Două echipe de arhitecți înoată pe 12 iulie la Swimathon București

Pe 12 iulie, la Bazinul Olimpic Lia Manoliu are loc cea de-a doua ediție de Swimathon București, competiție de înot cu strângere de fonduri pentru 30 de proiecte comunitare. Două dintre proiectele înscrise în competiție adună la start echipe de arhitecți care strâng bani pentru reconstrucția unui imobil și pentru un curs opțional de arhitectură în 26 de clase din București.

Cele două proiecte care își propun să strângă fonduri sunt: Carol 53 și De-a arhitectura. DESIGNIST este pentru al doilea an partener media al Swimathon București, susține evenimentul din 12 iulie și cele două echipe despre care vom povesti mai jos.

Swimathon Bucuresti - Designist (1)

Carol 53 la Swimathon București 2014

Carol 53 reprezintă o comunitate de tineri arhitecți care a readus la viață o casă abandonată redând-o oamenilor din București prin activități culturale, expoziții, piese de teatru și concerte. Despre proiect am vorbit deja pe Designist, aici.

În 2012, un grup de tineri arhitecți a inițiat proiectul Carol 53, un proiect pilot de revitalizare a unei case abandonate de pe bulevardul Carol din București. Casa care găzduiește acest proiect fusese vandalizată și toate obiectele din metal fuseseră furate (grinzi de metal, cabluri, structuri de rezistență). Pentru că grinzile de metal cu rol structural fuseseră smulse din zidărie, casa era în pericol de prăbușire.

După primele luni, au început lucrările de reparare și amenajare a casei. Au fost montate consolidări din lemn, iar în februarie 2014 o parte din consolidările din lemn la nivelul parterului și subsolului au fost înlocuite cu elemente metalice structurale așa cum au fost ele înainte de vandalizare. Acestea au fost achiziționate din donațiile celor ce au desfașurat activități culturale în spațiul casei. Membrii echipei Carol 53 au montat structurile metalice cu ajutor de specialitate.

Swimathon Bucuresti - Designist (2)

La Swimathon București 2014, cei 5 arhitecți care înoată pentru Carol 53 vor să strângă suma de 4.500 lei pentru a începe lucrări de consolidare a structurii casei. Puteți susține echipa Carol 53 aici, cu o sumă fixă sau cu o sumă per lungimea de bazin înotată, iar ei își propun să înoate 50 de lungimi de bazin.

Istoria Carol 53: imobilul de pe B-dul Carol I nr. 53, monument istoric de clasă B, este proiectat în 1912 de către arhitectul Radu Culcer, pentru avocatul Mihail Pașcanu. Naționalizat și transformat în “Sediul Sindicatelor raionul 1 Mai ” în 1952, revine proprietarilor de drept, Ștefan și Ioana Bortnowski în anul 2008. Casa are aproximativ 1.000 de metri pătrați și o curte de 350 de metri pătrați. Camerele private sunt la mansardă, iar la etaj există o cameră de oaspeți, un atelier al echipei Carol 53 și o sală de cursuri. La parter se găsește bucătăria, o mică bibilotecă și un spațiu generos de 250 mp pentru evenimente culturale. În subsol există un atelier în care îți poți personaliza bicicleta organizat de Bița Color, un studio pentru repetiții de muzică și aproximativ 160 de mp pentru toate evenimentele mai zgomotoase .

Swimathon Bucuresti - Designist (3)

“De-a arhitectura” la Swimathon București 2014

Claudia, Adrian, Andrei, Christian, Alexandru sunt toți arhitecți care pe 12 iulie vor înota timp de 50 de minute la Bazinul Olimpic “Lia Manoliu” pentru a susține un program educațional dedicat elevilor. Cei cinci arhitecți și-au propus să strângă pentru“De-a arhitectura” suma de 11.200 lei pentru a implementa un curs opțional de arhitectură în 26 de clase din București, pe durata anului școlar 2014-2015.

“De-a arhitectura în orașul meu” este un program educațional care pune la lucru creativitatea elevilor, îi face mai atenți la ce se întâmplă în orașul lor și îi ajută să descopere lumea fascinantă a arhitecturii. Orașul sau localitatea în care ei trăiesc este materialul didactic de referință. Din luna septembrie 2012 până astăzi, aproape 1.800 de copii din clasele a III-a și a IV-a s-au întâlnit săptămână de săptămână, pe parcursul unui an școlar, cu un arhitect voluntar care le-a vorbit și cu care s-au jucat de-a mediul construit. Copiii devin cetățeni ai propriilor orașe, care nu numai că dobândesc noțiuni de bază, dar află și că dezbaterile sunt posibile și chiar benefice și, mai ales, că stă în puterea fiecăruia de a interveni asupra propriului mediu construit.

Ce își propune “De-a arhitectura” la Swimathon București: în anul școlar 2014-2015 aproape 2.500 de copii și 80 de arhitecți s-au înscris în această aventură. Îi puteți susține pe cei cinci arhitecți, Adrian Soare, Alex Axinte, Andrei Șerbescu, Christian Beros și Claudia Bingol cu o donație direct pe platforma Swimathon București sau chiar la fața locului, când puteți licita o sumă fixă sau o sumă per lungime de bazin înotată. Ei își propun să strângă suma de 11.200 lei pentru ca orașul nostru să fie cu adevărat al oamenilor, mici sau mari!

Swimathon Bucuresti - Designist (4)

Despre Swimathon București 2014

Swimathon București este organizat de Fundația Comunitară București și este un mecanism prin care comunitatea se întâlneşte, interacţionează şi se implică să strângă fonduri pentru proiectele pe care le consideră relevante. Organizaţiile sau grupurile de iniţiativă înscriu cauze din comunitatea locală, companiile şi înotătorii aleg pentru ce se implică, iar susţinătorii donează pentru fiecare lungime de bazin înotată de favoriţii lor. Anul trecut, la Swimathon București s-au strâns aproape 94.000 de lei, pentru 20 de proiecte din comunitate. Anul acesta ne propunem să strângem peste 120.000 lei pentru 30 de proiecte din comunitate.

Leave a Reply

Facebook IconTwitter IconVisit Our Instagram FeedVisit Our Instagram Feed