Cum și-a amenajat una dintre cititoarele noastre casa de la liziera pădurii, în Brașov

În urmă cu două luni, am primit pe adresa redacției un e-mail. Nicio surpriză, primim o mulțime zilnic și nici subiectul nu era unul neașteptat: Proiect casa – Brașov. Totuși, când l-am deschis, ne-a provocat exclamații entuziasmate încă de la primul paragraf, pe care îndrăznim să ți-l arătăm și ție 🙂

“Dragi “designiști”,

Vă urmăresc de mult și îmi place tot ceea ce faceți. Sunt pasionată de design interior, de design de produs și de frumos în general și aș dori să împărtășesc cu voi ultimul meu proiect de design, unul foarte personal: propria mea casă! Mă simt destul de împăcată cu ce a ieșit. Atât de împăcată, încât las la aprecierea voastră dacă merită făcut public sau nu. E un test pentru mine, cred :)”.

Cât despre noi, ce ne-a ajutat să dăm verdictul final au fost fotografiile (și te anunțăm că cea de sus este doar un teasing). Casa a trecut testul, așadar, deci am rugat-o pe cititoarea noastră să ne facă o vizită și să ne spună povestea amenajării pe care a pus-o la punct la Brașov. Everybody, say hello to Anda Lupșan and family! 🙂

Trebuie, totuși, să începem povestea cu o mică paranteză: zâmbim larg întotdeauna când ni se spune (sau ni se scrie!) “Ah, și eu vă citesc!”, iar atunci când declarația vine de la oameni creativi și dedicați, zâmbim chiar și mai larg! Anda este unul dintre acești oameni, ba chiar unul prietenos și foarte energic, care nu păstrează pasiunea pentru design la capitolul visuri, ci îi dă ritm, formă și funcționalitate. La mai mulți! 🙂

Gresia hexagonală, inspirată dintr-un interior din Barcelona, a provocat una dintre problemele de design: decuparea parchetului. Migălos, dar a ieșit foarte bine 🙂 . Iată ce ne-a povestit Anda: ” Meseriașul a montat gresia mai întâi, apoi a decupat parchetul și l-a montat cu adeziv de parchet, iar rostul a fost la final sigilat cu un silicon special pentru pardoseală, care permite dilatarea și contractarea. Foarte important este ca gresia și parchetul să fie aduse la același nivel (recomandarea este să folosiți șapă autonivelantă la gresie).

Designul, însă, a devenit o preocupare constantă pentru Anda abia după ce ea s-a specializat în comunicare și relații publice la Cluj și a lucrat câțiva ani într-un domeniu care nu include și creativitatea în fișa postului: reprezentant medical. Totuși, acum 8 ani, coordonatele s-au organizat în așa manieră încât niște prieteni care importau mobilă din afara țării s-au gândit să adauge un plus valoare afacerii lor: servicii de design. Responsabilă cu ideile și planurile: Anda.

Încet-încet, din recomandare în recomandare, portofoliul Andei s-a completat: mai întâi un proiect care a inclus mai ales alegerea pieselor de mobilier și accesoriilor, apoi planuri de amenajare și în Brașov, și în București. Așa că acum 3 ani, când Anda și soțul ei, Dan, au decis să ridice o casă la liziera pădurii, au colaborat îndeaproape: firma lui Dan s-a ocupat de construcția propriu-zisă, iar Anda, de amenajarea celor 220 mp dispuși pe două niveluri și un pod. Proiectul casei a fost realizat de arhitectul Cristian Oprea.

Brief-ul Andei a avut câteva coordonate de bază: o scară interioară, care să polarizeze întreaga amenajare, grinzi vizibile, un șemineu cu două fețe, o insulă în bucătăria deschisă, ferestre mari și multă-multă lumină.

“Am visat la o casă aerisită, cu tavane înalte, cu spații deschise, ca să comunicăm cât mai ușor cu copiii. Astfel, chiar dacă sunt în bucătărie și fetele se joacă sus, în camera lor, le pot striga sau auzi când mă strigă. Nu e o casă foarte silențioasă, dar, în ciuda spațiului mare, ne dă sentimentul că suntem mereu împreună”, ne-a povestit ea. 

Stilul îmbină atent sinceritatea evidentă a industrialului – scara de metal, pereții de cărămidă, tâmplăria din aluminiu antracit – cu nordicul dictat de apropierea de pădure și de munte – pardoseala din lemn natural, lămpile și scaunele din ratan, mult alb, grinzile aparente din lemn de brad și acoperișul ascuțit, în două ape.

Zona de zi, în care cromatica e dată la minimum, este un joc al geometriilor care nu a fost planificat. Casetele de depozitare de pe perete au apărut după ce familia s-a mutat în casă și și-a dat seama că amenajarea minimalistă gândită inițial avea nevoie de un pic mai multă funcționalitate 🙂 .  

Pentru că etapa de construcție a casei a durat mai mult decât familia se aștepta inițial – aproape 3 ani – Anda a avut suficient timp să pună la punct planurile de amenajare. S-a folosit de Pinterest (printre altele) pentru inspirație, de Google SketchUp pentru schițele pieselor custom made, iar pe celelalte le-a comandat online treptat, așa că la finalul perioadei de construcție umpluse aproape tot depozitul biroului pe care îl împarte cu soțul ei, iar curierul aproape le devenise prieten de familie 🙂 .

Peretele din rigips cu fante de aerisire, în care este încorporat șemineul, a fost schițat tot de Anda și joacă rolul de separator în uriașul spațiu deschis de la primul nivel al casei: de-o parte este livingul (mai sus), de cealaltă, diningul și bucătăria (mai jos). Scara cu balustradă metalică și trepte din lemn – un compromis la treptele din sticlă la care Anda și Dan au decis să renunțe pentru că erau prea riscante pentru copii – este liantul dintre zonele de la parter și dintre cele două niveluri.

O provocare majoră a proiectului de amenajare a fost suspendarea corpurilor de iluminat de deasupra diningului: Anda și le-a dorit prinse de la o înălțime cât mai mare, ceea ce a însemnat coordonare minuțioasă între membrii echipei tehnice și emoții mari 🙂 . Rezultatul, foarte scenografic, merită, însă: “buchetul” de becuri decorative coboară de la aproximativ 10 m. Lămpile “împletite” vin de la HK Living (distribuitor în România: By Anda Roman).

Nișa pentru citit de pe pervaz, gândită mai ales pentru cele două fetițe ale familiei, este unul dintre locurile noastre preferate din casă 🙂 . 

BrașovDacă zona de zi e un puzzle industrial-minimalist, care împacă rezistența și siguranța cerute de o casă cu copii și fanteziile designist ale mamei, dormitorul matrimonial de la etaj îndrăznește o abordare mai degrabă boho-chic, cu multă fluiditate și accente de culoare.

Brașov

Ne-a plăcut jilțul de ratan, o variantă grown-up a scaunelor din dining, și cufărul vintage, descoperit la Constanța, la mare, și replasat la munte. Peretele opus patului, acoperit cu vopsea de tablă de scris, temperează luminozitatea camerei. 

Brașov

Până când vor crește, fetițele împart același dormitor, așa că spațiul a permis momentan și amenajare unei camere de joacă pentru ele tot la etaj. Este universul cotloanelor și culorilor de înghețată, iar scara duce spre o viitoare cameră de creație pe care Anda a plănuit-o în galeria de sub acoperiș.

Brașov

Munți cu crestele înzăpezite, creați și cu vopsea pentru tablă de scris 🙂 .

Brașov

Dincolo de estetic, designul înseamnă și funcționalitate, iar funcționalitatea are o doză mare de adaptabilitate: ca în cazul mini-ușii decupate în ușa obișnuită a camerei de joacă, adaptată înălțimii fetițelor 🙂 .  Brașov

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Plimbarea prin casa amenajată de cititoarea noastră ia sfârșit momentan. Anda plănuiește, însă, completarea galeriei cu o bibliotecă uriașă, Harry Potter style, pe care abia așteptăm să o vedem când va fi gata. Revenim cu detalii 🙂 .

Fotografii: Dan Mălureanu

One Comment

  1. Maria Ionescu

    O poveste frumoasă, țesută în jurul unei case cu adevărat superbe! Bravo! Felicitări!

Leave a Reply

Facebook IconTwitter IconVisit Our Instagram FeedVisit Our Instagram FeedVisit Our Instagram Feed