5 piese din lemn cu efectul WOW!

Da, ne place lemnul și nu ezităm să-i facem lobby. Iar cum suntem într-un context în care este totuși un material accesibil, votăm pentru piese din lemn. De-a lungul timpului v-am prezentat deja pe Designist designeri și arhitecți de la noi care l-au transpus în piese contemporane, fine: e vorba despre Ciprian Manda, de Alexe Popescu, noua colecție Wood Skin, a arhitecților de la Arhidot Design, colecția Marco semnată de Dragoș Motica, scaunul .tri.foi. de Ruxandra Sacaliș etc.

Acum însă am aruncat o privire la ce fac designerii din afară și am făcut o selecție de 5 design-uri în lemn, cu efectul WOW!

1. Scaunele Di Corte, semnate de studioul italian Resign, pentru că arată ca și cum s-ar fi întors printre copacii din pădure.

Piese din lemn - Designist (14)

Piese din lemn - Designist (16) Piese din lemn - Designist (17)Scoarța stejarului devine o “decorațiune” pentru scaunele finisate cu un aspect sablat. O incursiune în problema artificial vs. natural.

Piese din lemn - Designist (15)

2. Lămpile lui Johan Lindstén, lansate la Salone Satellite în 2011. Ne-ar plăcea să vedem așa ceva și la noi. Textura și crăpăturile naturale ale lemnului sunt irezistibile!
Despre Johan v-am povestit și cu ocazia scaunelor cu goblen pe spătar.

Piese din lemn - Designist (11)Abajurul lor este lucrat din lemn “proaspăt” sau “verde” (cum se mai spune la noi), iar crăpăturile au rezultat natural în procesul de uscare.

Piese din lemn - Designist (12)

Piese din lemn - Designist (13)

 3. Cabinetul acordeon creat de Elisa Strozyk. Elisa este din Berlin și ne-a revoluționat percepția despre lemn. Sau, mai exact, despre ce poți face cu furnirul. Acordeon Cabinet este un cabinet ale cărui laturi glisează asemenea unui… acordeon, dezvăluind, pliate sau nu, o structură grafică, sculpturală.

Piese din lemn - Designist (4) Piese din lemn - Designist (1)Pliurile din furnir au fost adăugate pe o structură textilă, de aici flexibilitatea.

Piese din lemn - Designist (3)Pentru realizarea lui Acordeon Cabinet, Elisa a colaborat cu artistul Sebastian Neeb. Piesa are o structură impresionantă: picioare subțiri și o bază îngustă pe care stă acordeonul lemnos și textil în același timp.Piese din lemn - Designist (2)

 4. Lampa Acordeon este tot o creație a Elisei. Pliurile din furnir aplicate pe textil s-au mutat la abajur.

Piese din lemn - Designist (6) Piese din lemn - Designist (7) Piese din lemn - Designist (8)

5. Covor și textile… din lemn! Da, există, le-am descoperit tot la Elisa: încă un argument pentru felul în care ne-a revoluționat percepția despre lemn. A construit covoarele din bucățele de furnir atașate pe un suport textil. Unde mai pui că aceste bucățele sunt resturi de la ateliere, pe care le taie cu laserul și le vopsește în culori naturale.

Piese din lemn - Designist (10) Piese din lemn - Designist (9)

Nu am mai văzut nicăieri o suprafață din lemn cu pliuri… de textil! Ceea ce trebuie să deschidă cu siguranță noi perspective în abordarea acestor materiale. Ni se pare o nebunie de textură și volum și încă ne minunăm cum primele astfel de covoare le-a făcut în Londra, în timp ce studia pentru masterul pe Design textil: foarte aproape de unde locuia era un atelier ce urma să se închidă, iar furnirul de aici l-a obținut.

Piese din lemn - Designist (18)

Piese din lemn - Designist (19)

Și un pled! Mai multe textile lemnoase create de Elisa puteți vedea aici.

Piese din lemn - Designist (20)

Piese din lemn - Designist (21) Piese din lemn - Designist (22) Fotografii: prin brandurile și designerii menționați în articol

One Comment

  1. Ruxandra

    Superb!

Leave a Reply

Facebook IconTwitter IconVisit Our Instagram FeedVisit Our Instagram Feed