Un apartament din București cu “pattern” interbelic
Ne place să ne plimbăm prin zonele cu blocuri și case interbelice din oraș, iar de fiecare dată când o facem încep oftaturile: “Of, ce liniște e “, “Of, ce case frumoase și ce bloculețe”, “Of, de ce nu stăm aici” 🙂 Dar stați să înflorească teii, atunci să vedeți of-uri! Proiectul arhitecților de la Revista Zeppelin (Constantin Goagea, Ştefan Ghenciulescu, Adrian Dobre, Cătălin Iclozan), selectat în 2012 la Bienala Națională de Arhitectură București, a însemnat reamenajarea unui apartament interbelic din București.
Leitmotivul amenajării a devenit rotundul geamului de la baie, atât de tipic interbelic:
Ambele băi ale casei au o pardoseală de lemn, pusă în evidenţă prin volumele simple ale obiectelor sanitare. Pereţii sunt doar tencuiţi cu o soluţie de exterior; nu există placaje ceramice care să introducă alte motive geometrice sau culori. Panourile cu pattern (rotund sau rectangular), pe lângă asigurarea unei continuități armonioase, vin cu soluții în decor: de exemplu, în dormitor, panoul perforat preia curbura dificilă a peretelui şi ascunde sistemele de încălzire şi aparatele de aer condiţionat. Astfel, patul a putut fi amplasat la fereastră, iar pe peretele opus construit un mare dulap. Dulapul imens, cu interfață striată e de reținut! Apartamentul a mai primit o baie în locul fostei bucătării, iar sufrageria iniţială a devenit bucătărie cu loc de luat masa în legătură cu terasa. În bucătărie, panoul perforat acunde sistemul de încălzire și aer condiționat. Totul a fost păstrat cât mai simplu, natural, luminos, iar sistemele (de încălzire, aerisire) ce nu mai sunt la vedere fac spațiul și mai aerisit. Fotografii: Cosmin Dragomir |
Exceptional. Masa si scaunele din lemn din prima fotografie sunt deosebite. Puteti oferi mai multe detalii?
Nu avem aceste informații, dar arhitecții de la Revista Zeppelin, care s-au ocupat de amenajare, vă pot oferi cu siguranță mai multe amănunte.