Designul polonez la el acasă – cum ne-a fost la Festivalul de Design de la Łódź.

Aprilie 2018, biroul Designist.ro.

– Elis, ai fost vreodată în Varșovia? Mă gândeam să merg acolo vara asta.
– Doar în trecere, acum câțiva ani. Era, de fapt, o escală în drumul spre Festivalul de Design de la Łódź. Acolo chiar merită să ajungi! E un fost oraș industrial, care și-a transformat vechile fabrici în spații dinamice și artistice, cu o mulțime de evenimente culturale. Arată excelent!

A doua zi (!), biroul Designist.ro.

– Diana, știi că vorbeam ieri de Varșovia și Łódź? Tocmai am primit o invitație la Festival! 🙂

Fast forward sfârșit de mai:

LodzSăptămâna trecută, la invitația Institutului Cultural Polonez din București și a Institutului Adam Mickiewicz din Varșovia, am petrecut câteva zile în capitala poloneză și în orașul Łódź cu ocazia Łódź Design Festival (19-27 mai), cel mai vizitat eveniment de acest gen din centrul și estul Europei, potrivit unui studiu realizat de Biroul pentru Cercetări Sociale Question Mark. Trecuseră 6 ani de la ultima noastră vizită acolo. Au fost zile pline ochi de design, artă și istorie și asta nu doar pentru că Polonia împlinește anul acesta 100 de ani de independență, ci și pentru că festivalul a avut o ediție a premierelor. Hai să vezi la ce ne referim.Lodz

Tema ediției de anul acesta, a 12-a, a fost Refleksje – Reflections, o aluzie conceptuală pentru filosofia “punct și de la capăt”, așa cum și-a propus directorul festivalului, Michał Piernikowski.

“Am început să lucrăm la această ediție acum doi ani și jumătate, când ne-am dat seama că a venit momentul să schimbăm data festivalului – din octombrie în mai. Motivul a fost foarte funcțional: este o perioadă mai prietenoasă meteo, așa că ne ajută să scoatem festivalul în aer liber și să ne întindem în tot orașul Łódź, să “contaminăm” cu design noi spații deschise”.

Lodz

Michał Piernikowski

Ca urmare, dincolo de Art Inkubator, uriașul sediu oficial al festivalului, aflat într-o veche fabrică de textile renovată, organizatorii festivalului au plasat instalații artistice și expoziții și în alte locuri, majoritatea aflate pe bulevardul central al orașului, Piotrkowska (care ne-a adus aminte de strada Republicii din Brașov. E adevărat, mult mai cosmopolită 🙂 ). Printre spațiile adiacente s-au numărat Grand Hotel, Muzeul Central al Textilelor din Łódź și Muzeul Cărților de Artă.

LodzExpoziția O Tutaj! – Łódz Grand Hotel 

Apropo, dacă ajungi în Łódz, chiar și în afara festivalului, și ești pasionat de stilul industrial (și noi suntem!), e obligatoriu să vizitezi și cele trei corpuri Art Inkubator (începe cu micul muzeu al hub-ului pentru tot contextul), și bulevardul Piotrkowska – mai ales OFF Piotrkowska, un complex mixt de spații culturale, restaurante, cafenele și magazine instalate într-o altă fabrică de textile.Lodz

OFF Piotrkowska 

Închidem paranteza turistico-designist și ne întoarcem la festival, unde relația dintre om și tehnologie și reprezentările ei în materie de design s-au strecurat în majoritatea expozițiilor de anul acesta (pe unele chiar le-a populat pe de-a-ntregul). De pildă, expoziția Nothing But Flowers (curator: Agata Połeć), considerată de organizatori punctul central al Łódz Design Festival, s-a concentrat mai ales pe lucrări conceptuale misterioase, pe avantajele și dezavantajele unei lumi aproape robotizate, care se află tot mai aproape de inteligența artificială.

LodzLodz

LodzInefficiency Machines – dispozitive care te ajută să creezi electricitate prin mișcare sau intensitatea vocii. 

Co-Creativity with Machines (curatori: Agata Jaworska, Aisling Murray, Wiliam Myers) a trecut la o componentă practică puternică și ne-a invitat să ne ridicăm mânecile și să ne apucăm de lucru cu mașinăriile implicate în procesul creativ, în arta și designul tradițional. Rezultatul: design industrial, interactiv și forme de artă vizuală și muzică cel puțin nefamiliare.

Lodz

make me!, una dintre atracțiile festivalului, este competiția internațională dedicată tinerilor designeri de maximum 35 de ani din Polonia și din întreaga Europă (aproape. România pe când?). De data aceasta, tehnologia a avut un cuvânt esențial de spus și aici, la fel și designul produs din materiale biodegradabile și surprinzător de estetice.

LodzCâștigătorul make me! – Simpla” – proteză externă personalizată pentru sân. Designer: Małgorzata Załuska (Polonia)
Lodz
Haine care cresc. Designeri: Ryan Yasin, Petit Pli (Marea Britanie) 

Lodz

Scoby, ambalaje și vase create din alge și plante subacvatice. Designer: Róża Rutkowska

La polul opus al nivelului de experiență, dar în interiorul aceleiași săli, expoziția must have! a urmărit câteva dintre cele mai renumite piese de design polonez – pe unele dintre ele le-am recunoscut din expoziția “Manual de Design Polonez” din cadrul Romanian Design Week (poți să citești un interviu cu Ewa Solarz, curatorul expoziției din București, aici). 

Lodz

Recipiente pentru sare și piper “Łatki”. Designer: Sebastian Pietkiewicz; producător: Huta Szkła Kryształowego “Julia” 

Colecția de corpuri de iluminat KRAFT. Designer: Ola Munzar-Sobolewska, producător: Plankton dla domu

O să ne oprim în curând cu povestea festivalului – imaginează-ți, expozițiile s-au întins în toate cele trei corpuri ale Art Inkubator, pe aproximativ 700 mp, și au inclus aproape 1.000 de piese de design. Așa că îți mai arătăm doar câteva piese care ne-au plăcut mult din expoziția PolishUP, parte a inițiativei BiznesUp!, de promovare a designului polonez peste hotare: toate, piese aflate deja în producție, create de studiouri interesate de colaborarea cu distribuitorii internaționali.

Scaunul Diago, creat de Tabanda Design  

Lodz

Măsuțele de cafea Two or Three Things

Iar dacă vrei să vezi un plus de vibe de festival, dă click mai jos pentru retrospectiva video oficială.

Fotografii: Aleksandra Pawłowska, Oświecony, Olga Samosionek, Designist.ro

Leave a Reply

Facebook IconTwitter IconVisit Our Instagram FeedVisit Our Instagram Feed