Ne-am întors aseară târziu din Sibiu, unde am petrecut două zile superbe în cel mai frumos muzeu în aer liber din România. Muzeul ASTRA din Sibiu a găzduit pe 7 și 8 septembrie expoziția Made in RO, care a adus mai aproape de sibieni, dar și de clujeni și alți locuitori ai Transilvaniei obiecte de design, toate create de designeri români care explorează spațiul motivelor tradiționale reinterpretate contemporan.
Scaunele Dragu și Draga – vedetele stand-ului thecraftlab
Evenimentul Made in RO de la Sibiu, organizat de Fundația DALA și Designist.ro, face parte din programul de Animații Culturale „Anima ASTRA” – organizat de Fundația Dala și aparține unei serii de evenimente culturale desfășurate cu ocazia sărbătoririi a 50 de ani de existență a Muzeului Civilizației Populare Tradiționale ASTRA, cel mai mare muzeu în aer liber din România.
Designerul Mihai Stamati, sosit de la Chișinău, de vorbă cu Antena 1 Sibiu.
Alina Turdean și lămpile sale metalice traforate cu motive tradiționale.
Vizitatorii au avut ocazia să facă cunoștință cu aceste obiecte în cadrul tradițional oferit de siturile muzeului, cu monumente vechi de sute de ani, care reprezintă de fapt sursa de inspirație a designerilor invitați să expună. O reîntoarcere la tradiție, o regăsire a valorilor și a identității – se conturează ca o tendință în design-ul românesc contemporan.
Una ca Luna – un atelier de pictură pe porțelan ad hoc.
Așa cum Muzeul ASTRA ne arată o lume creată în decursul unei istorii în care românii și-au delimitat un spațiu al lor, care să-i deosebească de alții, care să-i facă unici și să le dea un sentiment al apartenenței, al statorniciei, așa și designerii contemporani revin la tradiții, la obiceiuri, la zicale, la arta populară și la meșteșuguri, la motivele tradiționale ale iei pentru a crea obiecte de design noi, contemporane, care să-i deosebească și să-i facă unici în peisajul designului de obiect european și chiar est european.
Au expus următorii designeri: Ciprian Vrabie, Cai verzi pe pereți, Alina Turdean, The Craft LAB by Irina Neacșu, Alexandra Constantinescu, ArhiDot Design, Mihai Stamati, Ideogram Studio, Una ca Luna, Mihaela Ivana, Sucita Goodies, Iutta, Mândra Chic, Minitremu, Ioana Corduneanu, Ciprian Manda, Ruxandra Sacaliș.
Ana Bănică (Cai Verzi pe pereți) ne prezintă stickere și ceasuri de perete cu povești românești și motive tradiționale.
Minitremu – jucării reprezentând Masa Tăcerii și Coloana Infinitului în miniatură.
Tudor Constantinescu (Ideogram Studio) povestind despre lămpile care emit lumină pe toată suprafața.
Creații ludice, din materiale textile, semnate Sucita Goodies
Șura aflată pe situl care a găzduit expoziția în prima zi a fost și locul de expunere a creațiilor NO TIME by Arhidot Design.
A doua zi ne-am mutat într-o altă zonă a Muzeului, lângă Târgul de țară.
Cană pictată de Una ca Luna.
Obiecte sculpturale create de Silva Artis (arh. Ciprian Manda).
Scaunul trifoi (autor Ruxandra Sacaliș) stă la o șuetă cu taburetul din seria Furca (colecția VATRA), semnat de arhitecții de la NO TIME.
Noua colecție de genți Iutta – Dor de românesc.
Căluțul din lemn, creația designerului Mihai Stamati, a transportat un număr considerabil de copilași în cele două zile de expoziție.
Coloana Infinitului în miniatură asamblată 🙂
Masa Tăcerii în miniatură produsese ceva încântare 🙂
Lampa cu abajur din ceașcă (autor Alexandru Păun) pune ludic sub reflector construcțiile din beton ale lui Ceașcă 🙂
Ceramica diafană, parcă imponderabilă, creată de designerul clujean Alexandra Constantinescu.
Silva Artis – obiecte de mobilier din lemn masiv, cu twist contemporan.
Parteneri media ai evenimentului: Igloo, ELLE Decoration, Șapte Seri, Atelierul de Proiectare, Zeppelin, All Hollow, Totul despre mame, Bookaholic.ro, SUB25, The Vandalist, Modernism.ro, 121.ro, Orasul meu, Mixtopia, Ginger Group, Plăcerile lui Noe, Veioza Arte, bazavan.ro, La Blouse Roumaine, Revista Bulevard, Sibiu 100%, Institute The Magazine, Neaparat.ro, ELLE, Avantaje, Unica.
Fotografii: Ovidiu Daneș, Elis Popescu, Alex Boghian
Tags: 50 de ani de existenta muzeul astra, 7-8 septembrie, design romanesc, editia a doua, eveniment in cadrul programului Anima Astra, eveniment organizat de fundatia dala si designist.ro, fundatia dala, la sibiu, made in ro, motive traditionale in designul contemporan, muzeul astra din sibiu, padurea dumbrava, targ de design romanesc
|
De unde se pot cumpara aceste lucruri minunate?
Va rog sa nu mai organizati acest targ minunat in incinta muzeului astra, pentru ca majoritatea din noi prefera sa dea 15 lei pe produsele de la targ si nu pe intrarea in muzeu. Nu venim acolo pentru a vizita exponatele muzeului deci nu ar trebui sa platim intrare muzeului.
[…] Made in RO la Muzeul ASTRA din Sibiu: soare, tradiție, design și oameni frumoși […]
[…] În 2013, DESIGNIST a vorbit mult despre tradițiile reinterpretate în designul contemporan românesc. Colecțiile noi ale designerilor români special create pentru ediția a doua a Made in RO – târg de design românesc, cu tema Motive tradiționale în design, s-au bucurat de succes și prezența în multe alte expoziții de profil. Iar în septembrie 2013, au fost expuse în cadrul Muzeului ASTRA, din Sibiu. […]
[…] această ediție a Made in RO – Târg de design românesc să ajungă, în septembrie 2013, la Muzeul ASTRA din Sibiu. Motivele de pe obiecte se integrau perfect șurilor și caselor tradiționale din complexul […]