Studio de 40 mp sau cum tot felul de alăturări istețe îți pot face viața mai simplă

Se dau următoarele: o garsonieră nerenovată de la darea în folosință, la mijlocul anilor ’60 (bonus – situat lângă Cișmigiu), un burlac open minded care lucrează în domeniul industriilor creative și un arhitect care știe să facă spațiile mici să pară mai mari. Se obține un studio sleek, în alb și negru, care îți arată că unele lucruri sunt făcute să fie pereche.

Ți-am mai povestit despre Alexandru Călin, arhitectul care a regândit cei 40 de metri părtați ai acestei locuințe, atunci când ți-am prezentat un birou fucsia al unor ITiști din Bacău. Se pare că lui Alexandru îi plac alăturările istețe și contrastele, chiar și când nu folosește roz aprins. 🙂

De această dată a decis să meargă pe alb-negru și pe ideea de complementaritate, care se regăsește atât în modul în care a abordat spațiul, cât și în cromatică. Iată perechile pe care le-am identificat și care îți pot servi drept inspirație pentru casa ta, mai ales când ai de “îmblânzit” un spațiu compact.

studioul alb-negru

Spațiu mic – compartimentare eficientă

Amenajarea se potrivește cuiva care vrea să se simtă bine acasă, dar petrece mai mult timp în afara ei. 🙂 Tocmai ce l-am descris pe actualul proprietar! Compartimentarea smart, folosirea din plin a albului, din tavan până-n podea, și lumina naturală ne-au făcut să uităm că avem la dispoziție doar 40 de metri pătrați. A contribuit, trebuie să recunoaștem, și senzația că putem oricând lua masa cu Tilda Swinton. 🙂 Dining într-o garsonieră – da, se poate! 🙂

studioul alb-negru

Mobilierul custom made, de inspirație nordică, a fost desenat și executat cu Mobilaunicat.ro.

studioul alb-negru

Minimalism – ludic

Într-un spațiu mic precum acesta, liniile pure, simplitatea și finisajele în tonuri de alb oferă spațiu de respiro. Combinația de alb-negru nu produce prea mult “zgomot”, iar pe noi ne-a făcut să ne gândim la un cadru de film.

Tocmai pentru că decorul este mai degrabă “reținut”, simțul ironiei și personalitatea jucăușă a proprietarului se fac mai bine văzute: capul de rinocer din materiale multicolore este doar unul dintre exemple, un altul sunt cartoon-urile pop art cu Secret Life of Heroes.

studioul alb-negru

Detalii scenografice – spații de depozitare inedite

Corpurile de iluminat sunt cele care dau ritm și atmosferă spațiului locuit, întocmai ca într-un cadru de film, unde lumina oferă importanța cuvenită spațiului și personajelor. Ne place mai ales lampadarul de la VOX care prin statura și silueta sa sobră amintește de un studio de fotografie. Tot la ideea de punere în scenă ne duce și spațiul de conversație: „Luați loc aici, vă ascultăm! Aprindem și lumina ca să vă vedem mai bine. ”

Dar, pentru că viața presupune și chestiuni practice, nu putem să nu remarcăm și spațiile de depozitare ingenioase situate deasupra intrării de la baie, dar și nișa de lângă hol.

studioul alb-negru

„Poftiți în lumina reflectorului!”. E de la VOX prin BoConcept

studioul alb-negru

Oglinda rotundă pare ochiul unui obiectiv de cameră foto care privește către alt decor.

studioul alb-negru

Înăuntru – în afară

E o graniță fină între interior: dining, bucătărie, zona de canapea (care se extinde și se transformă în spațiu de dormit), și zona vitrată  –  cu un mic spațiu de conversație în fostul balcon, devenit parte integrantă a micuței locuințe. Ne-a plăcut cum golul unei foste ferestre a fost umplut cu o mică bibliotecă, care și filtrează lumina amiezii.

studioul alb-negruAh, și ne-a mai plăcut soluția de iluminare –  corpurile de iluminat cilindrice, negre,  care te pot salva atunci când ai tavane joase și cauți ceva între plafonieră și pendant. :). Aceleași corpuri de iluminat au fost folosite și în bucătărie.

Fotografii: Alexandru Călin și Ioan Bădilă

26 Comments

  1. ioana

    De unde sunt scaunele negre?

  2. Scaunul Lance de la Mobexpert

  3. washbear

    baie n-are ? 🙂

  4. Valentina

    Unde pot sa gasesc corpurile de iluminat cilindrice, negre?

  5. Vio

    Foarte frumos insa: unde intinde rufele? Vad foarte multe amenajari in stilul asta insa nicaieri nu se furnizeaza informatii asupra activitatilor casnice care nu par sa fie reprezentate in prezentare.
    Multumesc!

  6. Ryan

    Va referiti la fakeurile dupa Masters Chair de la Philippe Starck, nu?

  7. M

    Cine a facut mobilierul de bucatarie sau de unde este achizitionat acesta? O adresa ceva se poate? Multumesc.

  8. Raluca

    Masa de unde e? 🙂

  9. Alecsandra

    Am si eu o curiozitate. Presupunand ca proprietarul nu isi duce toate hainele la curatatorie si le mai spala si acasa, unde le usuca?

  10. Designist

    Poate are uscător? Poate le întinde în casă? Poate le duce în uscătorie? Poate le aruncă după fiecare purtare? :)) Să sperăm că proprietarul va vedea întrebarea și ne va lămuri. 🙂

  11. Designist

    Cel mai bine e să iei legătura cu autorul amenajării.

  12. Designist

    Cel mai bine e să iei legătura cu autorul amenajării pentru a afla această informație.

  13. Maria Ionescu

    Bună! Sunt o veche cititoare a revistei voastre și am o mare rugăminte: mai lăsați politica asta a uscării rufelor în familie și pozele artsy! De-acum încolo vrem să vedem: ciorapi uscați iarna pe calorifer, maiouri puse la uscat – pe uscător, unde altundeva! -, pijamale aruncat pe patul nefăcut și, mai ales, vrem să vedem cârpe (folosite) de bucătărie ițindu-se timide după aragaz și un aspirator trântit în mijlocul casei, că, nu-i așa, toată lumea face curat! Mulțumesc!

  14. Alecsandra

    Nu am inteles de ce atata ironie? Dincolo de latura artistica a unui spatiu cum este acesta, cred ca este foarte important si aspectul functional.
    Pana la urma cineva locuieste acolo iar spatiu unde sunt uscate rufele este un detaliu, destul de important, nu credeti?
    Multumesc pentru raspuns.

  15. Alecsandra

    Uneori este recomandat sa gandim inainte sa ne exprimam si mai ales sa facem pe inteligentii si hazlii cand nu este cazul. Presupun ca dumneavoastra va uscati haine pe… Uscator in mijlocul casei.
    Pentru informatia dumnavoastra, uscarea hainelor in casa fara sa fie expuse direct la aer nu este chiar foarte sanatos, dar stiati asta deja, nu?
    O zi frumoasa.

  16. Designist

    Alexandra, doar încercam să dăm “polemicii” o notă hazlie. 🙂 Desigur că aspectul funcțional este important și, cu siguranță, proprietarul garsonierei și-a asigurat niște facilități de uscare a rufelor.

  17. Alex Calin

    Buna! Sa stiti ca problema cu rufele nu e asa complicata, exista un uscator pliabil care are locul lui sub canapea, la fel ca masuta de calcat :))…pt un barbat singur e absolut suficient ! Si da, exista chiar si aspirator, care are locul lui de depozitare si matura si mop si toate lucrurile necesare unei case, chiar si carpe de vase. Doar ca am senzatia ca barbatii singuri sunt extrem de ordonati si daca spatiile de depozitare sunt suficiente totul functioneaza normal :)!

  18. Alex Calin

    Si pentru detalii va stau la dispozitie si va raspund cu drag!
    Alexandru Calin: alexandru.calin@gmail.com

  19. Alecsandra

    Multumesc pentru raspun si felicitari pentru transformare. Ai facut o treaba minunat!

  20. Adrian

    AleCSandra, trebuie sa recunosc ca expresia ta cu “uscarea hainelor in casa fara sa fie expuse direct la aer” este maxima!

  21. Tudor

    nelipsita chiuveta rotunda in bucatarie…faceti un exercitiu si incarcati sa spalati o tava de cuptor, succes! fronturi cu manere(!!!) pozitionate asimetric; fronturi cu latimi diferite…fix neckermann 1980, disciplina proiectului de bucatarie lipseste. picuratorul peste corpul suspendat este ceva inedit.

  22. Oauuu…In plin secol XXI ne facem probleme pentru uscatul rufelor…Exista masina uscator, care o poti pune desupra masinii de spalat haine si care te ajuta ca in 4 ore sa ai hainele spalate si uscate . Nu mai vorbim de faptul ca nu mai trebuie sa etalezi pe calorifer sosetele si chilotii . Iar despre scosul hainelor afara, sper ca v-ati pus problema, ca alaturi de cohabitarea cu un oras mare plin de masini , constructii si alte activitati , se genereaza o contitate destul de mare de praf care sfarseste exact pe hainuta proaspat spalata. Asadar, sa lasam design-ul sa ramana la cote maxime .

  23. Ioana

    Uscator de rufe.

  24. marius

    si butoiul de varza unde il depozitezi? 😀

  25. John

    “pe care”…si in plus va recomand sa cititi etichetele hanelor. Nu se pot usca toate hainele in masina-uscator.
    Pentru impresia artistica, or fi fost omise rufele puse la uscat. Sau pur si simplu nu spalase nimic in ziua aceea 🙂

  26. iulia ilie

    eu am 2 camere. tot burlacita 🙂
    si tot uscator pliabil ca e la moda intrebarea

Leave a Reply

Facebook IconTwitter IconVisit Our Instagram FeedVisit Our Instagram Feed