Ce înseamnă pentru noi un fotoliu hibrid? Unul în care și lenevești, dar e și șasiu pentru creațiile artiștilor!

Acum mai bine de un an stăteam la povești – pe fotoliu, da – cu Ciprian Andrei, creatorul Atelier Mustață. Ciprian începuse de puțin timp să creeze fotolii custom made în România, iar calitatea și prețul lor le făceau (și le fac în continuare) să nu prea aibă concurență. Unde mai pui linia retro, de anii ’60, când cu toții visăm la frigidere Smeg și gadget-uri cu alură vintage.

Ne-a povestit cum a lăsat în urmă lumea publicității și, în timp ce stătea pe un fotoliu și se gândea la ce e de făcut, și-a dat seama că stă, literalmente, pe idee: va face fotolii! Iar numele brandului său, Atelier Mustață, vine în memoria străbunicului pe care nu l-a cunoscut, tâmplar de meserie, dar a cărui mustață îi dădea și mai mult caracter în fotografii.

atelier-mustata-designist21Ciprian Andrei, creatorul Atelier Mustață

Între timp, Ciprian poartă și el mustață :), fotoliile Atelierului Mustață au ajuns anul trecut la Made in RO – Târg de design românesc, iar, în primăvară, și la secțiunea de obiect, și la la cea de design hibrid a Romanian Design Week. Însă cu ocazia Made in RO-ului din decembrie trecut, Ciprian l-a (re)cunoscut pe artistul Matei Branea. Câteva luni mai târziu, ilustrația… irezistibilă a lui Matei stătea pe fotoliul Alecu, expus la RDW, în Piața Amzei.

Alecu_Branea

Ce e de făcut când designul de produs și ilustrația sunt angrenate în creația unui obiect cu dublu sens? Îi spunem povestea la rubrica “Design Hibrid” și îi luăm la întrebări pe creativii implicați.

RDW1

Designist: Cum a apărut, printre planurile Atelierului Mustață, ideea fotoliului Alecu personalizat de ilustratori români? Ai mai colaborat cu Kitră, Cutărică sau Matei Branea în alte proiecte înainte de lansarea atelierului?

Ciprian Andrei: Nu, nu am mai colaborat cu niciunul dintre ilustratori înainte. Pe Kitră (Nicu Duță) îl știam de la Three, la fel, mai târziu l-am cunoscut și pe Cutărică (Vlad Mihai), tot la ei. Cu Matei Branea m-am regăsit la Made in RO (în 2015) și ne-am dat seama ulterior că ne știm din liceu (Nicolae Tonitza).

Între timp mai avem o colaborare cu Sânziana Toma-Dănilă pentru a aduce în plus fotoliului Alecu o grațioasă interpretare feminină, din punct de vedere vizual vorbind.

Ideea fotoliului în colaborare cu ilustratori români a apărut în momentul în care am realizat că șezutul fotoliului Alecu poate fi folosit cu succes ca un șasiu de pictură/grafică. Fotoliul este doi într-unul. Pe de o parte, ai un fotoliu funcțional si modern, pe de altă parte, ai o operă de artă customizată.

atelier-mustata-designist1Fotoliul Alecu, înainte de intervenția ilustratorilor români

Cum a fost primit fotoliul Alecu personalizat față de celelalte creații ale atelierului?

Foarte bine! Cum spuneam, fotoliul este privit din perspectiva unui obiect artistic. Este adevărat, mulți dintre cei care au achiziționat fotoliul sunt intimidați să se așeze pe el de teamă să nu se strice grafica, însă vă asigur că printul este foarte rezistent, rezistă la repetate așezări/spălări.

Alecu_Kitra Grafica lui Kitră pe fotoliul Alecuatelier-mustata-designist4

Mai ai și alte astfel de colaborări în plan pentru fotoliile Atelier Mustață?

Da, fotoliul Alecu este un proiect deschis tuturor artiștilor graficieni si nu numai, din România. În acest moment încercăm o colaborare cu un artist din domeniul modei, care va personaliza fotoliul prin combinarea mai multor materiale croite într-o viziune hot couture.

RDW4

Îi dăm cuvântul lui Matei Branea să ne povestească experiența lui de creație în tandem, în stilul său caracteristic… provocator.

kindergarten-meMatei Branea într-un portret real-abstract. Musai să-i vezi lucrările pe branea.ro.

Designist: Îți știm animațiile și ilustrațiile de pe coperte (în special Film Menu) și de la festivaluri. Chiar nu ne așteptam să te descoperim într-o colaborare mai home&deco. Dar iată că fotoliul cu ilustrația ta a fost selectat și expus și la Romanian Design Week. Te gândești la o constanță în colaborările cu designerii români de produs sau cu fashion designerii?

Matei Branea:Home & Deco?!? Pardon, e designer stuff, deci te rog… 🙂 A fost foarte cool să colaborez cu Ciprian la proiectul Alecu. M-a cucerit fotoliu de când l-am văzut prima oară, prezentat la târgul Made in RO de o domnișoară blondă fermecătoare. A fost greu să decid pe ce să mă focusez, dar fiind însoțit de superba mea soție și mai blondă și și mai fermecătoare, am rămas cu fotolilul. Când am văzut Alecu customizat de Kitră, mi-am zis HOPA! Păi vreau și eu. L-am contactat pe Ciprian și așa a ajuns blonda de pe fotouliu, în fotoliu.

alecu_branea_01_doina

Ai și câțiva designeri preferați, cu care ți-ar plăcea să colaborezi?

Da, am. Mi-ar plăcea enorm să colaborez cu Carla Szabo și cu Andreea Bădală. Femeile astea au o energie irezistibilă și ambele sunt foarte original-personale și stăpâne pe concept ceea ce pentru mine = afrodisiac creativ.

La ce proiecte lucrezi acum?

O carte pentru copii despre moarte.

alecu_branea_02_patternO altă interfață pregătită de Matei Branea pentru fotoliul Alecu

La începutul anului, la POINT,  Matei va fi moderatorul unei discuții despre starea ilustrației pe scena contemporană din România. Noi mergem și vă vom ține și pe la voi la curent cu data și ora discuției.

Designul hibrid în România

Să nu uităm că, pe scena designului local, capitolul Design Hibrid a fost deschis la ediția de anul acesta a Romanian Design Week, iar una dintre instalațiile-cheie ale secțiunii – Fangai, by Martin Balint, a fost susținută de glo iFUSE.  Asta și pentru că, apropo de noutăți și de integrarea designului hibrid în viața de zi cu zi, anul aceasta România a fost prima țară din lume în care s-a lansat glo iFUSE – produs hibrid, cu design futurist, care combină tutunul cu tehnologia electronică de ultimă generație.

Inovația constă în capsulele cu tutun și lichid cu nicotină. Tutunul nu arde, astfel atât utilizatorii produsului, cât și cei din jurul lor se pot bucura de o altfel de experiență: fără fumul, scrumul și mirosurile asociate fumatului. 

kent_1_s

Dispozitivul arată într-adevăr smart, asemenea unui gadget, iar atât capsulele KENT Neopods, cât și dispozitivul glo iFUSE sunt disponibile pe piață prin intermediul platformei www.exploreglo.com și a altor magazine selectate din București. 

glo Ifuse - Designist

Fotografii: prin Atelier Mustață, Matei Branea / British American Tobacco.

Leave a Reply

Facebook IconTwitter IconVisit Our Instagram FeedVisit Our Instagram Feed