Am descoperit Macarons Madame Lucie acum vreun an, pe facebook. Am crezut că am aterizat pe o pagină din Franța (pentru că doar la Paris mai gustasem macarons) și tot vizionând albume de poze și citind comentarii de la fani, am realizat că celebrele prăjituri fondante cu miez moale și crustă crocantă sunt mai aproape de noi decât credeam. Au fost aduse la București, în această formulă unică, de Alexandre Gorj, un român care a locuit în Franța de când avea 2 ani, și pe care căile nebănuite ale destinului l-au adus înapoi în România în urmă cu 5 ani.
Să pătrundem în universul colorat și aromat al Macarons Madame Lucie.
Foto: Bogdan Fundali
Ideea de a deschide un business cu dulciurile preferate ale Catherinei de Medicis, dar și ale mamei sale (care a urmat la Paris un curs specializat pentru pregătirea acestui desert de lux și care este Madame Lucie însăși), a venit la ceva timp după ce Alexandre a ajuns în București lucrând pentru un retailer francez de articole sportive. Căruia ar trebui să-i mulțumim că ne-a adus Macarons Madame Lucie în România – singurul producător local al acestui fin desert. 🙂
Macarons Madame Lucie ne-a încântat invitații la petrecerea Designist.
Foto: Alex Boghian
Boutique de Gateaux a fost deschis în decembrie 2010, în zona Piața Dorobanților din București și, în doar doi ani, au mai apărut magazine în Sibiu, Constanța și Chișinău, dar și arome noi de Cocktail (Mojito, Cuba Libre etc.), care se îmbogățesc în funcție de sezon și de ideile autoarei rețetei – Madame Lucie. Am stat de vorbă cu Alexandre, pe care l-am cunoscut la petrecerea Designist de la Energiea, unde delicatele, savuroasele și coloratele macarons au făcut echipă bună cu designul.
Alexandre Gorj – cel care se află în spatele afacerii Macarons Madame Lucie
Alexandre, cum a început totul și când? Cum te-ai hotărât să pornești afacerea cu prăjiturile fondante?
Totul a început în urmă cu câțiva ani, atunci când mama mea, extrem de pasionată de prăjituri, a făcut un curs de pregătire al celebrelor macarons, la Hotelul Ritz din Paris. A făcut nenumărate teste până și-a perfecționat metoda, dar totul cu un motiv, pentru că mai târziu avea să ia ființă brandul Madame Lucie, dar noi nu știam asta pe atunci.
Cutie cadou cu 4 macarons – preț xx lei. Foto: Edith Frîncu
De ce ai revenit în România?
Știu și eu, rădăcinile… Și dorința de a face macarons cunoscute în București.
Ce îți place cel mai mult la București?
Vibrația pe care o are, e un oraș viu, dornic să experimenteze. Și un lucru e cert: îi plac prăjiturile! 🙂
Cutie cadou 9 macarons. Foto: Edith Frîncu
Vrem și noi un bol plin de macarons. 🙂 Foto: Edith Frîncu
Unde te vezi savurând un macaron în București sau oriunde?
Atmosfera plăcută se poate crea și la tine în sufragerie, depinde dacă ai alături dimineața o cafea și macarons sau ne putem gândi la formula de seară: un vin dulce și câteva macarons colorate și aromate. Macarons Madame Lucie sunt prezente în multe locuri din București și sunt un “must” pentru un eveniment perfect.
Macarons cu ciocolată și banană. Foto: Edith Frîncu
Este cumva o pasiune la mijloc, un gust care îți amintea de copilărie, o atmosferă… (știu că mama ta este Madame Lucie)?
Bon, fiecare dintre noi păstrează în memorie gusturi, imagini, întâmplări din copilărie și de la alte vârste. În cazul meu, sunt momentele dulci, la propriu, care mi-au bucurat copilăria. După cum ziceam mama este foarte talentată la prepararea prăjiturilor de casă. Și macarons sunt prăjituri artizanale, cer multă atenție și îndemânare pentru a fi pregătite la modul perfect.
Macarons Cuba Libre și Mojito. Foto: Edith Frîncu
Ați lansat arome noi, de cocktail. Cine hotărăște ce arome noi scoateți? Este posibilă orice aromă?
Da, colecția Cocktail conține șase arome foarte cunoscute: Mojito, Piña Colada, Sex on the Beach, Cosmopolitan, Cuba Libre și Tequila Sunrise, perfecte pentru serile târzii și doritorii de petreceri. Madame Lucie, adică mama mea, decide în privința rețetelor, ea este cea care a pregătit echipa de cofetari pe care o avem în laboratorul propriu. Sunt multe arome care se pot încerca, însă pentru ca un macaron să fie perfect e nevoie de o anumită consistență a cremei, care nu se poate realiza din orice. Un macaron reușit este ușor crocant la exterior și cremos și aromat în interior.
Macarons Tequila Sunrise și Piña Colada. Foto: Edith Frîncu
Piramidă de macarons. Fotografia este primită de Macarons Madame Lucie de la un fan.
Care este cea mai dorită aromă?
Dintre cele 24 de arome disponibile la Madame Lucie, cea de trandafir e foarte exotică și stârnește reacții diferite. Cel mai bine vândut macaron este ciocolată-banană.
Macarons cu aromă de trandafir. Foto: Edith Frîncu
Care este publicul vostru? Cum arată stilul de viață al persoanei care este mare amatoare de Macarons Madame Lucie? Cum își ia, să zicem, micul dejun?
Publicul nostru este format din persoane educate, care călătoresc, care au mâncat macarons la Paris, care apreciază un desert fin și bine făcut. Micul dejun? Un croissant, un iaurt, un fruct, o cafea neagră și câteva macarons, desigur.
Ediție specială de Valentine’s Day. Foto: Edith Frîncu
Cum se împacă Macarons Madame Lucie cu designul? Noi am zice ca fac casă bună…
Și noi credem că se împacă foarte bine! Pentru deschiderea magazinului, în decembrie 2010, am colaborat cu un architect și un designer, deci am făcut treaba ca la carte. Avem rigoarea detaliilor și acest lucru se reflectă de la produs și felul în care este ambalat până la spațiul în care se află boutique-ul nostru de gateaux.
Macarons caramel și unt sărat. Foto: Edith Frîncu
Ce fel de reacții au oamenii când văd Macarons-urile? (De exemplu, la party-ul Designist, când eram în pregătiri, cineva a vrut să cumpere o cutie, nici nu a vrut sa guste înainte ca să știe ce cumpără. Este o reacție cu care sunteți familiarizați?)
Oamenii sunt încântați! Cei mai puțin sau deloc familiarizați cu produsul, mai ales la începutul business-ului, întrebau dacă sunt comestibile! Sigur că în occident e o adevărată industrie în spatele acestui produs și este mult mai cunoscut, se găsește ca pandantiv, broșă, inel, imprimat pe agende, pe eșarfe etc.
Piramidă cu 25 macarons. Foto: Edith Frîncu
Ce minunății dulci mai aveți voi acolo în Boutique de Gateaux și cum se împacă cu macarons-urile? Se concurează în vreun fel sau se au ca prietenii? 🙂
Macarons sunt prietene la cataramă cu cupcakes-urile de la Cupcakery Bucharest, partenerul nostru. Mai pregătim în laborator și alte dulciuri celebre: mousse au chocolat, carrot cake, cheesecake, moelleux au chocolat, tarte cu fructe, o tartă cu lime și busuioc și, bineînțeles, tort de macarons.
Macarons la un eveniment. Arome de vanilie, fistic, trandafir și cafea. Foto: Ana Maria Perețianu.
Cum a apărut Boutique de Gateaux? Știu că nu a fost de la început…
Uite că am anticipat întrebarea ta și deja l-am pomenit anterior. Am început să vindem primele macarons în iunie 2010, făceam livrări, am stabilit colaborări cu vreo două cafenele, mergeam la târguri de profil, dar se simțea nevoia unui spațiu al meu, în care clienții să vină, să vadă produsul și să am la vânzare o cantitate mai mare decât cea pe care o livram în mod obișnuit. Așa a apărut Boutique de gateaux, un magazin mic și cochet, pe o stradă liniștită din zona Dorobanți (n.r.: Str. Tudor Ștefan 26).
Acum am mușca dintr-un macaron. 🙂 Fotografia vine de la un client fidel Madame Lucie.
Ce ingrediente folosiți și cum de sunt macarons atât de frumos colorate?
Folosim pudră de migdale, zahăr, ouă, piure de fructe, pasta de fistic, lămâie, depinde de aroma pe care o pregătim. În ceea ce privește ingredientele, o parte le importăm din Franța, pentru că sunt superioare calitativ celor de aici. Cât despre colorantul alimentar, este folosit într-o cantitate extrem de mică, iar macarons sunt consumate și de copii. Candy bar-urile pe care le avem la nunți sunt apreciate de toate categoriile de vârstă. 🙂
Foto: Monica Juganaru
Unde vezi Macarons Madame Lucie peste 5 ani? 🙂 În ce context, în ce /câte țări?
Să știi că va fi interesant să vorbim din nou peste 5 ani! Deja avem multe cereri din țară și am deschis magazine în vara aceasta în Constanța, Sibiu și Chișinău. Publicul din Republica Moldova este mare amator de macarons Madame Lucie.
Picnic cu macarons și cupcakes de la Cupcakery. Foto: Bogdan Fundali
Și vorbele de final…
Ținând cont de faptul că macarons au fost create în cursul secolului VIII, în mănăstirile venețiene, și apoi au fost aduse în Franța de Catherine de Medicis, e limpede că povestea lor va merge mai departe, inclusiv prin intermediul lui Madame Lucie! 🙂
La Madame Lucie – Boutique de gateaux găsești prăjituri celebre.
În fiecare zi, una dintre ele este vedeta. Tartă cu lime. Foto: Bogdan Fundali
|
[…] lui 2010, tânărul francez de origine română Alexandre Gorj (cu care am realizat și noi un interviu) începea producţia de macarons în laboratorul său din Bucureşti, după o reţetă originală, […]
[…] Tot conceptul a fost bine gândit de la design, semnat Mihai Popescu, la meniul de cocktailuri, marca Costin Gache, pe care le-ai mai savurat probabil și la Interbelic. Trebuie neapărat să încerci tortul lor de macarons pe bază de vin de Porto și ciocolată, semnat Madame Lucie. […]
ma intereseaza suportul piramida pt macarons