Trendul etno rezistă: scările Rakoczi, din Târgu Mureș, vopsite cu motive tradiționale

Așa cum nu ne putem abține de la un Like pentru imaginile cu scări pictate în culorile curcubeului, cu trepte asemenea clapelor unui pian sau dezvăluind pești multicolori înotând de-a lungul lor, la fel ne-am bucurat să descoprim o scară artsy în Târgu Mureș: scările Rakoczi și-au început luna iulie în veșmânt nou, au fost vopsite cu motive tradiționale.

Scari din Targu Mures - motive traditionale - Designist (3)

Ne-a plăcut că această activare marca Digital Transilvania, un proiect mai amplu inițiat de asociația Green Art Tour, are ca scop atragerea turiștilor în Târgu Mureș. În același timp proiectul atrage atenția asupra acestor frumoase scări vechi, chiar dacă nu sunt considerate monument istoric al orașului. Că tot am început vorbind despre scări faimoase în lume, scările Rakoczi pot fi votate în topul Bored Panda pentru a le regăsi la loc de cinste alături de suratele lor artistice internaționale.

Scari din Targu Mures - motive traditionale - Designist (1)

Un alt punct fain al proiectului e că la vopsirea tip street-art a treptelor au contribuit elevii Liceului Vocațional de Artă din Târgu Mureș, sub îndrumarea profesorilor Kolumban-Kantor Zita și Renata Veer. Pentru că, la noi, intervențiile artistice în spațiul public sunt rare (iar unele comentarii de pe pagina Digital Transilvania demonstrează lipsa unei educații publice în acest sens), e cu atât mai important cu cât este implicată comunitatea.

Iar elevii care au contribuit la concursul de idei pentru design și implementare sunt: Orza Teodora (coordonatorul grupului), Sava Larisa, Duca Andreea, Gliga Bogdana, Baciu Raluca, Farkas Andreea, Simon Boroka, Iordache Rudolf, David Kasler, Vida Krisztina, Cojan Carina, Turk Andreas, Nagy Deia, Csegoldi Norbert. Ei au fost ajutați de voluntari locali, naționali și internaționali.

Scari din Targu Mures - motive traditionale - Designist (4)

Vopsele folosite sunt pe bază de apă, tocmai pentru a nu deteriora treptele vechi. Intervenția a fost avizată de Primăria Municipiului Târgu Mureș și Ministerul Culturii.

Scari din Targu Mures - motive traditionale - Designist (2)

N-am mai vorbit de ceva vreme despre motive tradiționale pe Designist, pentru că trendul etno a cam trecut. Am făcut-o însă pentru cel mai recent număr al revistei Dilema, Folclorul e în toate, pe care încă îl puteți găsi în oraș.

Fotografii: prin Digital Transilvania

5 Comments

  1. Ana

    Cat de tare!!!!

  2. Asta numesc eu visual marketing:)

  3. […] trecută povesteam despre Scările Rakoczi, din Târgu Mureș, bucuroși că intervențiile urbane artsy câștigă teren și la noi. Vă mai spuneam că […]

  4. Ion

    Spectaculos! Bravo, felicitari!

  5. Super tare!

Leave a Reply

Facebook IconTwitter IconVisit Our Instagram FeedVisit Our Instagram Feed