inedit, amenajată în stil industrial-minimalist, unde, pe timp de vară, poți savura cafeaua de dimineață pe o terasă cu atitudine și te poți bucura de o înviorare matinală în piscină. 🙂

casa-G3_Lama-Arhitectura_Designist

Nucleul acestui proiect este reprezentat de integrarea contemporană a unei case vechi într-un nou ansamblu arhitectutal, creându-se astfel o punte între trecut și prezent, un dialog al volumelor venite din vremuri diferite și unificate de arhitecții Călin Radu și Dan Enache. Transformarea și amenajarea au ținut doi ani, între 2013 și 2015.

casa-G3_Lama-Arhitectura_Designist6 Noaptea, casa prinde viață datorită iluminării scenografice a celor două volume unite.casa-G3_Lama-Arhitectura_Designist8

Primul pas a fost cosmetizarea casei deja existente, atât la interior, cât și la exterior, pentru ca apoi să înceapă extensia acesteia sub forma unei structuri “origami”, realizată din beton și unită de prima construcție printr-o carcasă de sticlă, devenită intrarea principală.

Beforecasa-G3_Lama-Arhitectura_Designist31

Aftercasa-G3_Lama-Arhitectura_Designist24Intrarea se face prin ușa de sticlă și culoarul cu luminator, o potecă luminoasă spre inima casei. Pe peretele exterior de lângă culoarul de sticlă stau decorativ țiglele recuperate de la vechiul acoperiș.casa-G3_Lama-Arhitectura_Designist13

Casa este înconjurată de o punte de lemn ce unifică întreaga terasă cu piscina și câteva jardiniere. casa-G3_Lama-Arhitectura_Designist3

casa-G3_Lama-Arhitectura_Designist22

Construcția adițională a fost proiectată să conțină un living spațios și aerisit, precum și o terasă acoperită, perfectă pentru petrecerea timpului în aer liber în serile și diminețile calde. Casa veche a preluat toate celelalte funcțiuni: zona de noapte, bucătărie, dining, dressing. La subsol există o cameră tehnică și o mult-îndrăgită cramă.

casa-G3_Lama-Arhitectura_Designist9

casa-G3_Lama-Arhitectura_Designist12

Livingul e puternic marcat de plafonul înalt din beton aparent și de peretele luminos de sticlă, ce privește când înăuntru, când în afară.

casa-G3_Lama-Arhitectura_Designist14casa-G3_Lama-Arhitectura_Designist15Canapelele galbene, prezența lemnului și tablourile abstracte îndulcesc atmosfera industrial-minimalistă.
casa-G3_Lama-Arhitectura_Designist19Culoarul de sticlă creează o potecă imaginară ce leagă cele două corpuri ale casei.casa-G3_Lama-Arhitectura_Designist17 casa-G3_Lama-Arhitectura_Designist2

Pentru amenajarea interiorului, arhitecții au mizat pe beton aparent, travertin silver, parchet de stejar și grinzi de lemn recuperate din vechea casă. casa-G3_Lama-Arhitectura_Designist1

Etajul casei vechi a fost rezervat zonei de noapte – aici se află două dormitoare, o baie, un dressing și camera de joacă a copilului. Toate au fost amenajate în urma desființării podului, în spațiul atât de generos câștigat pe verticală.

casa-G3_Lama-Arhitectura_Designist25

Vedere din baia de la etaj.
casa-G3_Lama-Arhitectura_Designist11Dormitoarele te cuceresc prin prezența lemnului și lumina care le învăluie. casa-G3_Lama-Arhitectura_Designist23“Stairway to heaven.” 😉casa-G3_Lama-Arhitectura_Designist29

Cu toții ne-am dorit o cameră doar pentru joacă atunci când eram mici, la o scară distanță, cu acces direct din dormitor. Iată că se poate! 🙂

casa-G3_Lama-Arhitectura_Designist21Vedere de sus a culoarului de lumină ce te întâmpină chiar de la intrarea în casă.casa-G3_Lama-Arhitectura_Designist5

În timp ce ne luăm la revedere de la casa origami, zărim sloganul orașului Otopeni – “e timp pentru toate” și zâmbim cu subînțeles după lecția despre cât de armonios și interesant poate fi integrat trecutul în prezent. Cu siguranță, timpul le împacă pe toate.

Detalii ale construcției:

Echipă Arhitecți: arh. Dan ENACHE, arh. Călin RADU
Suprafață construită: 180 de metri pătrați
Suprafață utilă: 372 de metri pătrați
Inginer de structură: Andrei Tudor de la Interactive Design

Fotografii: Radu Malașincu

3 Comments

  1. Cristian I.

    Absolut senzațional! Din punctul meu de vedere, merită premiul ”Casa anului”! Nu mă mai satur privind pozele… Cele mai sincere felicitări și cuvinte de apreciere tuturor celor implicați în proiect!

  2. Alfred

    Nu crezi ca merita mentionat si constructorul?

  3. Cora

    Da, si eu vreau sa stiu constructorul. Multumim

Leave a Reply

Facebook IconTwitter IconVisit Our BlogVisit Our BlogVisit Our Blog